Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her

Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 2. 2013 03:00 55

Seznam kapitol

1. Ovladače — mýty a problematika jejich měření 2. Přehled změn v ovladačích Catalyst za poslední rok 3. Změny v ovladačích GeForce 301.10 až 310.90 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno 2070 6. ArmA II, Assassins Creed III 7. Battlefield 3, Crysis 2
8. DiRT 3, F1 2012 9. Far Cry 3, GTA: EFLC 10. Hitman, Just Cause 2 11. Mafia II, Max Payne 3 12. Metro 2033, Serious Sam 3: BFE 13. Sleeping Dogs, Splinter Cell: Conviction 14. Shrnutí výsledků a závěr

Ovladače grafických karet budí vášně. Část uživatelů věří, že s každou novou verzí má jejich grafika vyšší výkon, druhá část je skeptická a tvrdí, že na ovladačích příliš nezáleží. Jak je tomu ve skutečnosti? Otestovali jsme výkon Radeonu HD 7970 a GeForce GTX 680 v osmnácti hrách s osmi verzemi ovladačů za poslední rok.

Reklama
Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz


ATI Radeon HD 2900 XT v době vydání (2007) soupeřil s nVidia GeForce 8800 GTS 640 MB a dle „proroctví“ měly ovladače v průběhu času zvýšit jeho výkon na úroveň GeForce 8800 GTX. Ve skutečnosti však za ní karta dnes  zaostává o 20-40 % (2011). Samozřejmě existuje i řada opačných případů

Ovladače grafických karet jsou horkým tématem internetových diskusí. I z tohoto důvodu o nich koluje řada mýtů a polopravd. Pokud si běžný uživatel přečte diskusi pod recenzemi nových (především highendových) grafických karet, těžko se při čtení některých příspěvků ubrání pocitu, že při pravidelné aktualizaci ovladačů vzroste výkon jeho nově zakoupené grafické karty v průměru minimálně o polovinu.

Čas od času je také možné se setkat s tvrzením, že dnes jsou sice nově uváděné karty AMD Radeon o něco pomalejší než konkurenční modely nVidia GeForce, v průběhu času však rozdíl smažou lépe vyladěné ovladače. I při stejném poměru cena/výkon je tedy lepší volbou koupit grafickou kartu řady Radeon. Pokud se podíváme do historie, lze najít jak případy, kdy se toto proroctví vyplnilo, tak ty, kdy nikoliv.

Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz
Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz


V průběhu více jak roku života zvýšily ovladače výkon ATI Radeonu HD 5870 téměř o pětinu, u nVidia GeForce GTX 470 pak o necelých deset procent

Problematikou nárůstu výkonu grafických karet s ovladači jsem se ve svých článcích zabýval už přibližně před dvěma roky. Tehdy jsem měřil výkon ATI Radeonu HD 5870 a nVidia GeForce GTX 470 po přibližně roce a půl jejich „života“. U Radeonu HD 5870 jsem naměřil nárůst výkonu ve hrách s novějšími verzemi ovladačů o necelých dvacet procent proti prvotním ovladačům dodávaným při uvedení karty, u karty GeForce GTX 470 jsem naměřil nárůst přibližně poloviční. Nárůst přitom nebyl rovnoměrný ve všech hrách a zatímco v některých titulech byl skutečně výrazný, u jiných nebyl žádný. Závěr článku byl tedy takový, že se vyplatí například jednou za půl roku poohlédnout po nových ovladačích a v některých AAA titulech se znatelného nárůstu výkonu skutečně můžete dočkat, velký globální nárůst výkonu ve všech hrách se ale ani s o více jak rok mladšími a „optimalizovanějšími“ ovladači nekonal.

Článek také potvrdil tvrzení, že u karet Radeon ovladače v průběhu času zvyšují výkon o něco více než drivery pro modely GeForce. Rozdíl však není tak velký, aby měl při výběru grafické karty hrát významnější roli. Měření tak potvrdila, že výše uváděná tvrzení se skutečně zakládají na pravdě, jen jsou výrazně přehnaná.

Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz


výsledky při měření výkonu s více kartami zapojenými do SLI nebo CrossFire by pro běžného uživatele neměly žádnou vypovídající hodnotu

Od vydání uvedené dvojice článků už uplynuly téměř dva roky. Je proto otázkou, zda jsou tehdy naměřená data stále aktuální, anebo se situace změnila. Aktuální generace grafických karet AMD Radeon i nVidia GeForce je navíc na trhu už přibližně rok a případná nová generace je stále v nedohlednu. Jsou tedy ideální podmínky k zopakování celého testu s aktuálními grafickými kartami i hrami.

Stejně jako před dvěma roky jsem i tentokrát měřil případný nárůst výkonu s highendovými grafickými kartami, konkrétně s Radeonem HD 7970 a GeForce GTX 680. Volba těchto karet přitom nebyla náhodná. Obě byly ze své generace a architektury uvedeny na trh jako první. Případný nárůst výkonu by se u nich proto měl projevit nejvíce. Současně je také podstatné, že testuji jednotlivé grafické karty a nikoliv zapojení více karet do SLI nebo CrossFire. V takovém případě by sice byl nárůst výkonu pravděpodobně výrazně vyšší (nové ovladače přidávají mimo jiné SLI/CrossFire profily pro lepší běh her), pro drtivou většinu uživatelů s jednou grafickou kartou by ale takové výsledky byly nepoužitelné.

Zvyšují nové ovladače výkon grafických karet? Měření 18 her
i Zdroj: PCTuning.cz


Far Cry 3

Jednou z dalších otázek je, jak vybírat a měřit nárůst výkonu ve hrách. V tomto případě je nutné do testu zahrnout co nejvíce titulů všech typů. Zatímco na nejpopulárnější hry jako je Crysis 2 nebo Far Cry 3 se výrobci grafických karet zaměřují, v méně oblíbených titulech mohou být nárůsty výkonu menší. Je také důležité, aby v testu byly hry vydané jak před, tak během „života“ grafických karet. Z výsledků pak totiž může být dobře patrné, zda se vývojáři ovladačů zaměřují jen na aktuálně vycházející tituly, anebo zda roste výkon i ve starších titulech. Není naopak nutné testovat v každé hře více úrovní rozlišení, detailů a vyhlazování hran, nárůst výkonu by měl být ve všech podobný. Na základě těchto kritérií jsem do článku zařadil nadstandardní počet celkem osmnácti počítačových her náročných na výkon grafické karty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama