SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 5. 2018 03:00 8

Seznam kapitol

1. Dvakrát SSD disk Kingston v testu 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy syntetické 5. Testy instalace, spuštění Windows 10
6. Testy kopírování 7. Komprimace a Excel 8. Testy v multimédiích, hledání souboru 9. Testy ve hrách, načítání her 10. Shrnutí výkonu a závěr

Naše srovnání SSD pro SATA, NVMe a klasického mechanického disku mělo značný čtenářský úspěch, dnes tento článek doplníme o další dvě kategorie SSD. Na vaše přání otestujeme nejlevnější NVMe SSD disk na trhu a SATA disk ve formátu M.2 v praktických testech. Oba disky nabízejí solidní kapacitu a hlavně nízkou cenu. 

Reklama

2× SSD disk Kingston v testu

Před časem jsme otestovali trojici disků v reálných aplikacích, konkrétně jsme testovali běžný SATA SSD disk, nejrychlejší NVMe disk Samsung a pevný mechanický disk. Srovnání to bylo zajímavé a přineslo spousty odpovědí na věčnou otázku, zdali se vyplatí investovat horentní sumy do extrémních SSD disků. Čtenáři se ale dožadovali většího spektra srovnávaných disků, jelikož nejvýkonnější NVMe disk není zcela běžným diskem, většina uživatelů spíše volí z levnějších alternativ. A jelikož nám Kingston poslal dva stejně velké disky, jeden NVMe a druhý AHCI, doplním jejich výsledky do původních grafů.

SSD Kingston A1000 a UV500 (480 GB) ve dvaceti aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Test napříč dvaceti aplikacemi bude tedy proveden na mechanickém HDD, běžném SATA SDD, M.2 AHCI disku, levném disku M.2 NVMe a nejvýkonnějším M.2 NVMe. Tím bude obsažené celé portfolio pevných disků, jelikož si každý najde ten nejbližší výkonem tomu svému. Testovaná dvojice disků je navíc hodně zajímavá, jelikož jde o nejlevnější disky pro M.2 na trhu. Zejména NVMe A1000 je skvělou volbou (1 TB verzi jsme testovali zde). Také kapacita 480 GB už je celkem slušná, respektive v současnosti už nejnižší rozumná.

AHCI vs NVMe

Už z názvu článku je jasné, že dnes doplníme výsledky dvou disků. První je disk A1000 s NVMe, který už jsem testoval ve verzi s vyšší kapacitou. Tentokrát otestuji 480GB variantu, stejně velký je i druhý disk UV500, což je dvojice úplně nejlevnějších M.2 disků Kingston (možná dokonce na trhu). Za cenu 3300 a 3600 Kč s daní jde o levné disky, varianta s NVMe vyjde paradoxně o 300 korun levněji, tudíž je po všech stránkách zajímavější volbou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama