Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách

Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 8. 2013 00:00 49

Seznam kapitol

1. AMD má APU, Intel IGP 2. Přehled integrovaných grafik AMD a Intel 3. Testovací sestavy, hry a metodika 4. Arma II, Assassins Creed III 5. Bioshock: Infinite, Bordelands 2 6. Crysis 3, Dota 2
7. Far Cry 3, Grid 2 8. Hitman: Absolution, Max Payne 3 9. Metro: Last Light, Sleeping Dogs, Tomb Raider 10. Sleeping Dogs, Tomb Raider 11. Závěr

Integrované grafické karty zažívají v posledních letech prudký rozvoj. Propaguje je především AMD, které na svých APU založila celou platformu. Intel nezůstává pozadu a s každou novou generací procesorů zvyšuje i výkon svých IGP. Staly se integrované grafiky konečně použitelné a mohou nahradit samostatné levné karty s cenou do 2000 Kč?

Reklama
Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz

Integrované grafické karty dříve nemívaly dobrou pověst. Až na výjimky byl jejich výkon velmi nízký a i pro nenáročné hráče byly tyto karty zcela nevhodné. Situaci dobře ilustruje starý test integrovaných grafických karet z roku 2007. Ačkoliv jsem v něm testoval poměrně nenáročné starší hry se sníženými detaily, nedokázaly je integrované grafické čipy ani tak rozběhnout plynule. Zdrcující bylo především srovnání s lowendovými plnohodnotnými grafickými kartami. Ačkoliv Radeon HD 2400 Pro i nVidia GeForce 7100 GS patřily s cenou okolo tisíce korun na úplný spodek nabídky a jejich poměr cena/výkon byl ve srovnání s ostatními modely žalostný, přesto dokázaly integrované grafické čipy doslova „roznést“.

V posledních letech dochází pomalu k obratu, během kterého prošly integrované grafické karty řadou změn. Jednou z největších je změna jejich umístění. S přesunem části funkcí ze severního můstku čipové sady přímo do procesoru došlo i k přesunu integrovaného grafického jádra. To už dnes nenajdete v čipech na základní desce, nýbrž přímo v procesoru. Vlivem této změny klesnul i počet jejich výrobců na dva — Intel a AMD.

Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz

Není tajemstvím, že se AMD v oblasti procesorů v posledních letech příliš nedaří. Společnost proto hledá alternativní způsoby, jak oslovit zákazníky. Jedním z nich jsou APU. Pod názvem Accelerated Processing Unit nehledejte nic revolučního. AMD do svých procesorů „pouze“ přibalila integrované grafické jádro odvozené ze samostatných karet Radeon. První generace s kódovým označením LIano se na trh dostala v roce 2011, následovalo Trinity o rok později a aktuální generace AMD APU se jmenuje Richland. Firma pro své APU vytvořila samostatnou oddělenou platformu, která je reprezentována sockety FM1 (LIano) a FM2 (Trinity a Richland). Pro „běžné“ procesory bez integrovaného grafického jádra je určen socket AM3+.

Intel vs. AMD – integrované grafiky v moderních hrách
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkurenční Intel má ke grafickým čipům integrovaných v procesorech jiný přístup. Snahou firmy je mít IGP (integrovaný grafický čip) v téměř každém svém procesoru. Místo samostatné platformy dává Intel grafické jádro s několika výjimkami do všech běžných modelů. Je následně na zákazníkovi, zda IGP bude či nebude používat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama