lg-gbw-h10n-blu-ray-v-akci
Úložná zařízení Článek LG GBW-H10N - Blu-ray v akci

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci

Bathory

Bathory

23. 1. 2007 01:00 18

Seznam kapitol

1. Úvodem, popis mechaniky... 2. Pohled dovnitř, specifikace... 3. Testy CD, čtení poškozených CD... 4. Testy DVD, čtení poškozených DVD, testy DVD DL... 5. DVD-RAM, Book Type...
6. Zápis na CD-R/CD-RW/CD-DA... 7. Zápis na DVD-R/RW/DL... 8. Zápis na DVD+R/RW/DL... 9. Testy Blu-ray... 10. Chráněná média, závěr...

V dnešní recenzi se podíváme na jednu z několika málo Blu-ray zapisovatelných mechanik, které jsou k dostání na našem trhu a to konkrétně na model LG GBW-H10N. Ten se může pochlubit nejenom podporou Blu-ray formátu (BD-ROM, BD-R a BD-RE), ale zvládá i CD a DVD včetně čtení a zápisu na DVD-RAM 5x.

Reklama

Řekněme si hned v úvodu na rovinu, že tato mechanika není fungl nový model. Tím nemyslíme ani tak datum výroby jako to, že už nějaký čas koluje po republice z místa na místo, z jedné redakce do druhé a byla často používána v různých testech a prezentacích a bude v tom nejspíš pokračovat i nadále. Nám to samozřejmě až tolik nevadí, protože se bude do budoucna hodit srovnání parametrů s jinými Blu-ray mechanikami a navíc máme možnost vyzkoušet mechaniku, co už má na tachometru něco málo najeto a zjistit, zda se vlivem času či zacházení nevyskytly nějaké nečekané problémy. To se ale nepotvrdilo a my tak můžeme napsat, že se mechanika chovala naprosto vzorově a to i během testů s Blu-ray médii. Trochu překvapila nízká rychlost zápisu na CD-R (8x), která je kupodivu ještě menší, než zápis na CD-RW (10x), ale u prvních modelů svého druhu se jistá omezení v rychlostech dala předpokládat. Naopak potěšila podpora formátu DVD-RAM, nebo schopnost poradit si s různými druhy chráněných disků.

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis mechaniky

Že se jedná o Blu-ray mechaniku prozrazuje už na první pohled logo tohoto formátu na dvířkách mechaniky. Design předního panelu zvýrazňuje nalepený průhledný plast, jinak ale vše zůstalo při starém, čili jedno tlačítko, jeden nouzový otvor a jedna LEDka. Asi první, co nás při kontaktu s mechanikou zarazilo, byla její délka. Dostat 205 mm do menší počítačové skříně, může být pro někoho velký problém. Dalším zklamáním může pro mnohé být absence SATA rozhraní, které se u podobných modelů dalo spíše očekávat. Jinak je LG GBW-H10N dodávána v krabicové verzi s příslušenstvím, jehož popis se ale bude trochu rozcházet s tím, co můžete vidět na obrázku dole a to především chybějícím BD-R diskem, jehož přítomnost je na krabici vpravo nahoře zvýrazněna. Těžko říci kam se poděl, ale možná ho zapomněli do krabice přibalit, nebo ho z ní vyndal distributor, případně mohl někomu posloužit při testech. :) Další věcí je absence programů pro authoring a přehrávání Blu-ray filmů, která je na krabici deklarována, ale i s ohledem na datum výroby je jasné, že tam dost dobře být nemohly. Údajně byl do krabice vložen ještě informační leták, ve kterém se firma za toto omlouvala, ale ani tento jsme nikde nenalezli.

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice obsahuje (měla by obsahovat):
LG GBW-H10N
80 žilový IDE kabel
4 šroubky
Multijazyčný návod k obsluze (čeština chybí)
Záruční leták
Leták o správné likvidaci přístroje
Leták s omluvou za nepřítomnost jistých programů
BD-R médium (údajně Verbatim 25 GB)
CD-ROM LG BD Rewriter Solution

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední panel:

  • tlačítko tray

  • jedna indikační LED

  • otvor pro nouzové vysunutí dvířek

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní panel panel:

  • napájecí konektor

  • rozhraní IDE

  • jumpery Master, Slave, CSEL

  • 4-pinový audio konektor

  • 2-pinový digitální

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Mechaniku vyrobila přímo Korea v červenci 2006.

LG GBW-H10N - Blu-ray v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama