Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC

Michal Šimonek

Michal Šimonek

12. 5. 2016 03:00 15

Seznam kapitol

1. Krátké představení karty Asus Strix R9 390X 2. Specifikace karty a testovací sestava 3. Přetaktování grafické karty a výkon v tabulce 4. Přetaktování ještě dál – pro benchmarky 5. Pod chladič a na výměnu pasty 6. Závěr

S Radeony řad 390 a 390X už se známe víc než dobře. A stejně tak jsme se seznámili s novou generací chladičů Direct CU od Asusu. Nebudu se tedy zaobírat plnou recenzí karty, ale jako nadšenec jsem se pustil do domácího přetaktování tohoto monstra a podělím se s vámi o to, jak to šlo a co to udělalo s výkonem.

Reklama

Grafickým kartám vyššího výkonu jsem se z počátku vyhýbal. Nejsem hráč (pouze příležitostný) a k spokojenosti mi vždy stačila karta středního segmentu. A dnes by mi postačila i nějaká v cenové relaci okolo čtyř tisíc korun. Jenže taktovací mánie vyžaduje ladit i grafické karty.

Tato karta je obvykle velmi náročná na napájení, a platí to i pro přetaktování. K mému překvapení však jejím omezením nebyl samotný počítačový zdroj a ani „pouhý“ 8+6 pin jak uvidíte v jedné z kapitol...

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Malý kousek teorie

Jádro zvané dle AMD „Grenada“ vychází z minulé generace čipů s označením AMD Hawai. To jsou vlastně karty série R9 290 a stále není moc jasné, do jaké míry se oba čipy fyzicky liší. I když jde naflashovat BIOS z Radeonů 390 flashovat na 290, není to prostě výkonově úplně ono...

Zde je vyjádření člověka pracujícího pro AMD:

"There is no physical difference between project 215-08520xx ("Hawaii") and 215-08800xx ("Grenada") ASICs. 

The only difference between the full variants (i.e. 44 CUs and 64 ROPs) is binning and fuse configuration.

215-0852000 - Hawaii XT (67B0h DID, MA-RID 0h, MI-RID 0h)
215-0852022 - Hawaii XT(L) (67B9h DID, MA-RID 0h, MI-RID 0h)
215-0880004 - Grenada XT (67B0h DID, MA-RID 8h, MI-RID 0h)

The XT(L) bin is the highest quality of Hawaii family ASICs.
The dies are binned for lowest possible leakage characteristics in order to reduce the power consumption and dissipated heat. It is only used in 295X2 cards.

"Grenada XT" has the highest leakage characteristics of Hawaii family.
Higher leakage makes it possible reach higher clocks without violating the design electrical characteristics of the die, in terms of voltage. The down sides in using high leakage ASICs are the higher temperatures through the board and higher power consumption (due temperatures and lower VRM efficiency).

Any performance difference between "Hawaii" and "Grenada" cards is caused by the display driver. AMD changed the fused configuration in a way the driver can tell the difference between "the old" Hawaii and "the new" Grenada cards. They both obviously share the DeviceID but "Grenada" cards have their revision number bumped to 8h (instead of 0h on Hawaii). The revision number is configured by the fuse configuration during manufacturing and cannot be altered by the bios on retail cards.

If you are testing differences between "Hawaii" and "Grenada" bioses, note that "Grenada" bioses have higher clocks thru the different performance states than "Hawaii" bioses. This means that if at some point the card reaches it´s power limit and starts to shuffle through the different performance states, the "Grenada" cards might appear to be faster than "Hawaii" simply because of the higher clocks. If you are testing the differences between the two bioses, make sure you have the power limit set to the maximum setting (+50%) on both of them.

ps. Internally "Grenada" has been called as "Hawaii Refresh"."

Karta je vyrobená 28nm procesem, který už je s námi po mnoho let. Jedná se o druhé největší jádro v historii AMD karet. Ze specifik podpory karty je technologicky nejzajímavější Eyefinity, True Audio, DX12, Mantle, UVD, VCE akcelerace, Crossfire skrze PCIe linku.

Pro podrobnější informace o grafické kartě Radeon R9-300 série doporučuji přečíst naše předchozí články na Pctuningu:

Test Sapphire Radeon R9 390X Tri-X: výkon GTX 980 za lepší cenu

Sapphire Radeon R9 390 proti PowerColor PCS+ R9 290 v testu

Asus Strix GeForce GTX 980 Ti a Strix R9 390 s DCU III v testu

Strix R9 390X

Karta je balená v pohledné krabici se soví tématikou charakteristickou pro edici Strix (sova je tichá, dobře vidí, slyší a má silný útok – ekvivalence k ideální grafické kartě).

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř byla pochopitelně ještě jedna krabice a v ní v pěnové výplni pak už samotná grafická karta.

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta je s daným chladičem ohromná, na délku činí její rozměr celých 30 cm, na šířku má 13,7 cm a výšku max. 4 cm (v PC zabere dva sloty, třetí pod ní by měl pochopitelně zůstat alespoň z větší části prázdný). Design krytu se od IO výstupů lehce rozšiřuje a kosé hrany ustupují do roviny. Červeno-černá tak nějak navazuje na koncepci starší verze Direct CU, které si drží barevné schéma už mnoho let. U nové generace DCU zaujme trojice ventilátorů s rotorem o průměru 87 mm (zhruba ekvivalent 9cm ventilátorů). Spodní stranu karty chrání kovový backplate s tloušťkou 1 mm.

Slouží hlavně jako výztuha. Highendové karty jsou totiž těžké a časem by se mohly v PC prohýbat. Kryt i spodní backplate je uchycený pomocí několika šroubků a distančních podložek.

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Soustavu chlazení od jádra tvoří uskupení několika heatpipe s přímým kontaktem na jádro. Heatpipe mají i přímý kontakt zčásti mezi sebou, než se rozvětví. Ty silnější vnitřní mají průměr 10mm, což ve spojení dvou silných a dvou tenčích heatpipe stačí na dobrý odvod tepla pryč od jádra. Na fotografiích je vidět také zapojení konektoru pro ventilátory, propojku mezi ventilátory anebo paměťové čipy SK Hynix. Jak je chlazený samotný napájecí obvod, k tomu se dostaneme později v článku.

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Záslepka nabídne samotné výstupy grafické karty. Můžeme využít DVI-D, 1× HDMI a 3× displayport 1.2.

Taktujeme ASUS STRIX Radeon R9 390X DC3OC
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama