WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 2. 2019 03:00 23

Seznam kapitol

1. WD Black SSD NVMe disk (model 2019) 2. Představení disku 3. WD SSD Dashboard a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Třetí generace SSD disku WD Black ve formátu M.2 právě přichází na trh, nabízí vyšší výkon než Samsung 970 Evo, zajímavé hodnoty zápisu i hodně slušnou cenu. Jde o evoluci loňského modelu, jeho majitelé se nemusí příchodem novinky nijak vzrušovat, ale pro ostatní by ale měli zbystřit.

Reklama

WD Black SSD NVMe disk (model 2019)

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vloni uvedlo WD druhou generaci svého disku WD Black pro M.2 s modelovým označením SN700. Šlo o zajímavého konkurenta Samsungu 960 Pro i 970 Evo za stejnou cenu levnější verze. Jako update první generace šlo o pěkný posun ve výkonu i vlastnostech. Já jsem druhou generaci testoval relativně nedávno, v říjnu loňského roku. Proto mne celkem překvapilo, že WD v těchto dnech poslalo nástupce s modelovým označením SN750. Nejprve jsem si myslel, že mi posílají podruhé tentýž disk, ale jde o novinku. Tedy alespoň v očích výrobce.

Porovnáním parametrů jsem dospěl k názoru, že jde o stejný disk, jen s jiným firmwarem, jelikož i fyzicky se disky podobají „jak vejce vejci“. K nárůstu výkonu ale došlo, jde tedy o legitimního nástupce pro rok 2019. Starší model se už také pravděpodobně přestal vyrábět.

Třetí generace disků WD Black přináší několik zajímavých novinek. Paměťové čipy i kontrolér jsou shodné, zde změna není. První novinka je vylepšený firmware, který přináší znatelný nárůst výkonu a vylepšuje správu dat a chování disku. Druhá věc je nový ovládací software, kde je možné zapnout speciální herní režim, o tom si samozřejmě povíme později detailněji. Třetí nová věc je kapacita 2 TB, která vloni k dispozici nebyla. Tím ale výčet novinek končí.

Pro připomenutí zde uvádím, jak se chová SLC cache na disku WD Black. Většina SSD na trhu má tuto část vyhrazenou v TLC buňkách a Samsung ji má dokonce variabilně velkou dle potřeby, bere ji z TLC prostoru. WD na to šli jinak, na disku je opravdu několik SLC buněk, které jsou vyhrazeny pro účely SLC cache napevno. Tuto funkci nazývá WD svým vlastním názvem nCache 3. To znamená dvě věci, první je opravdu vysoký výkon, ale také omezenou kapacitu tomuto výkonu přiřazenou. SLC buňky zkrátka nenafouknete, a SLC cache bude vždy stejně velká, a nemusí stačit každému. Jak velká je, si ukážeme v testu.

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Už několik let platí, že limitem výkonu SSD disků nejsou použité čipy, kontrolér nebo schopnost zapisovat na disk, ale rozhraní M.2. Dostali jsme se na limit, kdy x4 PCI-e linky nestačí a není se kam posunout. Vyšší výkon lze dosáhnout pouze RAID polem s využití dvojice (a více) x4 PCI-e rozhraní. Možná se už příští rok dočkáme PCI-e 4.0 a posune se i výkon disků, s tím, že i ten současný je dostatečný. Navíc trend je výkon snižovat spolu s cenou. Dnes testovaný disk využívá x4 PCI-e rozhraní naplno. Na srovnání klíčových parametrů všech dostupných kapacit WD Black SN750 se podívejme tabulkou:

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli jsou na trhu čtyři disky, proti minulému roku přibyla velká kapacita 2 TB. Kromě kapacity se také disky liší výkonem, nejslabší je nejmenší disk 250 GB, který má čtení jen 3,1 GB/s a zápis 1,6 GB/s. Také u něj výrazně klesají hodnoty IOPS. Další kapacita je 500 GB se čtením 3,47 GB/s a zápisem 2,6 GB/s. 1 TB verze má čtení stejné, zápis je 3,0 GB/s. Největší disk 2 TB je kousek pomalejší se čtením 3,4 GB/s a zápisem 2,9 GB/s. Důležitý parametr je také cena, nejmenší disk stojí 2200 Kč, větší pak 3200 Kč, 1 TB disk pořídíte za 6500 Kč a 2TB za 12 000 Kč. Ten ale zatím koupit v ČR nelze. Ceny jsou nastavené slušně.

WD v této řadě přinášejí novinku v podobě chladiče. Z mého testu předchozí generace víme, že teploty byly vysoké a disk jsem doporučoval chladit, měl pak lepší výkon. WD zřejmě tyto výtky vyslyšeli a tentokrát nabízejí i verzi s chladičem o EKWB. Nevím, o kolik je dražší, jelikož tato verze není v českém ceníku zatím zalistovaná. Ale jistě bude dražší minimálně o 500 korun.

WD Black (SN750) 1TB – Vysoký výkon za dobrou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama