Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba

Z. Obermaier

Z. Obermaier

28. 12. 2010 01:00 41

Seznam kapitol

1. Taktujeme Radeony HD 6900 2. Nahráváme nový BIOS 3. Taktování Radeonu HD 6950 4. Taktování Radeonu HD 6970
5. PowerTune a taktování 6. Odemykání Radeonu HD 6950 7. Závěr

V dnešním krátkém článku vám ukážeme, jak flashnout nový BIOS umožňující změnu napětí jádra obou karet. Dále se zaměříme na samotné taktování a vliv na technologii PowerTune, včetně měření spotřeby a výkonu. Na závěr pak zariskujeme s BIOSem vyššího modelu v Radeonu HD 6950, půjde levnější karta upgradovat na dražší model?

Reklama
Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste fanoušci grafických karet a pozorně jste četli recenze nových Radeonů HD 6900, tak víte, že dosud nebylo možné navyšovat napětí grafického jádra a karty tedy výrazněji taktovat. Většina pokusů se základním napětím končila jen pár desítek MHz nad standardní frekvence což byla slabota a nemělo to nijak zásadní vliv na výkon. Už druhý týden komunita čeká na utilitu umožňující změnu napětí což konečně odkryje možnost lepšího taktování karet a odhalí jejich skrytý výkon a potenciál.

Od autora Afterburneru vím, že tato schopnost se v této utilitě objeví nejdříve tak za týden, spíše dva. Stále čeká na samply karet aby mohl podporu v utilitě přidat. V tuto chvíli je tedy pouze jedna možnost - koupit si kartu od Asus jež umožňuje měnit napětí jádra pomocí utility Smart Doctor. A jelikož to je "rada nad zlato", pomůžeme vám jinak. Nahrajeme do karty upravený BIOS aby si utilita myslela, že máte kartu od Asus a umožní vám pak navyšovat napětí. Nemusíme vůbec použít originální BIOS od Asus, což také neuděláme - není to legální. Já jsem upravil originální BIOSy přímo od AMD, tedy jsem si nepřivlastnil výtvor Asus, jen jsem krapet ošálil jejich utilitu.

POZOR! Zdá se, že mnou upravené BIOSy někomu fungují a někomu nikoliv. Testovali jsme je asi dva týdny na fóru Guru3D, kde jsem je poslal k neveřejnému testování asi dvěma desítkám uživatelů. Zhruba polovina uvádí, že jim vše funguje korektně, druzí mají problém s PowerTune. I když navýší napětí, karta se stále drží na svých TDP hladinách a taktování je zcela k ničemu. Už nepatrné navýšení napětí zvýší spotřebu nad limity TDP a výkon klesá. Řešení pro tyto uživatele je použití originálních BIOSů Asus, které zcela vypínají PowerTune a karty se stanou nenasytnými monstry. Přemýšlel jsem, zdali vám dáme ke stažení i BIOSy Asus, a nakonec jsem linky dám, i když mi to moc "košer" nepřipadá.

Přetaktování Radeon HD 6900 - BIOS, Powertune a spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé hraní s BIOSy, je u nových Radeonů HD 6900 zcela bezpečné. Výrobce totiž vybavil oba modely karet malým přepínačem BIOSů. V poloze "1" je možné do prvního čipu nahrát v podstatě cokoliv a pokud necháte přepínač v poloze "1", pokusí se karta obsah čipu nahrát a nastartovat. V případě funkčního BIOsu se karta spustí s jeho nastavením a parametry. V poloze "2" je spínač přepnut na druhý čip, kde je od AMD nahrán originální BIOS jež nelze měnit ani vymazat. Zkoušel jsem to, a opravdu to nejde. Druhý čip je vaše pojistka, když do prvního čipu nahrajete něco špatného nebo se něco při nahrávání pokazí. Karta bude vždy funkční s druhým BIOSem, jež je vůči uživatelským hrátkám imunní.

Co vás dnes tedy čeká? - V příští kapitole si ukážeme jak nahrát nový BIOS do karet. V dalších kapitolách si přetaktujeme oba Radeony HD 6950 a HD 6970, kdy se zaměříme také na měření výkonu s takto přetaktovanými kartami. Dále nás bude zajímat spotřeba a vliv taktování na technologii PowerTune. Na úplný závěr pak nahrajeme upravený BIOS z Radeonu HD 6970 do karty Radeon HD 6950. Tím se nám odemkne plný počet SP procesorů a také zvýší frekvence. Bude karta stejně výkonná jako její dražší sourozenec, nebo bude odemčení neúspěšné? - To zjistíme až za chvilku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama