Lednový nákupní průvodce - vybíráme grafickou kartu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Lednový nákupní průvodce - vybíráme grafickou kartu

Lednový nákupní průvodce - vybíráme grafickou kartu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 1. 2011 02:00 37

Seznam kapitol

1. Peníze a požadavky - kompromis bývá nezbytný 2. Rozlišení - alfa a omega 3. Rozlišení 1280x1024 4. Rozlišení 1680x1050 5. Rozlišení 1920x1080
6. Rozlišení 2560x1600 7. AMD Eyefinity, GeForce 3D Vision, Surround 8. Shrnutí cen, výkonu 9. Závěr

I když nás v následujících týdnech čeká uvedení tří nových grafických karet, nabídneme vám průvodce aktuálním nákupem grafické karty už dnes. Pro každé rozlišení vybereme několik karet s nejlepším poměrem cena / výkon a nezapomeneme ani na nadšence s dvojicí nebo rovnou trojicí LCD a příznivce 3D Sterea.

Reklama
Lednový nákupní průvodce - vybíráme grafickou kartu
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním nejzásadnějším parametrem je cena karty. Tu si stanovte pevně předem a nenechte se poté v obchodě zlákat prodavačem na nějakou dražší alternativu, ze své zvolené částky neustupujte. Počítá se většinou s tím, že kupující už pročetl řadu testů a je pro svou "vyvolenou" kartu rozhodnut na základě recenzí nebo dalších vlivů. Pokud budete nakupovat na internetu, což se ostatně předpokládá, máte tuto záležitost jednodušší, tam vám nikdo dražší produkt nutit nebude. Od ceny se také samozřejmě odvíjí zbytek výběru, jelikož maximální cenová hranice nám zúží výběr na karty pod touto hladinou.

Druhým podstatným kritériem výběru je rozlišení vašeho monitoru. Pro nízké rozlišení 19“ LCD panelů a menších stále dobře postačí karty doslova za pár stokorun, naopak pro 24“ panely a větší se už musíte poohlédnout po dražších a výkonnějších modelech. My se pokusíme nabídnout vám pro každé z vybraných rozlišení několik alternativ a zhodnotíme karty dle výbavy, výkonu a celkového poměru výkonu a ceny. Samozřejmostí také bude zamyšlení nad dnes používanými rozlišeními, kdy si na pomoc zavoláme několik statistik. Jak sami uvidíte, hráčská veřejnost je vskutku konzervativní "parta" stále využívající pro mnohé z nás "předpotopní" rozlišení a monitory. Realita je ale už taková.

Lednový nákupní průvodce - vybíráme grafickou kartu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím se dostáváme k několikrát zmíněnému kritériu výběru, ke kterému budeme přihlížet. Jde samozřejmě o poměr ceny a výkonu. Na trhu je mnoho modelů různých výrobců se stejným grafickým jádrem a výkonem, lišící se právě jen přibalenou hrou, lepším chladičem a možná malým přetaktováním z výroby. Na těchto modelech se snaží výrobci více vydělat a nabízí je většinou za podstatně vyšší cenu, jen ten výkon je téměř shodný s mnohdy levnější variantou. I k tomuto je nutné při výběru přihlížet a vyplatí se vyhledat v různých obchodech v dané cenové relaci nejvýhodnější model.

Kromě rádce s výběrem grafické karty budiž dnešní článek takovou přípravou na nadcházející vlnu testů nových grafických karet. Příští týden nás čeká GeForce GTX 560 Ti, pár týdnů po ní pak duální monstra obou výrobců. Na trh vtrhne AMD Radeon HD 6990 a Nvidia GeForce GTX 595. Abychom byli připraveni a měli aktuální přehled, shrneme si v dnešním článku současné ceny grafických karet a aktuální pozice v tabulce poměru výkonu a cen. Také zrekapitulujeme trendy nynějšího trhu a dostupnost nebo nedostupnost některých modelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama