preview-hercules-all-in-wonder-9800-se
Hardware Článek Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE

Jahoda Miroslav

Jahoda Miroslav

5. 11. 2003 00:00 15

Na testy dorazila vysoce zajímavá karta od Herculesu: All-in-Wonder 9800 SE. Říkáte si, nic nového kromě nového čipu, který má vypnutou polovinu pipelines oproti plnému Radeonu 9800 či 9800 Pro (s osmi pipeliny). All-in-Wonder řešení přeci znáte, čip není také nic převratného, tak co tedy? A co byste řekli Radeonu 9800 Pro + AIW za cenu něco přes 8000Kč? Nesmysl? Čtěte dále a myslím, že budete velice překvapeni.

Reklama

Pozornosti fanoušků hardware a čtenářům různých fór o něm tato karta jistě neunikla, jak by také mohla, čip Radeon 9800 SE trochu připomíná populární Radeon 9500 a ještě populárnější odemykání pipelines na něm. Tahle karta v sobě však skrývá ještě více, a tak se pokusím na recenzi nažhavit ty čtenáře, kteří o existenci a vlastnostech této karty ještě vše nevědí.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice sama o sobě je celkem nic neříkající, nedozvíme se ani takt ani nic zvláštního, jen, že se jedná o Radeon 9800 SE verze All-in-Wonder - tedy verze s VIVO, Stereo TV tunerem (teletext nechybí) a dálkovým ovládáním.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá strana zaujme již více, hned vidíme odpovídající fotku karty a nápis "Build by ATi", což je velice zajímavé, protože ATi AIW 9800SE ve své nabídce produktů nemá. Že by nějaký bonus pro Guillemot?

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Karta samotná vypadá jako AIW 9800 Pro, liší se jen v použitých pamětech - zde 3.3ns Samsung. 3.3ns? O co větším překvapením pak tedy je, že běží na frekvenci 340 (680 efektivně) MHz!

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte, na PCB jsou paměti uspořádány do L, což signalizuje jediné - paměťová sběrnice je 256-bitů! Další bonus oproti specifikaci 9800 SE. Jádro samotné je pak taktováno jako plný Radeon 9800 Pro - tedy 380 MHz.

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve vybavení nechybí také nic, jsou zde potřebné kabely (Composite, S-video), dálkový ovladač, přijímač signálu do portu USB a VIVO splitter. Součástí je i český manuál a instalační CD.

Udělejme z toho AIW 9800 Pro za 5 minut

Samozřejmě jsem neváhal a softwarově odemčel všech 8 pipelines (R9800 SE má čtyři vypnuté, mohou být vadné, podobně jako u R9500 jsou vybírány horší kusy čipu R350) a měl jsme štěstí, žádná nebyla vadná. Dostal jsem tedy plnohodnotný All-in-Wonder Radeon 9800 Pro a na Bartonu 3000+ jsem dosáhl bez přetaktování odpovídajícího skóre v 3DMark 2003:

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Co říkáte? Na kartu za cenu něco málo přes 8000 Kč s DPH to není špatné, že? Máme špičkový výkon a All-in-Wonder funkce k tomu a musím ještě ve zkratce říct, že ani v kvalitě obrazu vás karta rozhodně nezklame. Karta je určitě horkým kandidátem na ocenění PCtuning Silver Award, doufejme jen, že většina z vás bude mít s odemykáním pipelines štěstí jako já a že karet bude za podobně příznivou cenu dovezeno dostatek.

Poznámka: Pokud nehcete čekat na recenzi, kde bude vše podrobně popsáno a chcete si odemknout pipelines už teď a nevíte, jak na to, máte hned několik možností: nainstalovat klon ovladačů Catalyst - Omega, nebo si pomocí RivaTuner skriptu SoftR9x00 patchnout soubor ati2mtag.sys nebo si stáhnout jiné přímo "odemčené" ovladače či "odemčený" soubor ati2mtag.sys pro vaši verzi Catalyst z Internetu. Možností je i flashnutí BIOSu Radeonu 9800 či 9800 Pro, ale je lepší si předtím vyzkoušet, zda máte pipelines skutečně v pořádku a jaký takt vaše karta snese.

Pokud se ptáte, kdy se konečně objeví pokračování 3D hitparády - midrange a highend, vězte, že už většina karet je sehnána, chybí jen pár kousků a brzy se dočkáte. Takto vypadají jednotlivé zásilky, které jsou podorobeny testům, focení a zjištění kvality obrazu a maximálního přetaktování:

Preview: Hercules All-in-Wonder 9800 SE
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně tak brzy očekávajte recenze FX 5950 i 5700 a dvou Radeonů 9800 SE - zmíněný Hercules a Sapphire. V příštích týdněch bude na PCtuningu v této oblasti hodně rušno.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama