r420-a-nv40-dalsi-generace-vpu
Hardware Článek R420 a NV40 - další generace VPU

R420 a NV40 - další generace VPU

Souček Jiří

Souček Jiří

14. 5. 2004 00:00 69

Seznam kapitol

1. Dlouhá cesta vývoje 2. GeForce 6800 a Radeon X800 3. Specifikace a předchozí generace 4. Změny z Kanady
5. Novinky z Kalifornie... 6. Nové technologie...? 7. Multimedia, video a HW akcelerace, závěr

Poté, co v roce 2002 společnost ATi Technologies vydala Radeon 9700 PRO a stvrdila tak svoji pozici v čele grafického průmyslu, se objevily první zmínky a náznaky dalšího vizuálního procesoru. O několik měsíců později, po vydání kontroverzní nVidia GeForce 5800 Ultra, se začaly rýsovat poněkud přesnější informace. Stejně jako o projektu R400, jak byl tehdy nazýván, přišly i první zmínky o konkurující NV40. Oba procesory se zdály být spíše přirozeným evolučním krokem, než nějakým skokem. To potvrzovaly i předběžné a neoficiální specifikace, které nechávaly většinu uživatelů chladnými. Co taky lze čekat od čipů, které budou mít 8 pipelines - stejně jako tehdy nové R300 a NV30?

Reklama

Dlouhá cesta vývoje

Poté, co v roce 2002 společnost ATi Technologies vydala Radeon 9700 PRO a stvrdila tak svoji pozici v čele grafického průmyslu, se objevily první zmínky a náznaky dalšího vizuálního procesoru. O několik měsíců později, po vydání kontroverzní nVidia GeForce 5800 Ultra, se začaly rýsovat poněkud přesnější informace. Stejně jako o projektu R400, jak byl tehdy nazýván, přišly i první zmínky o konkurující NV40. Oba procesory se zdály být spíše přirozeným evolučním krokem, než nějakým skokem. To potvrzovaly i předběžné a neoficiální specifikace, které nechávaly většinu uživatelů chladnými. Co taky lze čekat od čipů, které budou mít 8 pipelines - stejně jako nové R300 a NV30?

R420 a NV40 - další generace VPU
i Zdroj: PCTuning.cz

R420 a NV40 - další generace VPU
i Zdroj: PCTuning.cz


Zahozením rozběhnutého projektu se společnost nVidia dostala do mírného skluzu a R420 se zdál být mnohem blíže svému dokončení. Přesto si ale nikdo netroufal ani odhadnout, čí VPU dopadne lépe, čí karta bude rychlejší a kvalitnější. Pro řešení nVidie byly vysoké plánované frekvence, 16 pipelines a hlavně technologická výbava získaná skokem o další "půlgeneraci" v podobě původní NV45. Na straně ATi pak stál výkon daný konkurenceschopností i při nižších frekvencích či počtu pipelines (čímž ostatně vstoupila její série Radeon ve známost) a navíc náskok v technologické implementaci rychlých a kvalitních pixel shaderů. 

Výraznější problémy byly svázány s nedotaženým 110nm výrobním procesem, který nakonec musely obě společnosti oželet. nVidia byla nucena snížit taktovací frekvence své vlajkové lodi, ale ATi, jako by se jí tato situace ani netkla, naopak ohlásila vyšší takt, než byl původně zamýšlen. A k tomu, jako třešničku na dortu, oznámila i novou variantu R420 s šestnácti pipelines a frekvencí 600MHz. Poslední hořký žert (alespoň z pohledu konkurence) Lokiho ale nebyl dotažen do konce. Pro 130nm výrobu je 600MHz horní hranice, takže se i ATi nakonec musela uskrovnit a takt snížit.

Naopak nVidia na tento krok velmi rychle odpověděla svou rychlejší Extreme verzí, čímž dokázala, že ani NV40 zdaleka nenarazila na hranici svých možností. GeForce 6800 Ultra Extreme se ale pravděpodobně na pulty vůbec nedostane. Byla vyrobena v omezeném množství, pro prezentační účely. To ovšem neznamená, že bychom se nemohli setkat s OC modely (typickými např. pro společnost Gainward), které na podobných frekvencích standardně poběží.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama