Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc

Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 2. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nové Radeony na obzoru, GeForce v nedohlednu 2. nVidia GeForce GTX 560 3. nVidia GeForce GTX 560 Ti 4. AMD Radeon HD 6870 5. AMD Radeon HD 6950 6. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 7. 3DMark Vantage, 3DMark 11, Anno 2070 8. AC: Revelations, Battlefield 3
9. Crysis, Crysis 2 10. DiRT 3, Just Cause 2 11. Metro 2033, Splinter Cell: Conviction 12. Spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena / výkon 15. Závěr

AMD Radeony řady HD 7900 už sice byly uvedeny na trh, na karty střední třídy si však ještě pár dní počkáme. Než se tak stane, přinášíme vám test čtyř karet v ceně od čtyř do šesti tisíc korun ze stávajících generací. Postavili jsme proti sobě GeForce GTX 560 / Ti a Radeony HD 6870 / 6950 a otestovali je v devíti moderních hrách.

Reklama
Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 470 a 480

Jsou tomu dva roky, kdy AMD uvádělo na trh jednu novou grafickou kartu řady Radeon HD 5000 za druhou, zatímco nVidia své karty GeForce 400 postavené na zbrusu nové architektuře Fermi stále jen slibovala. Po uvedení se navíc GeForce GTX 470 a 480 velkými prodejními hity rozhodně nestaly a spíše se do historie zapsaly jako jedny z karet s vůbec nejhoršími provozními vlastnostmi (kdo někdy GeForce GTX 480 slyšel v zátěži, ví své). Renomé si „zelený“ výrobce napravil až s vynikající GeForce GTX 460 a překvapil také s uvedením řady GeForce 500. Uvedení refreshe starší generace zvládl dokonce o pár dní dříve než konkurenční AMD s řadou Radeon HD 6000.

Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


AMD Radeon HD 7970 v referenčním provedení Asus

V poslední době se zdá, že se historie alespoň částečně opakuje. AMD totiž během ledna uvedlo na trh nejvýkonnější modely Radeon HD 7970 a 7950 nové generace a chystá uvedení méně výkonných modelů. nVidia proti tomu své karty postavené na architektuře Kepler (upravená Fermi) stále jen odkládá a aktuální plánované datum uvedení na trh je přelom března a dubna. Přesto však zatím není jisté, že by se měl opakovat přesně tentýž scénář jako před dvěma roky. Ani AMD se totiž nedaří uvádět karty na trh dle původního plánu a kupříkladu před pár dny unikla informace, že uvedení AMD Radeonů řady HD 7800 bylo odloženo z února na začátek března.

AMD navíc po nástupu nového vedení s ředitelem Rory Readem v čele převzalo cenovou politiku nVidie a své novinky si cení velmi vysoko. Zatímco před rokem tak Radeon HD 6970 stál okolo deseti tisíc s daní, dnes za HD 7970 dáte minimálně o tři tisíce víc. Dokud se s novou generací svých karet „nepochlubí“ také nVidia, lze očekávat, že o něco nadsazené budou ceny všech nových modelů.

Srovnávací test grafických karet od čtyř do šesti tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 560 Ti

Z výše uvedených důvodů jsme se proto rozhodli ještě před příchodem nové generace mainstreamových karet připravit test dosavadních modelů v cenové hladině od čtyř do šesti tisíc korun včetně daně. Současně vám v testu představíme novou metodiku pro testování mainstreamových karet, ve které nebudou chybět aktuální pecky jako Crysis 2, DiRT 3, Battlefield 3 a další.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama