Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc

Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

25. 7. 2013 03:00 48

Seznam kapitol

1. Grafiky v současnosti a blízké budoucnosti 2. nVidia GeForce GTX 660 Ti 3. nVidia GeForce GTX 760 4. nVidia GeForce GTX 770 5. AMD Radeon HD 7870 6. AMD Radeon HD 7950 7. AMD Radeon HD 7970 (GHz Edition) 8. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 9. 3DMark 11, 3DMark, Anno 2070
10. Bioshock: Infinite, Crysis 3 11. Far Cry 3, Grid 2 12. Hitman: Absolution, Max Payne 3 13. Metro: Last Light, Tomb Raider 14. Spotřeba 15. Celkový výkon 16. Poměr cena/výkon 17. Závěr

nVidia před časem uvedla trojici grafických karet řady GeForce 700. Získala tím nadvládu v cenovém segmentu od pěti do deseti tisíc, nebo jsou lepší volbou AMD Radeony řady HD 7000? Změřili jsme jejich výkon s aktuálními ovladači v nové metodice, ve které nechybí aktuální hity jako Crysis 3, Bioshock: Infinite nebo Metro: Last Light.

Reklama
Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Od uvedení poslední plnohodnotné nové generace grafických karet uběhla u obou výrobců už poměrně dlouhá doba. AMD své Radeony HD 7000 uvedlo v první polovině minulého roku, nVidia s kartami GeForce 600 následovala přibližně s čtvrtletním zpožděním. Zatímco dříve bývalo zvykem uvádět novou generaci grafických karet téměř každý rok, v posledních letech se tento interval výrazně prodloužil. Vývoj zcela nových karet je totiž postupem času komplikovanější a „na vině“ je také potřeba používat stále menší a složitější výrobní procesy.

Zákazníci však na nové produkty většinou dobře slyší. Obě firmy se proto v rámci možností snaží stále přinášet nové karty a zaplňovat i ty nejmenší mezery na trhu. Příkladem takových karet jsou nVidia GeForce GTX 650 Ti Boost, GeForce GTX Titan, AMD Radeon HD 7790 nebo Radeon HD 7730. Tak trochu kontroverzní je refrešovaná řada GeForce 700. Tyto karty s výjimkou GTX 780 vycházejí z řady 600 a jen mírně upravují aktivní části jader, frekvence a podobně.

Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Co každého pravděpodobně v současnosti zajímá nejvíce, je odpověď na otázku, kdy dorazí plnohodnotná nová generace karet a zda se na ni vyplatí čekat. Jako první by mělo své karty odhalit AMD. Firma nové Radeony s pravděpodobným označením HD 9000 skrývá pod označením Volcanic Islands a první uvedenou kartou bude nejvýkonnější jednočipový model postavený na jádře Hawaii. Očekává se použití mírně upravené současné architektury GCN a podstatný nárůst výpočetních jednotek. Lze předpokládat, že karty již budou používat novější 20nm výborní proces, jisté to však zatím není. Otázkou je také datum uvedení karet. Většina zdrojů se shoduje, že by první karty měly dorazit ještě před koncem letošního roku. Zda to ale bude říjen nebo prosinec, je v současnosti těžké určit. Osobně bych si tipl spíše pozdější uvedení, ale mohu se mýlit.

nVidia je na informace o svých chystaných produktech podobně skoupá jako AMD, i tady proto máme jen minimum informací. Jisté je, že se nová architektura karet GeForce bude jmenovat Maxwell a vycházet bude ze současné architektury Kepler. nVidia také oficiálně potvrdila odložení těchto karet na rok 2014 (téměř jistě první polovina). S jistotou také víme, že „maxwellovské“  grafiky budou postavené na 20nm výrobní technologii.

Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 780

Na první zástupce nových karet AMD budeme čekat ještě minimálně tři měsíce, karty nVidia architektury Maxwell pak nedorazí dříve než za půl roku. To je světě počítačového hardwaru skutečně dlouhá doba a čekat na nové karty dle mého názoru nemá smysl. Tím spíš, že kromě vyššího výkonu nepřinesou žádné převratné technologie. Většina hráčů navíc kupuje modely střední třídy, které proti highendovým kartám přicházejí s několikaměsíčním zpožděním. Na trh se hypotetické Radeony HD 9870-9750 dostanou přibližně za půl roku, GeForce GTX 850/860 klidně i za rok.

Velký srovnávací test grafických karet od pěti do deseti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 6870

Vzhledem k výše nastíněné situaci, kdy na novou generaci karet rozhodně nemá smysl vyčkávat, a tomu, že žádné nové modely ani jeden z výrobců v nejbližší době nechystá, rozhodli jsme pro vám připravit několik srovnávacích testů grafických karet. V těch postupně zmapujeme celý trh. Výkon všech karet jsme změřili na aktuálních ovladačích v nejnáročnějších počítačových hrách současnosti. Dnes přinášíme srovnání modelů vyšší střední třídy s cenou od pěti do deseti tisíc korun. V následujících dnech vám přineseme ještě srovnání lowendových karet s cenou do tří, střední třídy do pěti a highendových grafik s cenou nad deset tisíc korun. Bonusem, který by vám měl pomoci s výběrem nové karty, je také změřený výkon několika starších karet. V dnešním testu jsou těmito kartami AMD Radeon HD 6870 a nVidia GeForce GTX 560 Ti. Karty byly ve své době soupeři a s cenou okolo pěti až šesti tisící patřily do dnes testované kategorie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama