nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout

nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 3. 2012 11:00 166

Seznam kapitol

1. Mystérium Kepler 2. Novinky v architektuře 3. Nové featury 4. GPU Boost a Power Target v praxi 5. Představení 6. Detaily karty 7. Pohled do nitra karty 8. Porovnání karet a specifikace 9. Testovací sestava 10. Testovací hry a metodika 1/2
11. Testovací metodika 2/2 12. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 13. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 14. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 15. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 16. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) .. 17. Shrnutí výkonu, ceny 18. Spotřeba a teploty 19. Přetaktování 20. Závěr

Tři měsíce kraloval trhu grafických karet Radeon HD 7970, jeho vláda nad kartami s jedním GPU dnes ale končí. Nová GeForce GTX 680 jej ve všech směrech překonává – má vyšší výkon, nižší spotřebu, jde také skvěle přetaktovat a ještě je levnější. nVidia vyrobila nejúspornější a nejvýkonnější herní GPU ve své historii.

Reklama
nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz

Čeká nás opravdu dlouhá a náročná recenze, kde vám ukážeme nové featury karty, novinky v architektuře, ale hlavně také výkon v téměř třiceti hrách a testech. Nebudu tedy úvod nijak zásadně protahovat, chci ale nejprve objasnit okolnosti kolem Kepleru a jeho uvedení. Některá fakta a zákulisní informace jsou vcelku zajímavé.

Spekulace na n-tou

Mediální kolotoč začal v prosinci loňského roku, AMD uvolnila první 28nm GPU (Tahiti XT) pro testy na kartě Radeon HD 7970. Karta má velmi vysoký výkon, kartu předchozí generace Radeon HD 6970 překonává o desítky procent. Co bohužel sráží prodeje na minimum, je přemrštěná cena, na kterou nejsou zákazníci AMD zvyklí a karet se prodává jen hodně málo. Rozdíl mezi nejdražší kartou série HD 6900 a HD 7900 je 5000 Kč, což je zkrátka hodně, zejména pro fandy značky zvyklé na významně nižší ceny. Za výkon je ale nutné platit a karta nabízí za svou cenu adekvátní výkon, o tom není pochyb.

Zákazníci se po recenzích Radeonů HD 7970 oprávněně ptali, kdy a čím odpoví nVidia. I když se to nezdá, ta měla odpověď připravenou už na leden (stejný měsíc byl například i roadmapě od Asus). Původně měl být Kepler odhalen na výstavě CES 2012 v lednu a v únoru měl být v obchodech. Zástupci Nvidie už na podzim avizovali, že k uvedení na CES pravděpodobně dojde a už se pomalu plánovaly letenky pro novináře. Před koncem roku bylo ale rozhodnuto, že se uvedení odloží. Z plánovaného uvedení na CES ale zůstal zajímavý artefakt a důkaz mého tvrzení - prezentace o Kepleru (pravděpodobně pro partnery). Ta se sice nikdy na veřejnost nedostala, i když byla některým novinářům avizována (my jsme ji viděli). nVidia zkrátka vše kolem Kepleru na CES zrušila.

Důvodů odložení může být několik, v errata dokumentu jež nVidia poslala jednomu nejmenovanému výrobci grafik stálo, že odložení je z důvodu testování kompatibility a ladění PCI-E 3.0 sběrnice v revizi A2. To také dává smysl, jelikož finální revize je A2 i když nVidia mnoho let zpět prodávala karty většinou s čipy A1 (Fermi). Další zdroje hovoří o horší výtěžnosti čipů a nedostatečné produkci u TSMC. Zprávy o zastavení 28nm produkce jsou ale mylné, ta stále pracuje a produkuje čipy. Osobně si myslím, že za odložením je několik důvodů najednou. nVidia chtěla uvést kartu s dostatkem čipů aby se dala i koupit, dále šlo spíše o strategické rozhodnutí. O tom, že jádro bylo připravené už v lednu je totiž celkem pádný důkaz ..

nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čipu GK104 je totiž vyražené datum výroby a jak správě tušíte, jde o druhý týden roku 2012. Tedy jádro revize A2 (prodejní) bylo hotové a vyrobené už v době prvních kompletních recenzí Radeonů HD 7970 (9. ledna). Od jádra ke kartám není už dlouhá doba a produkce prvních vzorků začala na začátku února. Někdy v polovině měsíce pak nVidia prezentovala novou architekturu výrobcům a ti začali vyrábět první QS karty. Skutečná produkce karet do obchodů začala první týden v březnu. V tuto chvíli by se nějaké karty měly dát koupit bez potíží i u nás.

Nyní ale zpět k tomu nejzajímavějšímu, tedy dokumentu z CES. I když jsem z něj viděl jen dvě strany (nevím jestli jich měl víc), tak řekl dost na to aby byl obrázek o Kepleru jasný. Materiál hovoří o zcela nové architektuře, 1536 CUDA jádrech, zrušení Shader domain s jinou frekvencí a 2GB paměti s 256-bit sběrnicí, dále o lepším PhysX a Turbu. Dokument neříká nic o názvu karty a frekvencích. Co ale říká jasně je cena a výkon. Výkon byl naznačen v tradičním grafu, kde ve všech DX11 hrách byl "GK104" výkonnější než Radeon HD 7970. Také cena byla napsaná 299 USD. Všechny zmíněné informace se pak dostaly na veřejnost, některé zveřejnili na SemiAccurate, něco jsme vám naznačili i u nás. Například první týden v únoru (před měsícem a půl) jsme vám právě my ukázali specifikace GeForce GTX 680 a jak si dnes ukážeme, byly z 90-ti procent korektní. Tehdy jsme ale nemohli naplno říci, že si většinou parametrů jsme stoprocentně jistí.

Zmínit se musím ještě o několika únicích informací jež se dnes zdají být liché, ale nejsou. Dnes uváděná karta se totiž původně opravdu jmenovala GeForce GTX 670 Ti a měla být podstatně levnější s průměrným výkonem přesně na úrovni Radeonu HD 7970. Tuto zprávu zveřejnil server SweClockers a měl pravdu, šlo ale o starší informaci a v době zveřejnění už nebyla stoprocentně korektní. O tom, že tomu tak je, vám také ukáži spoustu důkazů (při zkoumání PCB a chlazení). nVidia ale nakonec strategii změnila, zvýšili frekvence a karta dostala název GeForce GTX 680. To ale neznamená, že levnější model nevyjde. O tom ale až za chvilku. Další zajímavý únik informací se týkal frekvencí, hovořil o tom, že karta pracuje na taktu 700 MHz a Shadery mají dvojnásobnou frekvenci. I když je tato informace mylná, při pohledu na GeForce GTX 680 ve staré verzi GPUz uvidíte přesně to co jsem řekl. Tuto zprávu tedy vypustil někdo, kdo kartu měl ale GPUz přečetlo její frekvence špatně.

Jádro GK104 – malý Kepler

nVidia GeForce GTX 680 – Kepler přichází vládnout
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia dnes uvádí první jádro pro desktopy, jím je GK104. Jak už název napovídá, jde o přímého pokračovatele GF104/114 v GeForce GTX 460/560 Ti. Toto jádro je primárně určené do herního segmentu, není ani nijak zásadně vybavené pro GPGPU výpočty, od toho tu bude jiné jádro. GK104 je čistě efektivní herní jádro. Tedy malý čip s dostatečným herním výkonem a nízkou spotřebou, stejná strategie jako u veleúspěšné GeForce GTX 560Ti. Díky "osekání" všech možných obvodů pro výpočty jež nejsou pro hry důležité, je jádro relativně hodně malé. Z čistě logického pohledu jde tedy o nástupce GF114, tedy mainstreamu. To, že nabízí výkon jako High-end je už jen jeho bonus a výhoda pro uživatele. Vyšší výkon než Radeon HD 7970 se spotřebou jako GeForce GTX 560Ti, ano přesně tohle GK104 nabízí.

Další modely s GK104

nVidia svou nevydanou modelovou řadu nekomentuje, na rozdíl od AMD ani neuvádí náznak budoucích modelů. Trochu jsem zapátral a zjistil toto: upozorňuji, že jde o nepotvrzené informace, levnější karty s jádrem GK104 (GTX 670 a GTX 660Ti) by měly být uvedeny už příští měsíc. Obě nejpozději v květnu, spíše si myslím, že to bude v dubnu společně s duální kartou. Specifikace karet se dají celkem snadno odhadnout. Vzhledem k možným vysokým frekvencím, vidím i takty i výkon karet celkem pozitivně vysoké.

A co velký Kepler?

Když zde máme GK104 jako "mainstream" jádro, objeví se i něco výkonnějšího? - To je otázka jež bude v tento čas asi hodně frekventovaná. Mnoho vám toho prozradit nesmím, ale něco přeci jen řeknu. Velké jádro přijde a už relativně brzy. Dnes vám řeknu pouze to, že nVidia na květen plánuje GTC konferenci. A nebojte se, nepůjde pouze o jádro určené do karet Quadro/Tesla ale setkáme se s ním i v hodně nadupané herní grafice. Pokud vás GPU zajímají, zaškrtněte si datum pořádání této konference v kalendáři. Osobně jsem specifikace velkého jádra viděl, znám i přibližné datum uvedení na trh. To vše si ale necháme zatím pro sebe.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama