profesionalni-externi-disky-esata-vs-firewire-vs-usb2-0
Úložná zařízení Článek Profesionální externí disky - eSATA vs FireWire vs USB2.0

Profesionální externí disky - eSATA vs FireWire vs USB2.0

Kunčický Vít

Kunčický Vít

5. 11. 2007 01:00 43

Seznam kapitol

1. Když se dva perou... 2. Rozhraní pro připojení externích disků 3. eSATA a režim AHCI řadiče disků Serial ATA 4. Testované disky 5. Western Digital (WD) My Book 6. Seagate FreeAgent

Známé přísloví říká, že tam kde se dva perou, často vyhrává ten třetí. Všimněte si toho, že i když souboj velkokapacitních optických mechanik Blu-Ray versus HD-DVD vypadá i po několika létech stále nerozhodně, nikdo z toho není nervózní. Všichni totiž volí zcela jiné řešení: kupují externí přenosné disky. Dnes jsme se podívali na tři profesionální modely s rozhraním USB, FireWire a eSATA.

Reklama

Zeptejte se známých ve svém okolí a rychle zjistíte, že nedostatek velkokapacitních (20 - 40GB) optických disků nikoho příliš netrápí - a přitom se vůbec nejedná o cenu. Naše nedávná anketa jen potvrdila, že více než 1/3 uživatelů by o novou velkokapacitní optickou mechaniku nové generace nemělo zájem, ani v situaci, že by stála velmi přijatelných 2500Kč.

Vzhledem k tomu, že dnes externí disk o kapacitě 60 - 80GB už nikoho neoslní a zákaznici požadují přímo 320GB nebo raději rovnou 500GB modely (a mnozí pokukují po 1TB datového prostoru), to ani v budoucnu nemusí mít nové optické mechaniky snadné, a je prakticky jisté, že pro významnou skupinu uživatelů jako prostor pro ukládání a přenos dat v dnešní patové situaci vítězí duo: Internet + "disk na USB".

Profesionální externí disky - eSATA vs FireWire vs USB2.0
i Zdroj: PCTuning.cz

Externí disky dnes nabízejí obrovskou kapacitu, o světelné roky rychlejší přístupové doby, univerzální kompatibilitu "se vším" a mnohem vyšší spolehlivost, nevadí jim, že jejich obsah často měníte, nevadí jim přímé světlo, jsou ihned připravené k použití, data na nich nestárnou a nehrozí, že kolega je vám vrátí zpět poškrábané. V takové situaci často nevadí, že dnešní velkokapacitní externí disky (250GB a větší) nejsou vůbec "kapesní" - využívají totiž klasické 3.5" "desktopové" pevné disky SATA.

Prvním řešením je domácí výroba...

Dnes je běžně k dostání několik typů "základů" (external exclosure) pro stavbu externích disků. Takovým to základem je obvykle plastová, nebo ještě lépe hliníková externí "krabička", do které si doma sami namontujete zvláště zakoupený pevný disk. Takové řešení má však i své nevýhody - v některých skřínkách není zajištěné odpovídající chlazení a disk se v nich přehřívá, skřínky z ventilátorem jsou pak hlučné. Některé typy "home-made" základů externích disků pak mají tu nevýhodu, že se při delší nečinnosti nedokážou samy vypnout a disk se v nich stále otáčí.

Hlavním argumentem pro výrobu vlastního externího disku byla vždy cena - tento argument však pomalu padá. Dnes jsme testovali tři profesionální externí modely s disky 320GB, 7200ot/min od společností WD a Seagate a nejlevnější typ (který lze dnes pořídit za cenu 2700Kč) je jen o 700Kč dražší než v něm použitý pevný disk. Tento cenový rozdíl odpovídá ceně kvalitního externího boxu a máte záruku, že dostanete produkt, kde pevný disk, skřínka i elektronika byly spolu výrobcem spolu sladěné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama