tichy-vykon-ve-3d-proc-ne
Hardware Článek Tichý výkon ve 3D - proč ne?

Tichý výkon ve 3D - proč ne?

Petr Petrovič

Petr Petrovič

30. 7. 2008 01:00 20

Seznam kapitol

1. Jde to i pasivně! 2. Srovnání konstrukce 3. Akcelerace videa, spotřeba a teploty 4. Herní testy 5. Závěr a doporučení 6. MSI 9600GT Hybrid Freezer

V dnešním článku se podíváme na grafické karety z trošku jiného úhlu. Nebude nás až tolik zajímat, jak ohromující mají 3D výkon, ale prioritu bude mít tentokrát hluk a použitelnost v HTPC nebo obecně tichých počítačích. Podíváme se na tři úplně pasivní modely osazené jak čipy Nvidia tak i AMD/ATi a jeden s chlazením navrženým pro minimální hlučnost.

Reklama

Autor: Petr Petrovič

V dnešním článku se podíváme na trojici grafických karet s pasivním chlazením, které je pro mnoho zákazníků rozhodující ve volbě grafiky pro tichý počítač, který tolik z nás preferuje před „nadupanou“ hučící mašinou, která sice utáhne silou parního válce všechny aplikace, ale dá zabrat našim uším i celkové pohodě při práci na počítači. Řekněme tedy, že se chystáte postavit počítač pro sledování filmů, práci a občasné hraní her. Pasivně chlazené karty nenalezneme v nejvyšších výkonových třídách, a tak nebude překvapením, že v testu naleznete grafiky jako Radeon HD3870/3850 a GeForce 9600GT, které patří k minulé generaci (AMD) nebo k mainstreamu (Nvidia). 

Pasivní chlazení výkonných grafických karet je přinejmenším problematické, neboť výkonné čipy posledních generací mají obrovské nároky na napájení a s tím spojenou produkci zbytkového tepla, které je třeba odvádět a výrobci se předhánějí v tom, kdo navrhne účinnější řešení na principu heat-pipes v kombinaci s velkými pasivy. Zde je ovšem nutné mít na paměti, že většina pasivně chlazených grafických karet je navrhována tak, že je kalkulováno s chlazením druhotným tj. systémovým (např. 12cm vtažný a výdušný větrák v počítačové skříni).

Tichý výkon ve 3D - proč ne?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce nepočítá s tím, že kartu budete používat v plně pasivně chlazeném systému, byť by k tomu tyto karty přímo naváděly. Sám jsem kdysi prováděl experimenty s tím jak vytvořit herní a přitom pasivně chlazený počítač, tak aby v dlouhodobém horizontu nedocházelo k přehřívání. Dokonalý recept jsem ovšem nikdy nenalezl a musel jsem se smířit s určitým kompromisem, který vycházel jednak se snížení taktů grafické karty a procesoru nebo umístění nízkootáčkových velkých větráků do skříně.

Tichý výkon ve 3D - proč ne?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testované karty se hodí do výše popisovaného systému anebo do systému, kde bude pro procesor a čipset využito vodního chlazení. Voda ovšem není všelék, protože se jedná také o aktivní řetězec, který díky čerpadlu přece jen nějaký ten hluk produkuje. Dalším útočištěm těchto karet jsou oblíbená HTPC (Home Theater PC), která velmi dobře mohou nahradit DVD rekordér anebo dokonce Blu-ray přehrávač. Výhody tothoto řešení jsou nesporné, jelikož si podobné zařízení můžete skrze Wi-FI připojit na internet a stáhnutý materiál přímo pouštět na vaší plazmové nebo LCD televizi. Díky podpoře HDMI (nebo alespoň DVI a skrze redukci HDMI) a hardwarové podpoře přehrávání HD obsahu, není problémem ani kvalita reprodukce digitální cestou. V následující tabulce vidíte přehledně seřazeny specifikace jednotlivých karet z dnešního testu.

Tichý výkon ve 3D - proč ne?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama