Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 6. 2011 01:00 27

Seznam kapitol

1. Zrají karty s ovladači jako víno? 2. Výběr správné grafické karty 3. Novinky v ovladačích od verze 197.41 po 275.33 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. ArmA II, Assassins Creed 6. Crysis, Crysis 2
7. F1 2010, Far Cry 2 8. GTA: EFLC, Just Cause 2 9. Mafia 2, Metro 2033 10. STALKER, Splinter Cell: Conviction 11. TDU 2, W40k: DoW II, WiC 12. Shrnutí výsledků a závěr

Po vydání nových grafických karet se můžeme pravidelně dočíst, že výkon půjde s ovladači ještě o něco nahoru a zlepší se i podpora jednotlivých technologií. Platí však tyto sliby i ve skutečnosti? Vzali jsme grafiky z minulé generace od obou výrobců a změřili výkon s různými ovladači. V první části se podíváme na zoubek nVidii.

Reklama
Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz


„grafické karty AMD Radeon s ovladači zrají jako víno“

Druhou část s testem ovladačů AMD Radeon najdete zde.

Pokud bych měl shrnout mezi uživateli stále velmi rozšířené klišé, obecně platí, že u nVidie není nutné příliš často aktualizovat ovladače a výkon karet GeForce se s novými verzemi moc nemění. Úplně jiná situace je u karet AMD Radeon, které s novými verzemi ovladačů zrají jako víno a mít poslední verzi driverů je tedy nutnost. Stejně tak se čtenáři mnoha magazínů (bez ohledu na jejich renomé a případnou zaujatost k jakékoliv značce) v internetových diskusích často vztekají, že je přinejmenším neslušné uvádět výsledky grafických karet s dva měsíce starými ovladači (použít verzi starší tří měsíců pak de facto znamená internetovou sebevraždu), zatímco daná novinka je testována s poslední beta verzí ovladačů. Přeměřovat by se s novou verzí za každou cenu mělo celé spektrum testovaných karet bez ohledu na to, zda to autora bude stát dalších několik desítek hodin nebo ne.

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz


Také nevěříte slibovaným nárůstům výkonu v každé nové verzi ovladačů?

Tyto a další podobné rozšířené názory mne inspirovaly k tomu, abych se celé problematice podíval blíže na zoubek a pokusil se odpovědět na otázku, zda má opravdu smysl měsíc co měsíc instalovat nové ovladače. Ty i dle poznámek samotných vývojářů často přináší fantastické nárůsty výkonu, které se nezřídka počítají v řádu desítek procent (pamatuji si například na nedávné vydání nových ovladačů nVidie pro karty GeForce, které měly v Dragon Age II zvýšit výkon až na několikanásobek, u AMD se zase v každé druhé verzi driverů zvyšuje výkon ve hře S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat alespoň o 10 %).

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz


voda je v Just Cause 2 akcelerovaná přes nVidia CUDA a ovladače ve hře dle release notes téměř pravidelně zvyšují výkon

Aby byl test co nejobjektivnější a daly se na jeho základě vyvozovat důsledky, rozhodl jsem se změřit celkem patnáct her s různými daty vydání od roku 2007 až do současnosti (velké množství her proto, abych netestoval pouze ty klíčové jako Crysis nebo F1 2010, na které se obě firmy zaměřují primárně). Část her tedy mohli programátoři obou firem dobře zoptimalizovat už při vydání svých karet a část vyšla až v průběhu života karet. Bude tedy dobře vidět, zda vydání ovladačů až po hře mělo na framerate reálný přínos.

Současně je však zřejmé, že příprava článku byla časově velmi náročná a rozhodli jsme se jej proto rozdělit na dvě části. Dnes se podrobně zaměříme na ovladače nVidie, v dalším pokračování pak přineseme obdobný rozbor ovladačů Catalyst od AMD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama