ATI Radeon HD 5970 - Nejvýkonnější herní grafika planety
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ATI Radeon HD 5970 - Nejvýkonnější herní grafika planety

ATI Radeon HD 5970 - Nejvýkonnější herní grafika planety

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 11. 2009 03:00 69

Seznam kapitol

1. ATI Radeon HD 5970 2. ATI Radeon HD 5970 - Představení 3. ATI Radeon HD 5970 - Detaily karty 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Testovací hry a metodika 7. Vliv procesoru na výkon 8. Far Cry 2, Left 4 Dead, Fallout 3 9. Call Of Duty 5, Dead Space, Bioshock 10. World In Conflict, Race Driver GRID, Half Life 2 EP2
11. Company Of Heroes OF, Mass Effect, UT 3 12. Enemy Territory, Tomb Raider Underworld, GTA IV 13. Call Of Duty 4, Devil May Cry 4, Crysis Warhead 14. S.T.A.L.K.E.R. CS, Brothers In Arms HH, Mirrors Edge 15. Tom Clancys HAWX, 3DMark Vantage 16. Shrnutí výkonu 17. Bonus: CrossFireX s HD 5870 18. Spotřeba, teplota, přetaktování 19. Závěr

Jako první v České republice vám nabízíme vlastní kompletní recenzi nejvýkonnější grafické karty. I když nerada, musí NVIDIA postoupit žezlo krále grafického výkonu konkurenci, která ji dává celkem za vyučenou. I když jsou frekvence duálního Radeonu celkem nízké, překonává konkurenci o pořádný kus!

Reklama
ATI Radeon HD 5970 - Nejvýkonnější herní grafika planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Naší recenzi začněme vysvětlením názvu karty. Jak jistě všichni z vás víte, dříve společnost ATI/AMD pojmenovala duální karty vždy s přídomkem "X2". Byl s námi Radeon HD 3870 X2, Radeon HD 4870 X2 a další. U nové generace se toto obvyklé schéma ztratilo, což mnohé překvapilo a do poslední chvíle nechtěli v nový název věřit. My jsme vám to ale řekli už dávno, kolega Tomáš vám tuto novinku sdělil jako první, v jeho recenzi na Radeon HD 5870. Až týdny po něm uznali toto označení i další média.

Radeon HD 5870 X2? - To ne!

Výrobce novinářům oficiálně sdělil, že důvodem pro opuštění tradičního schématu názvů je jiná koncepce karty proti minulým generacím. Například Radeon HD 4870 X2 byl skutečně dvakrát Radeon HD 4870 na jenom PCB. Frekvence i specifikace byly stejné u klasické, tak duální karty. Nový Radeon HD 5970 je ale jiný. Jeho frekvence sice kopírují model Radeon HD 5850, specifikace jader ale naopak Radeon HD 5870. Nelze stoprocentně říci, že se jedná o dvě ze jmenovaných karet na jednom PCB. Byl nakonec tedy zvolen název jiný.

Zde se nabízí otázka, proč nebyly frekvence navýšeny na úroveň Radeonu HD 5870, což by poté vyhovělo názvu Radeon HD 5870 X2. O důvodech lze spekulovat, AMD je ale na novinářské konferenci odhalilo celkem zřetelně. Za vším byla spotřeba 300W, jež je schopna do karty dodat dvojice napájecích konektorů a PCI Express slot.

Novináři se ptali, proč karta nemá osazeny dva 8-piny (PCB je pro ně připraveno) a nemá vyšší frekvence. Odpověď byla prostá, většina obyčejných zdrojů nedisponuje dvěma 8-pin konektory. Tohle ale není karta pro majitele obyčejných zdrojů, dodávám já. Další kritika, kterou novináři AMD zasypali, se týkala délky karty jež se bez problémů vejde jen do pár skříní na trhu. Odpověď vývojáře zněla ve smyslu: "zaměřili jsme se na výkon, vše ostatní bylo druhořadé". Zajímavá myšlenka, příští generace nám možná bude ze skříní "koukat" ven. Aby se karta zkrátka vměstnala do spotřeby 300W, byly učiněny kompromisy s napájecími konektory a snížením frekvencí.

Zajímavá také byla informace o nadcházejících modelech, protože všechny zajímalo zdali se objeví ještě nějaký další duální model, zatím neobjeví minimálně dvě následující čtvrtletí. Pojďme se podívat na současnou a budoucí situaci na trhu karet ATI Radeon.

Řada Radeonů HD 5000

ATI Radeon HD 5970 - Nejvýkonnější herní grafika planety
i Zdroj: PCTuning.cz

První dva dílky skládačky roku 2009 už známe. V září na trh dorazily Radeon HD 5850 a HD 5870, které převzaly vládu nad výkonem grafických karet s jedním GPU. Nejvyšší model je hodně drahou kartou, na níž nejsou čeští příznivci této značky zvyklí. Tomu také odpovídají prodeje, jež dosáhli jen několika prodaných kusů. Zato Radeon HD 5850 je jiná káva, za svou cenu jde o nejzajímavější koupi tohoto podzimu a zimy. V říjnu poté následovalo uvedení řady Radeon HD 5700 se dvěma slabšími modely, jež ale na svůj výkon nedisponují nijak zásadně zajímavou cenou. Vhodnější koupí se jeví Radeon HD 4890 nebo podobně. Testy všech zmíněných karet u nás samozřejmě najdete (zde, zde a zde), Tomáš je pro vás připravil.

Třetím kouskem do kompletní skládačky je dnešní uvedení duálního Radeonu HD 5970. Pokud vás zajímají i další duální modely, tak se prý žádný neobjeví minimálně do konce prvního čtvrtletí roku 2010. Stále je zde otázka další karty s názvem Radeon HD 5900 pro nějž je i podpora v ovladačích Catalyst. Zdali půjde o rychlejší model Radeon HD 5990 nikdo zatím neumí říci, objevily se i spekulace, že jde o vylepšený Radeon HD 5870 se 2GB paměti a šesti výstupy na monitor. Tuto neuvedenou kartu dosud známe jako Eyefinity 6 Edition. Na konferenci k uvedení Radeonu HD 5970 také zaznělo, že AMD výrobcům nebrání vydat vylepšené a přetaktované edice karty. Referenční design musí dodržet pouze do konce roku. Jistě se tedy dočkáme z výroby přetaktovaných karet, se dvěma 8-pin konektory a vyšší možností taktování.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama