Test nVidie GeForce GTX 760 – nástupce GTX 660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test nVidie GeForce GTX 760 – nástupce GTX 660 Ti

Test nVidie GeForce GTX 760 – nástupce GTX 660 Ti

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2013 15:00 32

Seznam kapitol

1. PC hraní na vzestupu, je čas upgradovat! 2. GeForce GTX 760 v prezentaci Nvidie 3. GeForce GTX 760 (referenční model) I. 4. GeForce GTX 760 (referenční model) II. 5. Parametry, testovací sestava, hry a metodika 6. Boost v akci, reálné takty 7. Syntetické testy, 3D Mark 11, 3D Mark, Unigine Heaven
8. Hry Anno 2070, Assassins Creed III, Battlefield 3 9. Hry Bioshock Infinite, Crysis 3, Dirt Showdown 10. Hry Far Cry 3, Max Payne 3, Metro LL, Tomb Raider 11. Shrnutí výkonu, ceny 12. Spotřeba a teploty 13. Přetaktování 14. Závěr

Společnost Nvidia dnes uvádí poslední „novou“ grafiku letošního roku – nástupce oblíbené GeForce GTX 660 Ti, která se tímto přestává vyrábět. Za cenu kolem 6300 Kč nabídne novinka vyšší výkon než Radeon HD 7950, s lepšími provozními vlastnosti a rezervou k dalšímu taktování. Poměr ceny k výkonu je zde výborný.

Reklama

Současná situace na trhu s grafikami, respektive "herním" PC trhu je celkem jasná a přehledná. AMD vydalo Radeony řady HD 7000 už více než před rokem, u Radeonu HD 7970 je tomu už téměř rok a půl! Už tak dlouho grafický trh víceméně stagnuje a jediným tahounem je Nvidia, i když také ne tak docela. Nvidia sice uvádí nové karty, jde ale o "ždímání" architektury Kepler s čipy GK104 a GK110. Nebudeme si nic nalhávat, Nvidia to tentokrát opravdu vyhrála, ovšem zákazník nikoliv. Vydat dva roky po sobě grafiky se stejným jádrem a tvářit se u toho, že jde o novinky, chce odvahu a velkou dávku drzosti - ovšem jiné cesty nebylo. Nová výroba ještě neexistuje, a pokud je na trhu zájem, jen hlupák by ho nevyužil.

Nvidia vládne

A tak zájem Nvidia využila. Kepler se povedl a jeho výkon stále stačí na vše co konkurence na trhu má, není tedy ani důvod něco nového dělat. Stejně není, kde menší čipy vyrobit, výroba v TSMC je stále ve fázi nejisté a nová jádra na 20nm výrobě jsou v nedohlednu. A tak Nvidia krapet AMD poškádlila. Nejprve uvedla Titan, ten jasně pokořil vše, co má AMD na trhu. Duální Radeon HD 7990 s micro-stutteringem obludných rozměrů nepovažují rozumní lidé za použitelnou kartu, tu tedy nepočítám jako konkurenci. Poté následovala GeForce GTX 780 a 770. První je sice "sakra" drahou kartou, výkon je ale jen kousek pod Titan a tedy vyšší než jakákoliv karta od konkurence s jedním GPU (včetně OC edic). Zato GeForce GTX 770 překvapila, sice jde jen o přetaktovanou GeForce GTX 680, ale se zajímavou cenou. To samé přichází dnes s GeForce GTX 760, ta za cenu GeForce GTX 660 Ti nabídne vyšší výkon a má pokořit Radeon HD 7950 Boost. Což se jí daří, také při nižší ceně.

Odplata se blíží

Dle tohoto se může zdát, že AMD jen smutně kouká a lapá po dechu, zatímco "zelení" obsazují pozice jejich karet. Může to tak vypadat, ale odveta se blíží a smutně bude koukat pro změnu Nvidia. Za pár týdnů budeme psát o tom, že Nvidia sice uvedla řadu karet jež stačí na rok a více staré Radeony, brzy jim to ale nebude stačit. Nové GPU (Radeony D9-x7x0) totiž AMD odhalí už dva měsíce (přelom srpna a září). Výkon a parametry jisté nejsou, očekávám ale, že nejvyšší model si s GeForce GTX 780 a Titanem lehko poradí. Do té doby je ale ještě předčasné dělat závěry. Myslím ale, že v Nvidii budou hodně překvapení, jelikož si mysleli, že AMD letos neuvede nic a tomu přizpůsobili nabídku. Podívejme se do tabulky:

alt

I když obrázek ukazuje výhled jen do letošního podzimu, můžeme jej považovat za platný i do konce roku. Mohu se mýlit, ale spíše nevěřím, že by letos Nvidia Kepler 2.0 v nějaké desktopové kartě uvedla. Obrázek nám ukazuje, že GeForce GTX 660 Ti se přestává vyrábět a zcela jej nahradí GeForce GTX 760. V nabídce ale stále zůstanou modely GeForce GTX 660 a 650 Ti Boost. Jsou prý extrémně oblíbené a budou se i nadále vyrábět. Očekávám, že na podzim zažije trh mírné zemětřesení, s novými Radeony se jistě pohnou ceny starších Radeonů i GeForce směrem dolů. Vánoce pro hráče budou letos asi slušné, nakoupit solidní (sic starší) karty budeme možná moci za kousek rozumnější peníze.

PC na vzestupu

alt

O tom, že PC neumírá ale naopak poroste, jsou nyní přesvědčeni i největší skeptici. Tatam jsou nesmyslné prognózy, že mobilní placky (tablety) zabijí PC hry, kdo viděl hry na tabletech se jen směje, to není konkurence - to jsou hry pro děti a nebo důchodce. To pravé hraní stále zůstane na PC, což potvrzují i obě nové konzole. Xbox One je v podstatě běžné PC s Windows 8, PS4 po hardwarové stránce také, jen operační systém bude na bázi Linuxu. Hraní na PC čeká nový rozmach, nová éra. Vývoj her pro všechny platformy bude snadnější, tituly bude snadné portovat (pokud svolí studio a licence). Podívejte se na druhý slajd. Téměř polovina všech herních vývojářů tvoří hry pro PC, pro vše ostatní jsou to jen zlomky tohoto čísla. S povahou nových konzolí se převaha PC vývojářů ještě zvýší, nebude už rozdílu mezi nimi a vývojáři pro Xbox One/PS4.

I když vývoj her bude nyní snadnější, brzdou bude stále výkon konzolí. Pomalé osmijádro a grafika z netbooku opravdu není nic světoborného, všichni víme, že hry ve většině případů neumí využít více jader CPU a tak jim osm jader APU v konzolích bude k ničemu, navíc na nízkých taktech. Grafika také může na většinu DX11 featur zapomenout, nemá na to dost sil. Zkrátka a dobře, pokud si budete chtít zahrát hry v kvalitní grafice, musíte si zahrát na PC. A PC má jednu zásadní výhodu, dá se upgradovat. A to je v podstatě to hlavní, oč dnes běží - upgrade starší grafiky.

Upgradujte!

GeForce GTX 760 si nekoupí majitel GeForce GTX 660 Ti, ani podobně výkonné karty. Pro něj nová GeForce určená není, má totiž být náhradou za starší modely.

alt

Před čtyřmi lety uvedla Nvidia kartu GeForce GTX 275. Zaváděcí cena byla tehdy 249 USD, u nás se karta prodávala za 6200 Kč (tedy za podobnou sumu co dnes GTX 760). Jde tedy o ten samý segment trhu, střední nižší třídu. Pro připomenutí, GeForce GTX 275 nesla 240 CUDA jader, 448-bitovou sběrnici pamětí a 896MB paměti. Jednalo se o celkem oblíbenou kartu. Jak ukazuje obrázek, majitelé jež budou z této karty upgradovat, získají s GeForce GTX 760 až třikrát vyšší výkon.

alt

Nástupcem GeForce GTX 275 byla GeForce GTX 560, také proti ní má novinka vyšší výkon. Slajd hovoří o dvojnásobném výkonu, dole pak vidíte konkrétní nárůst fps v pokračování hry Metro 2033. Je jasné, že pro majitele nějaké starší GeForce střední nižší třídy, bude novinka znamenat mnoho hraní navíc. Na druhou stranu je ale také pravda, že stejný výkon, byť za o pár set korun vyšší peníz, máme na trhu už řadu měsíců. Zkrátka a dobře, nic zásadního se s touto novinkou nemění, jak ale ukážeme v průběhu testu, poměr ceny a výkonu je opravdu hodně dobrý. Však také musí být, aby byla karta vůbec prodejná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama