TITAN X 12GB: projekt maximální výkon povolen!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek TITAN X 12GB: projekt maximální výkon povolen!

TITAN X 12GB: projekt maximální výkon povolen!

Jan Holub

Jan Holub

9. 9. 2015 12:00 81

Seznam kapitol

1. O výkon jde přece vždy až v první řadě! Válka s TDP 2. Flashování GM–200 a posunutí limitu TDP 3. Řešení jménem EVGA 4. Příprava před montáží chladiče 5. Demontáž referenčního chladiče
6. Montáž nového chladiče, stavba „sendviče“ 7. Poslední díl skládačky, chladič 8. Overclocking, 3DMark 9. Hry. Mini-srovnání referenčního Titan X vs „mkII“ 10. Zhodnocení přínosu přestavby

Dnes se podíváme na přestavbu referenčního Gigabyte Titan X na faceliftovanou a přetočenou verzi „mkII“. Pokud jste zvědaví, jaká úskalí skrývá taková výměna referenčního chladiče za výkonný ACX 2.0 od EVGA či flashování Biosu, který posune limity spotřeby, a zda se přestavba nakonec vyplatila, jste na správné adrese.

Reklama

Po dobrých zkušenostech s přetaktováním GeForce GTX 980 jsem se rozhodl najít i maximum u jejího výkonnějšího bratra – Geforce GTX Titan X 12 GB. Vyplatila se nakonec přestavba? Změnilo se nějak dosavadní maximum přetaktování karty? Na tyto a ještě více otázek se pokusíme v článku naleznout odpověď.

TITAN X 12GB: projekt maximální výkon povolen!
i Zdroj: PCTuning.cz

 

TITAN X 12GB: projekt maximální výkon povolen!
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč vlastně

Mnozí by možná řekli, že GTX 980 přetaktovaná na 1500 MHz na jádře spolu s paměťmi na taktu 8000 MHz musí stačit pro hraní na ULTRA detaily ve 1440p každému. Říkejte to ale lidem, pro které je hraní pod 50 fps vyložené utrpení a nejšťastnější byli s monitorem CRT (to kvůli input lagu). Input lag jsem vyřešil nákupem monitoru s technologií G-Sync spolu s tehdejší GTX 980, ale jako fanoušek Witchera, jsem si nebyl jistý, zda má konfigurace bude i tak dostatečně silná pro hraní Witchera 3 ve 1440p a detaily nastavenými na ultra. Tušil jsem, že GTA V bude také náročné, stejně tak i Project Cars, Star Citizen a mnoho dalších her. Předpokládal jsem, že Titana X „popoženu“ stejně jako GTX 980. Mýlil jsem se.

Problémy s TDP

Z referenční edice Gigabyte GTX Titan X 12GB jsem byl po nákupu nadšený. Karta s Core i7@4,8GHz výborně spolupracovala. Nadšení mi vydrželo jen do doby, než jsem ji zkusil přetaktovat (zhruba 35 minut). 

Problémem bylo TDP, které Titan škrtilo při každém pokusu o prolomení hranice 1500 MHz. Po mnoha pokusech s nastavením v MSI Afterburneru jsem skončil v reálných 1370 MHz po hodině hraní Battlefield 4 ve 1440p na ultra detaily se 4× MSAA. A to nebylo vše, i přes nepříliš vysoké takty jsem vnímal nepříjemný hluk chladiče. Úhlavního nepřítele v pdobě limitu TDP jsem identifikoval a na řadu přišlo flashování BIOSu karty a odemčení TDP na 400 W.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama