Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 4. 2019 03:00 17

Seznam kapitol

1. SSD disk Samsung ZET 983 2. Co přináší Z-NAND čipy proti 3D XPoint 3. Důležitost čtení malých souborů 4. Představení disku, software 5. Testovací sestava a specifikace
6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité) 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. Závěr a zhodnocení výkonu

Nejvýkonnější SSD disk na trhu je Intel Optane 905p. Samsung mu ale toto prvenství nechce přenechat, uvolnil tak do běžného prodeje brutální disk s čipy SLC pro NVMe do slotu PCI Express. Má svrhnout krále s od Intelu s 3D Xpoint a usednout na trůn nejvýkonnějšího SSD vůbec. Podaří se mu to? To zjistíme v dnešním testu.

Reklama

SSD disk Samsung ZET 983

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvýkonnější diskovou technologií dneška je 3D Xpoint od Intelu, kterou oznámil v roce 2015 a v reálných produktech představil vloni. Já testoval všechny tři varianty na trhu. Nejprve první generaci Optane 900P, potom i vylepšený Optane 905p. V nedávné době jsem také změřil i lehce bizarní M.2 variantu Optane 905p. Všechny tyto disky jasně potvrzují, že Intel je v zákaznických SSD discích na naprostém vrcholu. Výkon neměl až donedávna konkurenci. Pomalu s ní ale na trh přichází Samsung.

Samsung a jeho SSD dlouho seděly na pomyslném trůnu, ze kterého jej Intel sesadil. A tohle místo chce Samsung zpět. S běžnou řadou a MLC/TLC čipy nemá šanci toho dosáhnout, musel přijít s těžším kalibrem. V roce 2016 oznámil vývoj čipů Z-NAND. Jen pro lepší orientaci, běžné MLC/TLC čipy Samsung nazývá V-NAND. Z-NAND je výkonnější typ flash paměti. Trvalo mu ale dva roky než se disky s těmito čipy dostaly na trh. V roce 2018 byla uvedena řada 983/985 v několika provedeních. Zde upozorňuji, že Z-NAND a disky na něm založené byly primárně určené do serverů a datacenter, nikoliv pro běžný lid a domácí použití. Koupit si je jako disk do PC můžeme až nyní, kdy je Samsung uvolnil i pro běžné smrtelníky.

Původní modely měly dvě provedení, na obrázku vidíte PCI-e kartu a U.2 disk. Oba měly modelové číslo Z983 a Z985. V materiálech najdeme i SZ985 M.2 „dlouhé“ provedení, ale patrně jde jen o návrh, v prodeji zatím není, a možná ani nikdy nebude. Patrně byl o něj v enterprise segmentu nebyl zájem (diskové racky nejsou stavěné na M.2). Do prodeje na běžném trhu se dostala jen první varianta, PCI-e disk. U.2 disk je nadále určen jen pro datacentra. V obchodech PCI-e model najdete pod označením 983 ZET. Bohužel si pro něj musíte zajet za hranice, v ČR ho zatím nikdo nenabízí. Já ho pořídil v Německu.

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Popisu Z-NAND se chci věnovat v samostatné kapitole, proto zde jen v krátkosti, čím je disk ZET 983 zajímavý. Samotné paměťové čipy jsou v režimu SLC, tedy se zápisem jednoho bitu do jedné buňky. To samo o sobě přináší výrazný boost výkonu proti současným V-NAND MLC i TLC. Jako druhý faktor je výdrž, která je u SLC buněk i stokrát delší než u TLC. Tento disk tedy neutaháte, dřív na něm odejde nějaká elektronika než dojdou přepisy flash čipům. Výkon ale není dán jen SLC povahou čipů, Samsung je komplet přepracoval. O tom ale až v druhé kapitole.

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším vylepšením je disková cache nebývalé kapacity. Intel Optane zapisuje do čipů přímo (přes řadič), ale Samsung zůstal věrný mezistupni v rychlé cache. To také výrazně zvyšuje výkon, použil totiž 1,5 GB DDR4. Z povahy disku a jeho stavby, nabízí stejný výkon při všech kapacitách, stejně jako Intel Optane 905p. Kapacity jsou zatím jen dvě, a osobně si myslím, že jich víc v této generaci nebude. Samsung určitě sonduje prodejnost, a možná nabídne víc v druhé generaci. Ty ceny za potenciální 2TB disk ale nechcete vidět. Výkon ve čtení a zápisu je u 983 ZET stejný po celé kapacitě, neklesá nikde po celé ploše. I tato vlastnost je stejná jako u Intelu. Žádné excesy v zápisu jako u TLC/QLC se tu nekonají.

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil, na trhu jsou jenom dva tyto disky pro běžný trh. Disky jako takové jsou stejné, liší se jen kapacita. Rozhraní a formát je karta PCI-e s rozhraním x4 3.0. Podporuje protokol NVMe 1.2. Všechny parametry jsou u obou shodné, kromě náhodného zápisu malých souborů u kapacity 480 GB, ta je mírně nižší. Disky podporují šifrování a mají zálohu proti výpadku napájení. Čtení je až 3,4 GB/s a zápis 3,0 GB/s. Velký chladič udrží disky kolem teploty 55 ° C.

Záruka je pět let a hodnoty přepisů jsou impresivní. Posledním aspektem je cena, která je šílená. Za 480GB verzi zaplatíte 27 000 Kč. Větší kapacita vyjde na 53 000 Kč. Jen pro srovnání, Intel Optane 905p 960 GB stojí v tuto chvíli 33 000 Kč a menší kapacita 480 GB je za 16 000 Kč. Samsung si tedy cenami dost troufá, zaplatíte u něj za 480 GB skoro tolik, co stojí Intel s kapacitou 960 GB.

Samsung 983 ZET 480 GB: Extrémně rychlé SSD za tisíc eur
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama