Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 11. 2015 03:00 47

Seznam kapitol

1. Matrix jako čtvrtý v řadě 2. Představení karty – Vlastnosti a funkce 3. Představení karty - Balení karty, detaily, chlazení 4. Pohled do nitra karty 5. Specifikace a Testovací sestava
6. Výkon ve 4K (3840x2160) 7. Shrnutí výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování 10. Závěr

Na nejvyšší model řady GeForce 900 od Asus jsme si museli tentokrát počkat trochu déle. Nejprve vyšly model Strix a Poseidon, nyní přichází řada na vlajkovou loď - Matrix. Dokáže zaujmout ve velké konkurenci na trhu, a může vůbec ještě nabídnout něco navíc? Karta je to skvělá, na trhu to bude mít ale těžké. 

Reklama

Matrix jako čtvrtý v řadě

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus v této době doplňuje svou nabídku o další model s jádrem GeForce GTX 980 Ti. Pokud pomineme zcela referenční verzi, která není ničím zajímavá, jako první dorazila na trh verze „Strix“ neboli „Gaming“. Za 21 090 Kč s DPH přináší zcela nový chladič se třemi ventilátory, vlastním PCB a solidní kvalitu zpracování. Třetí, také vylepšený model pak dorazil na trh teprve nedávno. Šlo o model Poseidon s hybridním chladičem, který je možné připojit k vodnímu okruhu a kartu chladit vodou. Pokud vodu nemáte, funguje karta zcela běžně i chlazená vzduchem. V našem testu jsme konstatovali, že karta je velmi tichá, i když je chlazená pouze vzduchem. Doporučovali jsme ji ale pouze těm, kteří vodní blok využijí – pokud byste chladili pouze vzduchem, příplatek v řádu tisícikorun by nebyl adekvátní.

Karta Poseidon ale není tradičně nejvyšším model v nabídce Asus, jde o model stojící mimo klasickou nabídku nabízející specifické chlazení. I tak u nás v ČR stojí 22 700 Kč s DPH, což je cenovka dosti vysoká. Nejvyšší model výrobce, vlajková loď, patří odjakživa do série Matrix. Ta přináší tradičně nejlepší výbavu, kterou můžete u daného modelu grafiky Asus pořídit. Začíná extrémním chladičem, pokračuje výbavou pro taktování včetně toho extrémního s dusíkem, spoustou nestandardních vychytávek a končí extrémní cenou. Karta není levná, ovšem není ani o moc dražší než zmíněný Poseidon – cena začíná na 23 600 Kč s DPH. Je tedy cenově srovnatelná s MSI GTX 980 Ti Lightning nebo EVGA Classified.

Na této kartě je zvláštní, že ji Asus uvádí až nyní. Novinářům ji představilo už v létě, konkrétně před třemi měsíci. Nejprve ukázal jen její chladič, a lákal na uvedení novinky na svém Twitterovém účtu. Poté ji opravdu fyzicky ukázal v Londýně na novinářské akci k uvedení nových desek Intel. Karta zaujala hlavně netradičním barevným schématem, jiným než jsem u ROG zvyklí. Karta spíše patří do série speciálních karet k dvacátému výročí firmy, kdy jako první vyšla GeForce GTX 980 20th Anniversary Gold Edition. Už verze Poseidon vyšla oproti konkurenci později a Matrix přichází až teď. V tuto chvíli totiž už mají všichni výrobci venku všechny karty, jak MSI, EVGA, Zotac a další. Všechny top modely jsou k dostání, zbýval jen Asus.

Asus tedy přichází se svým špičkovým modelem poslední, a tím pádem je v nevýhodě. Všichni výrobci už vytáhli trumfy, a překonat je bude těžké. Jádro GM200 má zkrátka své limity, které nelze překonat s konvenčním chlazením. Významně přes takt 1,5 GHz vás nepustí ani sebelepší jádro nebo chladič. V tomto případě si bude Asus konkurovat sám sobě asi nejvíc. Karty „Strix“ i „Poseidon“ totiž jdou solidně taktovat, a jak uvidíte, ani Matrix se nedokáže posunout dál. Tudíž je příplatek za něj diskutabilní. To ale nechám k posouzením vám, my vám ukážeme co karta umí, a kde jasně vede - zde hlavně v hlučnosti (spíše tichosti). Taktování žádné překvapení nebylo. Více už v dalších kapitolách.

Asus ROG GTX 980 Ti Matrix Platinum v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konec této kapitoly se ještě podívejme, na takty nejrychlejších GeForce GTX 980 Ti na trhu. Nejrychlejší kartu má bezesporu Zotac s frekvencí 1355 MHz v Boostu, v reálu bude ještě vyšší. Hned za ním se umístil Asus se dvěma svými kartami, Matrixem Platinum a Strix OC. Obě mají Boost 1317 MHz, tedy opět v reálu ještě vyššími takty. EVGA a MSI se drží kousek zpátky, ovšem rozdíl je pár MHz. Teoreticky bude tedy výkon Asus v základu druhý nejvyšší vůbec. Zde záleží jak se karta podtaktuje při dlouhé zátěži, to si ale ukážeme až v příslušné kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama