vykon-sli-na-nforce-790i-a-x58-express
Hardware Článek Výkon SLI na nForce 790i a X58 Express

Výkon SLI na nForce 790i a X58 Express

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 11. 2008 01:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestavy 3. Testovací hry a metodika 4. Testy 5. Shrnutí testů a závěr

Při uvedení platformy Core i7 se objevilo několik testů, kde na novince vykazovalo Multi-GPU zapojení grafik enormní nárůsty výkonu. Ve "slavném" článku na Guru3D byly nárůsty přímo fantastické a způsobily doslova pozdvižení. My ale dnes dokážeme opak, žádné překvapení se nekoná, zázraky se zkrátka nedějí.

Reklama
Výkon SLI na nForce 790i a X58 Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Před čtrnácti dny, v době uvolnění embarga na výkon procesorů Core i7, se objevil na serveru Guru3D tento článek. Způsobil celkem značný rozruch, protože nárůsty výkonu ve SLI a CrossFire byly proti dnešním sestavám s Core 2, přímo zázračné. V téměř každé hře byl enormní nárůst výkonu, což bylo divné a dnes již víme kde je pravda - Guru3D měřili špatně a udělali někde zásadní chybu. Pokud se dnes podíváme na jejich grafy, je u některých titulů již výsledek opraven a uveden na správnou míru. Vysoký nárůst je pouze v nízkých rozlišeních. Také volba sestav nebyla úplně srovnatelná. Postavit proti X58 Express starý čipset nForce 680i s dvoujádrovým procesorem nebude zcela správné. Dávno přeci víme, že pro plnohodnotné využití Multi-GPU potřebujeme výkonný procesor, alespoň s frekvencí 3200MHz - nejlépe čtyřjádrový. I když čtyři jádra nevyužije hra, využije jich systém a ostatní běžící procesy Windows.

Abychom tedy situaci uvedli na pravou míru, rozhodli jsme se tento test provést sami. My jsme tedy zvolili pro náš test srovnatelnější podmínky. Použijeme čtyřjádrový procesor Core 2 QX9650, se kterým změříme výkon SLI na taktu 3200MHz a poté i na 4000MHz. K testu samozřejmě využijeme moderní desku s čipsetem nForce 790 a paměťmi DDR3-1600MHz. Proti této sestavě nasadíme Core i7 965 s taktem 3200MHz a 4000MHz po přetaktování. Deska bude samozřejmě s čipsetem X58 Express a také DDR3-1600MHz. Popis kompletních sestav, nastavení a testů bude následovat v další kapitole.

Výkon SLI na nForce 790i a X58 Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Smyslem tohoto testu je několik zjištění. Za prvé srovnáme výkon SLI na obou současných platformách. Za druhé se podíváme, zda přetaktování Core 2 i Core i7 na 4GHz nějak razantně promluví do výsledků. Tímto bude jasné, jestli se pro herní výkon vyplatí extrémně přetaktovat procesor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama