ovladace-intel-vs-amd-detonator-vs-catalyst
Hardware Článek Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst

Ovladače: Intel vs. AMD, Detonator vs. Catalyst

Petr Válek

Petr Válek

9. 9. 2003 00:00 182

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Grafy průběhu výkonu v čase 3. Grafické karty @ Ovladače 4. RtCW a UT2003 5. GL Excess a Code Creatures 6. Intel vs. AMD

Pokud by "Banánové rybičky" Haliny Pawlowské byly o počítačích, určitě by se jeden z prvních dílů jmenoval "Jak přežít... ovladače". Ovladače jsou odvěkým tématem v diskuzích a každý si z různými verzemi a kartami určitě "užil" dost. Špatné drivery dokážou totiž dobrý hardware potopit, stejně jako dobré u špatného zamaskovat nedokonalosti. Původní drivery vyvíjené výrobci hardware nebývají rozhodně to pravé ořechové (ehm, nechci ukazovat prstem na ATI) a tak zůstat u toho, který vyvětrává z CD v krabici grafické karty není nejrozumnějším nápadem. Podívali jsme se na poslední ovladače karet s čipy nVidia a ATI na platformě Intel i AMD.

Reklama

Kde získám informace, který ovladač je pro moji grafiku ten nej? Je pár možností: první z nich jsou diskuse, dalšími jsou specializované internetové servery, další možností je ochotný kamarád se stejným grafickým čipem... A proč nezapátrat u nás? Jsme tady od toho abychom se snažili vnést do podobných věcí trochu světla.


náš Deathmatch: ATI / nVidia a Intel / AMD

Je to pár dní co vyšly nové ATi Catalysty ve verzi 3.7, chvíli před nimi vyšly i Detonatory ve verzi 45.23. Co nám přinášejí lepšího a co se naopak zhoršilo jsme se snažili zjistit jednoduchými testy (i když je jasné, že obě řady za sebou mají dlouhou cestu a teď jen mírně ladí formu a kompatibilitu).

Ten či onen? Nee, tamten!

Který ovladač si mám vybrat? Je jich spousta, jsou novější, starší, bety... Abychom výběr zúžili, zaměřili jsme se na poslední oficiální verze. V testech budou Catalysty pro karty rodiny ATI Radeon (3.4, 3.6, 3.7) a Detonatory určené nVidiím, zejména řadě GeForce (43.51, 44.03, 45.23). A abychom to trochu okořenili, a zároveň si to udělali složitějším jsme od ATI i nVidie vzali po dvou grafických kartách a vše bylo testováno na platformách AMD i Intel. Řeknu Vám na začátku to vypadalo jako pěkný a zaručený guláš. Naštěstí se během testování z guláše stala zajímavá data. Čtěte tedy dál, stojí to za to! 

Testovací sestava (platformy, procesory)

K testování jsme použili, jak už jsem zmínil, obě konkurenční platformy Intel / AMD - dalo by se říci porovnatelných výkonů (jejich porovnání najdete ve speciální kapitole, teď už ale mohu prozradit, že AMD nás překvapilo).

Chci upozornit, že jsme se snažili o maximálně vyrovnaný boj - jak použitými procesory, čipsety, tak stejně taktovanými pamětmi. Základem byly tyto komponenty:

Základní deska Chaintech 9PJL rev.2.0 ABIT NF7-S rev. 1.2
Čipset i865PE (Springdale) + ICH5 nForce 2 SPP+MCP-T
Procesor

Pentium 4

2,6GHz 800fsb

Athlon XP

2600+ 333fsb
Paměti OCZ 2x256/400MHz Dual OCZ 2x256/400MHz Dual
Časování pamětí CL 2-3-3-6 CL 2-3-3-6
HDD Seagate ST380021A Seagate ST380021A
Ovladač čipsetu Intel INF 5.0.2 nForce 2.45

Jak sami vidíte, jsou to relativně porovnatelné platformy i procesory. Obě mají duální paměťový řadič, AGP 8X, procesory jsou také v zásadě "stejné" - pokud tedy bereme v potaz, že AMD používá "rating" (zde 2600+) a Intel zůstává stále u frekvence (2.6GHz). Jak toto klání mezi platformami dopadne, to se nechte překvapit až v dalších kapitolách, teď se vrátíme zpět k ovladačům a grafickým kartám. Začneme přehledem karet použitých v testu.

Článek je ve své první části zaměřen na ovladače, ty jsme kompletně testovali pouze na platformě AMD Athlon XP, na platformě Intel Pentium 4 jsme dělali pouze některé klíčové testy. Operačním systémem byly Windows XP Professional + DX9a.

Testy a metodika (instalace ovladačů)

K otestování výkonu byly použity tyto programy:

  • 3DMark 2001,
  • 3DMark 2003 (patch330),
  • GLexcess,
  • CodeCreature benchmark,
  • Unreal Tournament 2003 (Bothmatch Citadel),
  • Return to Castle Wolfenstein (použito Demo Checkpoint ze serveru 3Dcenter),

Pokud byste chtěli více zapátrat po metodách testování grafických karet, najdete zde starší článek Mirka Jahody. Důležitým faktem je ovšem samotné (a stejné) nastavení ovladačů.

Ovladače byly samozřejmě nejdříve odinstalovány, pak následoval restart, instalace nových, opět restart a testovalo se. Prakticky jsem nezjistil (několikanásobnými testy) změnu výkonu u klasického způsobu odinstalace. Samotné nastavení každého testu bude uvedeno u příslušného grafu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama