Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

15. 3. 2011 11:00 21

Seznam kapitol

1. Opomíjená část trhu 2. Novinka v zelené prezentaci 3. Galerie nereferenčních GTX 550 Ti 4. MSI N550GTX-Ti — balení, karta a detaily 5. MSI N550GTX-Ti — jádro, chladič, specifikace 6. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 7. 3DMark Vantage/11, Bad Company 2 8. Crysis, F1 2010
9. Far Cry 2, Just Cause 2 10. Mafia 2, Metro 2033 11. Splinter Cell: Conviction, WiC 12. Přetaktování 13. Hlučnost, teploty, spotřeba 14. Celkový výkon 15. Poměr cena / výkon 16. Závěr

Zatímco v mainstreamu a highendu se v uplynulých měsících na trhu objevilo množství nových grafických karet, v segmentu těch levnějších se už dobrého půl roku nic neděje. Příjemným osvěžením se tak stalo vydání GeForce GTX 550 Ti od Nvidie, která nahradí dosluhující model GTS 450. Nákupní horečku však novinka pravděpodobně nezpůsobí.

Reklama
Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


Radeon HD 6990 vydalo AMD minulý týden, karta ihned obsadila pomyslný výkonnostní trůn

Na první pohled se sice může zdát, že novinek vychází ve světě grafických karet poměrně velké množství, realita však pro méně majetného zákazníka zase tak příjemná není. Pokud se totiž podíváme na grafické karty vydané v uplynulých měsících, vždy šlo o highendové modely (viz AMD Radeon HD 6990 minulý týden) či akcelerátory určené do vyššího mainstreamu s cenou od pětí tisíc korun výše. Nejlevnější „novou“ kartou se stal AMD Radeon HD 6850. I jeho cena se však pohybuje těsně pod hranicí čtyř tisíc korun, což může být pro některé hráče stále mnoho.

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


Nvidia GeForce GTS 450

Pokud se podíváme do ceníků ještě níže, je „nejnovější“ kartou v cenovém segmentu okolo dvou až tří tisíc korun Nvidia GeForce GTS 450. I ta se však na trh dostala už před dlouhým půl rokem a nabízí se tak otázka, kdy oba hlavní výrobci po vzoru highendu a vyššího mainstreamu vymění také nabídku levnějších karet za novější a výkonnější modely. V případě AMD je situace značně nejistá. Společnost totiž po tlaku OEM trhu jednoduše přeznačila své ATI Radeony řady HD 5700 na AMD Radeony HD 6700, to však rozhodně nelze chápat jako uvedení nové řady (navíc se to týká jen OEM trhu, retailové prodejní kanály si zachovaly staré značení). Ono přeznačení však naznačuje, že nového lowendu se pravděpodobně jen tak nedočkáme. Osobně odhaduji, že jej AMD uvede až na chystaném 28nm výrobním procesu, čímž si prověří výrobu před uvedením nového highendu. Ostatně něco podobného jsme už zažili u 40nm výroby a ATI Radeonu HD 4770.

Recenze GeForce GTX 550 Ti — slušná karta za špatnou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


„zbrusu“ nová Nvidia GeForce GTX 550 Ti

O něco lepší je situace u konkurenční Nvidie. Ta totiž nelení a po GeForce GTX 580, 570 a poslední 560 Ti uvádí na trh další novou kartu. Tedy úplně novou ne, po vzoru minulé ostatních modelů jde o spíše o refresh starší řady 400, i přesto se ale několika úprav dočkáme. Dnes uváděná karta nese jméno GeForce GTX 550 Ti, které už samo o sobě značí změnu. Filozofií i parametry totiž GTX 550 Ti vychází ze zmiňované GTS 450. Proti ní však nenese mainstreamové přízvisko GTS, nýbrž GTX. Nová je také koncovka Ti odkazující na kdysi velmi populární karty Titanium. Ti už ostatně nese i GTX 560 a doteď vlastně nevíme, co chce Nvidia touto dvojicí písmen říct.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama