Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 2. 2019 03:00 6

Seznam kapitol

1. Intel Optane SSD 905P 380 GB 2. 3D XPoint a důležitost čtení malých souborů 3. Představení disku, software 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr a zhodnocení výkonu

Nejvýkonnější SSD disk na současném trhu je Intel SSD 905p ve formátu přídavné karty do slotu PCIe. Pro zákazníky s omezeným prostorem uvedl Intel verzi pro M.2 v bizarním formátu 22110 (nejdelší možný slot M.2). Disk vyžaduje chlazení a kompatibilní desku, výkon ale stojí za to.

Reklama

Intel Optane SSD 905P 380 GB

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Loňský rok byl v SSD zajímavý. Intel konečně uvedl 3D Xpoint disky Optane, Samsung obnovil highend řadou 970. Mnoho výrobců se také přiblížilo výkonově oběma lídrům na trhu a cena SSD začala klesat. Také jsem měli možnost ochutnat disky s QLC, které zatím výkonem značně zaostávají. Jako levná alternativa ale mohou fungovat. Letos čekám další posun, ceny mají dále klesat a Samsung i Intel uvedou nástupce svých loňských řad v highendu.

Tím nejpokročilejším diskem je 3D Xpoint Optane (řada 900). A v této řadě nyní Intel uvádí M.2 verzi svého „drtiče“ Optane 905p. Tento disk byl oznámen před půl rokem, na trh se dostal až nyní. Má několik specifik, která z něj dělají spíš bizarní hardware než produkt pro masy. O tom ale až za chvilku, nyní krátký úvod do portfolia Intelu.

V případě, že se nespokojíte s průměrem, ale chcete absolutní výkonovou SSD špičku, jsou dnes možnosti široké. Samsung úspěšně prodává řadu 970, a dokonce už stihl i všechny modely zlevnit, řadu Evo dost výrazně. Intel pak nabízí něco, co ani Samsung nemá, brutální výkon v oblastech, kde je to nejvíce potřeba: v zápisu a čtení malých souborů. Tam se běžné NAND čipy nemohou s 3D XPoint od Intelu vůbec měřit. Za tuhle exkluzivitu ale Intelu zaplatíte, a to opravdu hodně peněz. I tady se ale zlevňovalo, základní kapacity se už dostaly pod deset tisíc Kč.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel nyní název Optane používá pro všechny SSD disky, nikoliv jen jako dříve u malých diskových cache. Základní řada je Optane 900P. Modely Optane SSD 900P jsou v tuto chvíli tři. Jeden disk s rozhraním U.2 a dva disky s PCIe rozhraním. Kapacity jsou 280 GB a 480 GB. V této řadě větší kapacitu koupit nelze. Tu vyhradil Intel krapet vylepšenému speciálnímu disku Optane 905P. Ten byl uveden na jaře 2018 a čítá tři modely v kapacitách 480 GB, 960 GB a 1,5 TB.

Otázka proč Intel prostě jen nepřidal další model do řady 900P zůstane nezodpovězená, ale je to zvláštní. Podle všeho jsou totiž disky konstrukčně totožné, jiný je jen firmware a možná jeho nastavení. Nejnovějším přírůstkem je model Optane 905P M.2 s jedinou kapacitou 380 GB. Parametry M.2 disku jsou totožné s disky do PCIe slotu. Větší kapacita se zcela jistě neplánuje, to sami uvidíte později, na disk se víc čipů nevejde.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na konkrétní specifikace, zopakujme si, čím se disky Optane 900P/905P liší proti konkurenci a co nabízejí navíc. O 3D XPoint čipech si řekneme detailněji v následující kapitole, zde se jim tedy více věnovat nebudu, i když všechny výhody plynou z nich. První je výrazně vyšší životnost disku. Disk s kapacitou 960 GB má snést přepsání až do 17,5 PB což je 29× víc, než nabízí Samsung 970 PRO s kapacitou 1 TB. To zní až neuvěřitelně. Zajímavostí je také úplná absence funkce TRIM a jakékoliv „čistící“ funkce disku. Nic takového 3D XPoint čipy nepotřebují.

Disk má také výrazně nižší latence než konkurence, mnohonásobně rychlejší čtení malých souborů, jeho výkon neklesá s vysokou teplotou, dokáže také významně rychleji zároveň číst a zapisovat. Zajímavé také je, že jeho výkon je stále stejný u všech kapacit disků, tedy neklesá u menších disků s menším počtem paralelně připojených čipů k řadiči. Také zaplněnost disku nemá vliv na výkon. Výkon těchto disků je stále stejný, vyrovnaný a nemají na něj vliv žádné okolnosti, což je velký posun vůči současným NAND diskům. Nevýhodou budiž ale brutální cena. Navíc M.2 model potřebuje chladič (existuje verze s přibaleným) a hlavně potřebuje kompatibilní základní desku. Ta musí mít dlouhý M.2 slot, neboli dost prostoru pro umístění tohoto disku.

Podívejme se na specifikace a srovnání. Sekvenční čtení je slabší než u konkurenčních disků Samsung, ovšem zápis je plně srovnatelný. Práce se 4K soubory je ale u disků Intel lepší, nejen na papíře, ale hlavně v praxi. Spotřeba disku Optane SSD 905P M.2 je vyšší než u produktů M.2. Intel uvádí spotřebu v klidu 5 W, nejvyšší v zápisu až 9 W. Záruka je pět let a životnost mnohonásobně delší než u Samsungu.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Už jsem několikrát zmínil, že potřebujete kompatibilní desku. Ta musí mít prostor pro disk formátu 22110, což znamená nejdelší SSD disk – 110 mm. Takových desek je spousta, většinou ale takhle dlouhý slot bývá na desce jen jeden; i když má třeba čtyři rozhraní M.2, ta jsou většinou určená pro kratší (běžné) disky. Pokud byste o tomto disku uvažovali, ověřte předem možnost osazení. Deska na obrázku (Asus B360-Strix) má slot kompatibilní, nápis u poslední matky říká 22110.

Intel Optane 905P M.2 380 GB: Extra dlouhé a rychlé SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama