Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.

Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 7. 2013 03:00 75

Seznam kapitol

1. Nejvýkonnější není nejlepší 2. 3dfx Voodoo (1996) 3. 3dfx Voodoo 2 (1998) 4. nVidia RIVA TNT (1998) a TNT2 (1999) 5. 3dfx Voodoo 3 (1999) 6. nVidia GeForce 256 (1999)
7. nVidia GeForce 2 (2000) 8. ATI Radeon DDR (2000) 9. nVidia GeForce 3 (2001) 10. ATI Radeon 8500 (2001) a 9000 Pro (2002) 11. nVidia GeForce 4 Ti (2002)

Když se řekne GeForce 4 Ti 4200 nebo Voodoo 2, nejeden fanda počítačů se slzou v oku vzpomene na vynikající grafické karty, které ve své době kralovaly trhu. Pojďte s námi vzpomenout na ty nejpovedenější modely i celé modelové řady. Článek není jen pouhým výčtem, ale i shrnutím schopností karet a komentářem k dobové situaci na trhu.

Reklama
Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 780 je celkově dobrou kartou, do historie se však nezapíše

Ačkoliv nové grafické karty vycházejí „jako na běžícím páse“ a téměř každý rok uvádějí oba hlavní výrobci nové modelové řady, skutečně dobrých modelů se dle mého názoru objevuje čím dál tím méně. Typickým příkladem je právě uváděná modelová řada GeForce 700 od nVidie. Jde vesměs o upravené modely stávající generace, u kterých jen výrobce zvýšil aktivní část jádra, frekvence a adekvátním způsobem upravil cenu tak, aby karta zapadla či mírně vyčnívala nad konkurenční nabídkou ve své cenové kategorii. Rozhodně nelze říct, že by nové karty byly špatné. Nenabízejí však nic, co by je skutečně výrazně odlišovalo od konkurence.

Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.
i Zdroj: PCTuning.cz


ATI Radeon HD 4870 X2 sice byl nejvýkonnější grafickou kartou své doby a neměl konkurenci, mezi nejlepší karty historie však dle mého názoru nepatří

Ze všeho nejvíce samozřejmě záleží na tom, jak ony „dobré modely“ definujeme. Pokud bychom karty posuzovali jen podle výkonu ve hrách, máme na trhu stále výkonnější a tedy i lepší karty. Kandidáty ke vzpomenutí v článku typu toho dnešního by byla například většina duálních grafických karet. Výkonem totiž nemají konkurenci (s výjimkou současnosti a GeForce GTX Titan). Jenže je tu řada háčků, jako jsou zpravidla vysoká spotřeba, hlučné chlazení, microstuttering a především velmi vysoká cena. Karty se tak téměř neprodávají a s trochou nadsázky jsou jen kuriozitou v nabídce internetových obchodů.

Více vypovídající je proto dle mého názoru posuzovat úspěšnost grafických karet z jiných hledisek. Především v porovnání s tehdejšími konkurenčními produkty. V kategorii highendových karet si tak vstup do pomyslné síně slávy zaslouží například GeForce 8800 GTX. Šlo sice o highendovou grafickou kartu s cenou okolo extrémních 15-20 tisíc korun včetně daně, přinesla však revoluční technologie, obrovský výkonnostní náskok proti konkurenci, na mnoho měsíců neměla žádnou konkurenci a nešlo ani o žádný kompromis v podobě duálního řešení, jako je tomu v mnoha případech dnes.

Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.
i Zdroj: PCTuning.cz


ATI Radeon 9500 Pro nebyl ve své době nejvýkonnější, legendou se však přesto stal

Dalším hlediskem, podle kterého lze úspěšnost grafických karet posuzovat, jsou její prodeje, technická vyspělost či poměr cena/výkon. Do této kategorie spadá většina karet a modelových řad, které jsou uvedeny v dnešním článku. Jako příklad mohu uvést ATI Radeon 9500 Pro. Šlo o kartu odvozenou z highendového Radeonu 9700 Pro, která se výkonem vyrovnala starším highendovým GeForce 4 Ti (4600). Na rozdíl od nich však Radeony řady 9000 podporovaly rozhraní DirectX 9. Cena za Radeon 9500 Pro se pohybovala okolo tehdy velmi příjemných šesti tisíc včetně daně. Pokud k tomu připočítáme velmi slabou až žádnou konkurenci od nVidie, začíná být zřejmé, proč byla tato karta snem nejednoho hráče.

Přehled nejvýznamnějších grafik historie — díl I.
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 460 — jedna z posledních dobrých karet

V článku (vzhledem k velkému rozsahu rozděleném na dvě části) najdete výběr grafických karet a modelových řad, které osobně považuji za ty nejvýznamnější a ve své době nejlepší. V prvních kapitolách najdete jednotlivé modely. Grafické karty totiž dříve nevycházely jako celistvé modelové řady, ale jako jednotlivé grafická jádra (čipsety). Od každé karty tak existovalo jen několik verzí, které se lišily vesměs pouze frekvencemi. Až v pozdějších letech se začaly objevovat celé generace karet. V těchto případech už uvádím celé generace s popisem konkrétních modelů, které se nejvíce zapsaly do historie.

V každé kapitole je u grafické karty/modelové řady uvedena jejich stručná charakteristika a přednosti, kvůli kterým byl daný model lepší než tehdejší konkurence. Uvedeny jsou též případné zajímavosti či kauzy, které se k danému grafickému čipu vztahovaly

Grafické karty jsou seřazeny chronologicky od nejstarší po nejmladší, pořadí karet v článku tedy neurčuje jejich kvalitu. Stejně tak mějte, prosím, na paměti, že jde o můj subjektivní výběr. Není proto vyloučené, že se zařazením některých karet nebudete souhlasit a jiné modely vám v článku naopak budou chybět. Sluší se také doplnit, že článek je zaměřen výhradně na grafické karty schopné 3D akcelerace, modely 80. a první poloviny 90. let zvládající pouze 2D akceleraci v něm nejsou zahrnuty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama