WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 5. 2019 03:00 49

Seznam kapitol

1. WD Blue SN500 SSD NVMe disk 2. Představení disku 3. WD SSD Dashboard a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

WD uvádí NVMe disk SN500 řady Blue se solidní rychlostí čtení i zápisu, který pořídíte pod dva tisíce korun. To je jen o pár stokorun nad cenou běžných SSD disků v této kapacitě pro rozhraní SATA, přičemž výkon je zcela jinde. Nebojím se říci, že tohle je v segmentu levných SSD nejlepší koupě jara 2019.

Reklama

WD Blue SN500 SSD NVMe disk

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost WD před nedávnem vydala relativně hodně výkonný disk SN750 Black, jako svůj NVMe highend. Disk jsem testoval a odnesl si dobré hodnocení. Disk v této kategorii ale stojí v kapacitě 500 GB kolem 3300 korun. Není to sice mnoho, ale pořád je to o tisíc korun víc než stojí běžné SSD pro SATA. Pro někoho tedy zbytečná koupě z hlediska poměru ceny ku kapacitě a přínosu, který to má.

SSD pro SATA je ale dnes už opravu historická záležitost a WD chce toto rozhraní poslat do zaslouženého důchodu. Uvádí tedy disk s jen o málo vyšší cenou než mají nejlevnější SSD pro SATA, ale s výrazně vyšším výkonem a nižší spotřebou. Disk SN500 je NVMe disk s 3D TLC čipy, nemusíte se tedy bát použití QLC čipů. Teď si asi řeknete, v čem je tedy háček, když se disk prodává za 1850 Kč, což je výrazně méně než stojí jiné disky pro NVMe.

Trik je v tom, že disk je opravdu hodně levný na výrobu a je mírně osekaný. Na celém disku jsou pouze dva čipy, kontrolér a paměťový čip. Celá zbylá plocha je prázdná, pouze s nalepenou nálepkou. Také má omezení v počtu využitých linek PCIe, jsou jen dvě. Technickému popisu se budu věnovat později. Jisté ale je, že i dvě NVMe linky mají dost výkonu k významnému překonání rychlosti všech SATA SSD disků. V reálu rozdíl mezi dvěma a čtyřmi PCIe linkami těžko poznáte, hlavně v herním počítači nebo notebooku.

Disk SN500 ale nepostrádá SLC cache pro urychlení prvních sekund zápisu. Většina SSD disků na trhu má tuto část vyhrazenou v TLC buňkách a Samsung ji má dokonce variabilně velkou dle potřeby, bere ji z TLC prostoru. WD na to šli jinak, na disku je opravdu několik SLC buněk, které jsou vyhrazeny pro účely SLC cache napevno. Tuto funkci nazývá WD svým vlastním názvem nCache 3. To znamená dvě věci, první je opravdu vysoký výkon, ale také omezenou kapacitu tomuto výkonu přiřazenou. SLC buňky zkrátka nenafouknete, a SLC cache bude vždy stejně velká, a nemusí stačit každému. Jak velká je, si ukážeme v testu.

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož je disk SN500 novinka, je nabízen zatím jen ve dvou kapacitách. Zcela jistě to také souvisí s tím, že PCB je maximálně jednoduché a upravené jen pro jeden paměťový čip. Pokud bude o disk zájem, možná výrobce časem uvede i dvoučipovou verzi s kapacitami 1 TB a víc. V tuto chvíli jsou ale kapacity jen dvě. Na srovnání klíčových parametrů obou dostupných kapacit WD Blue SN500 se podívejme tabulkou:

WD Blue (SN500) 500 GB – Nejlevnější SSD pro NVMe na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě kapacity se disky liší také výkonem. Disky s kapacitou 250 GB i 500 GB mají rychlost čtení stejnou a zápis je u většího jen mírně vyšší. U náhodného čtení malých souborů, jsou ale hodnoty IOPS výrazně jiné. Větší disk má v zápisu téměř dvojnásobný výkon, stejně tak i životnost. Cena 250GB verze začíná na českém trhu kolem částky 1350 Kč, větší kapacita se dá sehnat už za 1850 Kč. Jen pro srovnání, Samsung 860 EVO 500 GB (SATA) stojí 2300 Kč a nejlevnější Kingston UV500 500 GB (SATA) stojí 1600 Kč. Cena obou novinek od WD s protokolem NVMe je tedy více než zajímavá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama