Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 10. 2012 14:00 12

Seznam kapitol

1. Matrix Platinum, monstrum přichází... 2. Představení karty 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2 11. Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. Stalker CoP, WIC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) 14. Shrnutí výkonu, ceny 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Výrobce Asus si dal s uvedením nejvyššího modelu Radeonu HD 7970 GHz celkem načas, tři čtvrtě roku po uvedení Radeonu HD 7970 nabízí Asus dva nejvymazlenější modely s tímto jádrem. My dnes testujeme vyšší model Platinum. Jak si karta povede proti konkurentovi "Lightning" od MSI? A půjde "nové" GHz jádro lépe taktovat?

Reklama
Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

V prosinci byl poprvé představen Radeon HD 7970, plné uvedení bylo ale až v lednu. Výroba nereferenčních verzí trvá (přibližně) tři měsíce.V březnu tedy přichází Radeon HD 7970 Lightning od MSI. Tato série je bezkonkurenčně tím nejlepším co je poslední roky na trhu. Naprosto luxusní featury, napájení a zpracování prokázalo už mnohokrát své kvality. V prémiovém segmentu trhu (ne, tam opravdu Sapphire nepatří) má MSI v podstatě jediného soupeře. Tím je samozřejmě Asus a jeho série Matrix. Ten jsme poprvé viděli už v červnu na Computexu, vydání se ale opozdilo. Místo toho Asus uvedl Radeon HD 7970 s chladičem DirectCu II jež jsme také testovali.

Upřímně, v minulosti ani karty řady Matrix nedosahovaly kvalit a výbavy série "Lightning", rozdíl se ale pomalu smazává. Jelikož jsme kartu od MSI testovali, budeme mít dnes možnost adekvátně srovnávat. Bude Asus lepší? - Bude díky troj-slotovému chladiči tišší a půjde lépe taktovat? - Očekávání jsou vysoká, karta přichází půl roku po modelu od MSI a měla by mít ambice být lepší. Proč přichází tak pozdě? - Asus se nechal AMD napálit ... čekal totiž na "novou" verzi jádra od AMD, jež ale neexistuje.

Nové "Tahiti XT" neexistuje

Všichni známe onu báchorku AMD o zcela novém jádru Tahiti XT určeném pro Radeony HD 7970 GHz. Mělo jít o lepší čipy s lepšími vlastnostmi, lepším taktováním. Zůstalo ale pouze u slibů. Všechny čipy Tahiti XT jsou totiž zcela totožné. Ať jsou staré několik měsíců nebo nové, rádoby ty lepší. Všechny mají zcela totožné označení na výztuži čipu. Neliší se ani v revizi, ani v označení ani v sérii. Prostě jsou všechny stejné a GHz z nich dělá jen a pouze vyšší napětí a software - BIOS a ovladače. Jasným důkazem byl také BIOS jež unikl na veřejnost a udělá vám ze starého Radeonu HD 7970 "novou" GHz verzi včetně funkce Turba. Žádné jiné, novější jádro k tomu nepotřebujete.

GHz edice Radeonů jsou vyrobené jednoduše, běžnému jádru se zvýší základní napětí a zvýší adekvátně frekvence, nic víc za GHz edicemi nehledejte. Například dnes testovaná karta má "GHz" jádro vyrobené pomocí základního napětí 1,2V. Stejnému jádru stačí na provoz v ne GHz edicích jen 1,16V jako je u všech starších Radeonů běžné. Ono je ale zcela jedno jak se jádro jmenuje, důležité jsou výsledky a výkon karty jako takové. V tomto směru vás totiž tahle karta jistě nezklame.

Asus HD 7970 Matrix Platinum – nadupaný soupeř MSI Lightning
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus se totiž snažil a kartu v ničem neošidil, zůstal věrný své politice vyrábět sérii Matrix jako lahůdku pro největší nadšence a fandy taktování. Vše důležité vidíte na slajdu. Karta je vyráběna ve dvou provedeních, s taktem 1,1 GHz kde jsou jádra vybírána ručně a s taktem 1,05 GHz jako základní verze. K taktování (zejména pod dusíkem) pak pomůže VGA Hotwire, TweakIt a další funkce. Samozřejmostí je pak neskutečně silná napájecí kaskáda s dvaceti fázemi a kvalitními prvky. Tahle karta by ale byla poloviční bez software, jde o speciální verzi jen pro tuto kartu s rozšířenými možnostmi ladění a monitorování. Vše si samozřejmě ukážeme v testu. Důležitou součástí je také výkonné chlazení a indikátor vytížení karty barvami na boku. Jedna funkce mi zde ale chybí, ladění časování pamětí. Tuhle featuru předchozí karta Matrix měla a byla důležitým prvkem při ladění pamětí. Tentokrát ji Asus neimplementoval.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama