prvni-pohled-na-ovladace-geforce-180
Hardware Článek První pohled na ovladače GeForce 180

První pohled na ovladače GeForce 180

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 11. 2008 01:00 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava 3. Testovací hry a metodika 4. GeForce 180 - co přinášejí nového?
5. Testy výkonu 6. Shrnutí výkonu a tabulky 7. Zhodnocení a závěr

V těchto dnech se objeví WHQL verze ovladačů řady 180 pro grafické karty GeForce. My jsme se na novinky těchto "Big Bang 2" ovladačů podívali, a změřili jsme i nárůst výkonu proti předešlé verzi. Srovnáme také škálování výkonu SLI v téměř ve dvou desítkách nejnovějších her. Výsledky jsou někde vskutku impozantní.

Reklama
První pohled na ovladače GeForce 180
i Zdroj: PCTuning.cz

Zhruba před měsícem uvedla NVIDIA první Beta verzi ovladačů řady 180. Už mnoho měsíců předtím se vědělo, že půjde o jakýsi přelom v ovladačích grafických karet GeForce. Označení "Big Bang 2" (Velký třesk 2) se probíral na webu již před prázdninami. Co ovladače přinesou také nebylo žádné tajemství, některé novinky jsou ale skutečně zásadní. Pojďme si ale nejprve říci, proč zrovna "Big Bang" ..

Big Bang 1 = SLI

Před několika lety, kdy grafické karty ATi Radeon vládly high-endu (podobnost s dnešní situací je příhodná), využívá NVIDIA duševní vlastnictví bývalé firmy 3Dfx a spojuje dvě grafické karty do SLI, aby konkurenta předehnala. Tuto schopnost mohly karty využít právě po upgradu ovladačů, které tenkrát výrobce označil jako "Big Bang". Tehdejší situaci Velkým třeskem určitě můžeme nazvat, a SLI se neoddiskutovatelně zapsalo do povědomí uživatelů. Použitelnost a efektivita této technologie nebyla zpočátku valná, ovšem dnes je zcela jiná situace. Jak uvidíte v testech, škálování i kolem 100 procent s druhou kartou není pro dnešní GeForce problém.

V dnešním článku se nejprve podíváme, co všechno nové ovladače přináší. V druhé části pak porovnáme výkon starší verze s novou, a také změříme nárůst výkonu ve SLI. Měření budou provedena pouze v jednom rozlišení a nastavení, pro ilustraci to postačí. Výsledky ve hrách jsou totiž jakýmsi "vedlejším produktem" velkého testu výkonu SLI na platformě Core i7 a X58 Express proti Core 2 na nForce 790 Ultra. Tohoto plnohodnotného srovnání platforem se dočkáte již příští týden. Poté volně navážeme na dnešní článek a v našich 18-ti hrách porovnáme výkon Radeonu HD4870 a GeForce GTX 260 s použitím nejnovějších ovladačů. Tohoto testu se dočkáte ihned po testu SLI na obou Intel platformách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama