SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 8. 2020 03:00 32

Seznam kapitol

1. Samsung a QLC pouze jako SATA 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv na výkon 10. Závěr

Samsung v těchto dnech začíná dodávat na trh druhou generaci svých SSD s 92vrstvými čipy QLC V-NAND. Hlavním přínosem jsou kapacity až 8 TB a celkem solidní ceny. A hlavní nevýhodou nízká rychlost při zápisu velkého objemu dat, kdy nestačí cache. Jestli to bude problém pro levné SSD určené jako náhrada plotnových disků se dočtete v testu.

Reklama

Samsung a QLC pouze jako SATA

Ještě než vůbec přišly na trh první SSD disky založené na 3D QLC technologii, tušil jsem, že to bude průšvih. A to se také potvrdilo. První disk NVMe M.2 přinesl Intel (měli jsme jej i v testu), a nedopadlo to dobře. Čtení bylo super, zápis opravdu pomalý. Jediné co disk zachránilo byla nízká cena. Intel také v tomto směru netlačil na pilu, a uvedl už jen jednoho nástupce. Věděl, že QLC je sice za zajímavou cenu, ale také má svá negativa.

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung na to šel trochu mazaněji. Věděl samozřejmě, že technologie QLC má své nedostatky, a tak disky jako NVMe vůbec neuvedl. Do rychlých disků zkrátka QLC nepatří. Proč ale nenabídnout disk, který je levný na výrobu. Samsung do jeho vývoje investoval v kategorii, kde se na výkon nehledí. Ano, uplatnění našel v discích pro SATA. Před dvěma lety byl uveden model Samsung 860 QVO. Samsung QLC označuje jako V-NAND 4bit a na trhu jsou v tuto chvíli pouze tři disky v kapacitách 1 TB, 2 TB a 4 TB. Verze s 8 TB nakonec nikdy nešla na trh.

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Co tedy nová řada přináší nového? Samsung 870 QVO přináší velké kapacity za solidnější ceny. To samé, co na trh přinesla minulá generace. Tentokrát ale 8TB disk na trh určitě dorazí, byl ohlášen na konec srpna. Cena 8TB disku je super, konkurence v této hladině prodává 4 TB. Změny druhé generace QLC disků jsou v nových 92vrstvých čipech proti 64 vrstvám u 860 QVO. Disk má také nový kontrolér, ale Samsung zatím neodhalil, v čem je jiný než předchůdce. Důležitý je údaj o záruce, jelikož nové disky 870 QVO mají pouze 3 roky. To může být trochu hendikep, konkurence u menších kapacit 1-2 TB nabízí za podobnou cenu i modely s 5 roky. Naopak větší 4 a 8TB mají bezkonkurenční cenu, což přebíjí i kratší záruku. Mnohem důležitější ale bude výkon... v zápisu.

Výkon nebo kapacita?

Samsung je jediný výrobce SSD, který o specifikacích nic netají. Tak hned na webové stránce k 1TB disku zjistíte, že po vyčerpání SLC cache klesne kontinuální zápis na extrémně nízkých 80 MB/s. Ano, čtete správě, pouhých 80 MB/s. Jen pro srovnání, disk NVMe Samsung 970 PRO dosahuje kontinuálního zápisu 2200 MB/s. To je skoro třicetkrát rychlejší zápis. Tohle už je opravdu brutální rozdíl. Nyní je jasné, proč disky s QLC nikdy nebudou nasazeny v disku NVMe, od kterého se očekává vysoký výkon. Teď si možná řeknete, no u SATA disku nejsou extra vysoké hodnoty potřeba, kapacita je důležitější. No možná ano, ale vše má své meze. Pro úplnost uvádím, že testovaná kapacita 2 TB má hodnotu zápisu 160 MB/s.

Já jen tak pro zajímavost porovnám výkon v zápisu disku 870 QVO a hodně starého SSD z roku 2009, tipnete si jak si bude stát 11 let starý disk vůči QLC novince z roku 2020? No, nechte se překvapit. Zajímavé také bude srovnání s běžným plotnovým HDD, který novince od Samsungu pěkně zatopí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama