Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček

Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 12. 2012 03:00 53

Seznam kapitol

1. Vánoce jsou pro upgrade vhodné 2. Časté chyby při upgradu sestavy 3. Grafické karty do 2000 Kč s DPH 4. Grafické karty do 3000 Kč s DPH 5. Grafické karty do 4500 Kč s DPH
6. Grafické karty do 6000 Kč s DPH 7. Grafické karty do 7500 Kč s DPH 8. Grafické karty do 10 000 Kč s DPH 9. Grafické karty nad 10 000 Kč s DPH

Trh s grafickými kartami se neustále mění. Nové modely sice nikdo delší dobu neuvedl a ani se to nezmění, postupně však klesají ceny a do toho přicházejí různé akční nabídky. Řada hráčů s blížícími se Vánocemi navíc přemýšlí o „upgradu pod stromeček.“ Přinášíme vám proto průvodce výběrem grafické karty napříč všemi kategoriemi.

Reklama
Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 5770 v referenčním provedení už pomalu žádá o výměnu

Vánoce jsou obdobím, kdy řada (především mladších) hráčů zatouží po zlepšení svého počítače. Zatímco například u oblečení mají prodejci marže v řádu desítek procent a vyplatí se proto čekat na povánoční slevy, kdy se zboží prodává podstatně levněji, u výpočetní techniky nic takového neplatí. Ceny jsou v zásadě stejné před i po Vánocích a ačkoliv se nás především největší český internetový obchod s počítači snaží přesvědčit o opaku, nic jako povánoční výprodeje v tomto segmentu trhu ve větším měřítku neexistuje. Vliv na cenu mají jen změny kurzu koruny k americkému dolaru, případně slevy samotných výrobců. Ty jsou však na Vánocích zcela nezávislé. Rozhodně proto není chybou přát si novou grafickou kartu už pod stromeček (nikoli až dodatečně) a vánoční volno pořádně „propařit“.

Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Vánoce na případný upgrade grafické karty (přesněji řečeno její cenu) nemají větší vliv. Jsou tu ale jiné faktory, které situaci značně ovlivňují. Především je to čekání na novou generaci grafických karet a potenciální obava z toho, aby dnes utracené peníze nebyly zbytečně vyhozené, protože za dva měsíce přijdou nové karty s lepším výkonem za stejnou cenu. V tomto ohledu si dovolím tvrdit, že je v současnosti na výměnu grafické karty velmi dobrá doba. Oba výrobci mají na trhu všechny modely aktuální generace a nových karet se dočkáme až za velmi dlouhou dobu, odhadem za půl roku.

Začínají se sice objevovat první možné specifikace, těm ale příliš nevěřte. Skutečné parametry se objeví nejdříve několik týdnů před uvedením a vzhledem k množství falešných informací budou stejně k rozeznání od všech ostatních. Jako obvykle budou navíc jako první uvedeny výkonné modely. Střední a nižší třída přijde až o dalších několik týdnů/měsíců později. V případě současných karet nVidia architektury Kepler trvalo uvedení všech modelů více než půl roku a osobně pochybuji o tom, že bychom se třeba nástupce GeForce GTX 660 dočkali dřív než za rok. Výjimkou by mohl být snad jen refresh neboli znovuuvedení aktuální generace karet na vyšších frekvencích, podobně jako u GeForce GTX 460/560. Otálet dnes s upgradem svého počítače kvůli čekání na novou generaci grafických karet, je dle mého názoru absurdní.

Vánoční průvodce – vyberte si grafickou kartu pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz


pro Radeony HD 7900 a další karty připravilo AMD speciální akci a ke kartám přibaluje AAA hry zdarma

V brzké době pravděpodobně nepřijdou ani žádné větší slevy karet. Oba hlavní výrobci se naopak v posledních týdnech snaží nalákat zákazníky na přibalování plných verzí nových her ke svým grafickým kartám. nVidia na začátku podzimu ke svým grafikám přibalovala plnou verzi Borderlands 2, který v posledních týdnech nahradila hra Assassin's Creed III. AMD dlouhou dobu nereagovalo, před několika dny se však rozběhla velká akce, kdy k nejvýkonnějším kartám dostanete až trojici plných her Far Cry 3, Hitman: Absolution a Sleeping Dogs. Nabídka se liší dle typu grafické karty (nejnižším modelem je Radeon HD 7770), podrobněji jsem ji rozebral ve srovnávacím testu Radeonů HD 7950.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama