vykonove-srovnani-ovladacu-catalyst-5-6
Hardware Článek Výkonové srovnání ovladačů Catalyst 5.6

Výkonové srovnání ovladačů Catalyst 5.6

Archiv PCT

Archiv PCT

14. 6. 2005 00:00 58

Seznam kapitol

1. Catalyst 5.6 - co je nového? 2. Testovací sestava a teoretické testy 3. Doom 3 4. FarCry
5. Unreal Tournament 2004 6. Half-Life 2 7. Chronicles of Riddick 8. Závěr

Dnešní článek vám přináší výkonové srovnání nejnovějších ovladačů ATi Catalyst verze 5.6 s předešlou verzí 5.5. Nové ovladače byly velmi očekávány, neboť ATi slibovalo podstatný nárůst výkonu her a aplikací pod OpenGL a také DirectX neměl být ochuzen o nějaký ten bodík pod náročnými benchmarky a hrami. Podívejme se tedy, jak se společnosti ATi nové ovladače povedly.

Reklama
Výkonové srovnání ovladačů Catalyst 5.6
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední ovladače ATi Catalyst podporují celou, dnes už velmi početnou, rodinu karet ATi Radeon, což zahrnuje modely od Radeonu 7000 a až po současnou vlajkovou loď společnosti Radeon X850XT Platinum Edition, na kterém si celé srovnání nových a starých ovladačů odbudeme.

Součásti balíku ATi Catalyst 5.6:

  • RadeonŽ display driver 8.14

  • Multimedia Center™ 9.08

  • HydraVision™ 3.25.0006

  • HydraVision™ Basic Edition 3.25.9006

  • Remote Wonder™ 3.02

  • WDM Driver Install Bundle

  • Southbridge/IXP Driver

  • Catalyst™ Control Center Version 5.6

Před instalací nových ovladačů s Catalyst Control Center nesmíte opomenout nainstalovat Microsoft .NET Framework Version 1.1, který v systému nemáte nainstalován, pokud jste používali verzi ovladačů Catalyst s Control Panelem, a to není nic jiného než mírně okleštěná verze ovladačů s ne tak okázalým ovládacím rozhraním, což může někomu vyhovovat lépe.

Výkonové srovnání ovladačů Catalyst 5.6
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon nových ovladačů je podle "release notes" o dost za očekáváním, které vytvořily spekulace na internetu, které slibovaly až 20% nárůst v některých hrách pod OpenGL, ale i tak sedá prohlásit, že nějaké přilepšení tady bude.

  • Chronicles of Riddick - výkon + 10%

  • Doom 3 - výkon + 7% v nižších rozlišeních

  • Halo - až + 20% díky optimalizaci "Z" operací

  • 3DMark05 - výkon + 5%

CATALYST Release Note Version 5.6.

Dále lze očekávat menší vytížení při přehrávaní Microsoft Windows Media Video (WMV) za použití DirectX 9. Přítomna je krom pár maličkostí také jedna větší kosmetická změna v podobě video preview, na kterém si můžete odladit nastavení přehrávání včetně metod de-interlacingu a nastavení barev. Bohužel jsou okna s přehrávaným úsekem příliš malá na solidní použití.

Výkonové srovnání ovladačů Catalyst 5.6
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, tak pro srovnání byla použita vlajková loď společnosti ATi Radeon X850XT Platinum Edition, který se vyznačuje přítomností čipu R480 se 16 pixel pipelines a 6 vertex pipelines a podporou DirectX 9.0b. Takt jádra je pěkných 540MHz a paměti tikají na 1180MHz. Než spatří světlo světa nové čipy ATi a nVidie, tak se jedná o nejvýkonnější samostatnou standardní grafickou kartu pro PC.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama