Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 7. 2016 03:00 109

Seznam kapitol

1. Referenční Radeon RX 480 2. Stabilita taktů karty 3. Stabilita taktů – 12 her 4. Teorie taktování – WattMan
5. Taktování v praxi 6. Odemčený BIOS a VRM Tool 7. Spotřeba a Undervolt 8. Závěr a doporučení

V dnešním článku vám představíme taktování čipu Polaris 10 na kartě Sapphire Radeon RX 480. Prozkoumáme chování karty v reálných hrách (zdali se nepřehřívá) a použijeme mnohem výkonnější chlazení. Těšít se můžete na výsledky s odemčeným BIOSem s výrazně posunutými limity a změnou napětí (dolů i nahoru).

Reklama

Referenční Radeon RX 480

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

Samostatná recenze referenčního Radeonu RX 480 se na našich stránkách už objevila, a brzy budou následovat nereferenční karty od Asus, MSI a dalších. Výkon karty je známý, zde není co řešit. Mnoho fanoušků značky ale vkládá velké naděje do nereferencí, jelikož provozní vlastnosti RX 480 v referenci jsou bída. Chladič s výrobní cenou tak 5 USD je hlučný, nevýkonný a nedává prostor kartu uchladit po přetaktování. Samotné přetaktování je také většinou slabší, jelikož oficiálně nelze zvyšovat napětí nad celkem nízkou hranici. Sny o 1,4–1,6GHz kartách se rozplynuly s prvními recenzemi, alespoň víte komu příště věřit. Už v lednu jsem říkal, že Radeon RX 480 bude rád za takty 1,2 GHz a přetaktování maximálně do deseti procent – nakonec se to potvrdilo do puntíku.

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud si myslíte, že problém je v tom, že kartu napájí pouze šestipin, tak je to také omyl. Lidé obecně věří, že šestipin dokáže do karty „pustit“ jen 75 W a osmipin až 150 W. Je to ale hloupost. Je to takto:

Klasický 6pin (typ Molex 26-01-3116) má specifikované 13 A nebo 8,5 A na jeden kontakt (pin v konektoru), zde záleží na přívodním kabelu od zdroje. Počítejme, že je použit 18AWG kabel – slabší průřez, v tom případě může 6pinem protékat proud 17 A (2× 12V pin + 2× GND (zem) a jeden signálový pin). Výpočtem tedy zjistíme, že jeden šestipin může do grafiky dodat až 204 W! U osmipinu je to 306 W (3× 12 V pin 8,5 A). Společně s PCI-E může tedy do grafické karty Radeon RX 480 jít až 275 W (při dodržení všech specifikací konektorů). Ve špičkách lze tolerovat klidně i hodnoty nad 300 W, a to hovoříme o kartě pro střední nižší třídu, ostatně kaskáda Radeonu RX 480 je na takové proudy stavěná. Zde se není čeho bát, dřív než vás omezí napájení šestipinem, omezí vás BIOS karty nebo Software (ovladač).

Podrobný průvodce taktováním Radeonu RX 480
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny referenční karty jsou stejné, vyrábí je AMD (nějaký vybraný OEM výrobce) a výrobcům jen prodává. Ti nalepí své logo, udělají krabice a je hotovo. My máme kartu s logem Sapphire, ale je to zcela jedno. Karta má základní takty a její podobu známe už ze světových recenzí. Překvapením byl pro mne chladič, který je opravdu extrémně levný a nedostatečný. Jde o stejnou konstrukci jakou mají referenční Radeony několik let zpět. Základem je kus hliníku, která odvede teplo od jádra a který chladí tlak vzduchu z ventilátoru.

I když má karta jen jeden napájecí konektor a TDP podstatně nižší, topí jako ďas i jen při lehké zátěži. Jádro je opravdu žhavé a vůbec si nezadá s Hawaii nebo GM200 od konkurence. V tento okamžik už je jisté, jak mizerná výroba v GloFo je. TSMC je ale drahé a AMD si je bohužel nemůže dovolit, licencovali proto 14nm výrobu určenou pro mobilní čipy. Proč myslíte, že vyšlo nejprve malé jádro; to velké (Vega) prostě nešlo vyrobit, 14nm výroba v této podobě je tragická. Doufejme, že se časem zlepší, ale čipy na 14nm s frekvencemi a teplotami, které měly dvakrát větší čipy 28nm generace, není žádné terno. AMD by mělo přehodnotit své rozhodnutí a jít zpět k TSMC, tam by Polaris 10 mohl překonal i GP104 zcela bez potíží. To je ale na jiný článek.

Co nás zajímá?

Po recenzích na GTX 1080 se na webu objevilo několik článků, které vlastnosti GeForce kritizují. První, nejpodstatnější výtka směřovala k frekvencím karty. Karta prý nedrží deklarované frekvence 1,8+ GHz a časem se pohybuje pouze kolem základní frekvence 1,6 GHz. Sami jsme se tomuto fenoménu věnovali, a stejné to bude u Radeonu RX 480. AMD totiž v podstatě převzalo model Turba od Nvidie, kdy každý frekvenční stupeň má dané napětí a Turbo se chová stejně jako na Maxwellu (nikoliv Pascalu). Zajímá nás tedy, jak Radeon drží frekvence v mnoha hrách po zahřátí.

Na videu se podívejte, jak hlučná nebo nehlučná referenční karta je

Napájení karty RX 480 má dostatečnou rezervu pro přetaktování, kdy dříve narazíte na hranice čipu než na možnosti napájecí kaskády. Hlavně se budu věnovat taktování, které je trochu jiné než u starších karet, hlavně způsobem jakým se dá také taktovat. Polaris přinesl novinku v podobě aplikace Wattman a hlavně principu, jakým se chová. Základní BIOS také vyměním za odemčený a budu kartu lépe chladit, nikoliv však vodou, to se v tomto segmentu nepředpokládá. Jaké frekvence nakonec z jádra dostanu, se podívejte dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama