jak-donutit-nec-nd-2500a-vypalovat-do-dvou-vrstev
Úložná zařízení Článek Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev

Charles

Charles

25. 7. 2004 00:00 30

Nedávno jsme vám přinesli recenzi mechaniky NEC ND-2510A, která se pyšní schopností zápisu na dvouvrstvá média. Současně se ale dostalo na povrch, že jde vlastně o identickou mechaniku (stejný HW) jako v případě dříve recenzované NEC ND-2500A jen s rozdílným firmwarem. Takže není nic jednoduššího, než si sehnat příslušný firmware, který zápis do dvou vrstev u této "starší" mechaniky umožní taktéž (a zdarma). A jelikož se nám množily dotazy, jak to lze provést, tak pro ty z vás, kteří se moc neorientují, přinášíme tento menší návod.

Reklama

Pokud jde o vlastnosti mechaniky, tak je naleznete v tehdejších recenzích:

DVDąR 8x: rychlík NEC ND-2500A

a

NEC ND-2510A, pečeme ve dvou vrstvách

, takže se zaměřím pouze na to, jak mechaniku NEC ND-2500A flashnout, aby byla schopná zápisu na dvouvrstvá média. Přestože flashování firmwaru všehomožného je pro drtivou většinu našich čtenářů zcela jistě samozřejmostí, najdou se i tací, kteří ještě nejsou "zasvěceni". Takže pojďme na to...

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo samotné mechaniky budete samozřejmě potřebovat potřebný firmware. Nyní lze sehnat už několik různých verzí (pocházejících od odlišných tvůrců). Tu kterou jsme použili my, můžete stahovat zde (1MB).

Stáhnete si tak soubor (zip), z něhož se po rozbalení objeví 3 následující firmware (přičemž všechny slibují po své aplikaci schopnost zápisu na dvouvrstvá média):

  • 2510fast.bin - pro ND-2100/2500, zruší rychlostní omezení grabování DVD
  • 2510orig.bin - firmware K0P2 určený přímo pro ND-2510A
  • 2510rpc1.bin - pro ND-2100/2500, zruší rychlostní omezení grabování DVD, Region Free
  • Nec2x00a.exe - flashovací utilita
  • Readme.txt - info

Startujeme DOS

V tomto případě je flashnutí nutné provést v Dosovském prostředí (příkazová řádka z prostředí Windows nestačí - je opravdu nutné to provést pod operačním systémem DOS (takže se vydejte na půdu hledat disketovou mechaniku, kterou jste po několikátém chybném přečtení diskety už naprosto zavrhli :-)). Než se do toho pustíme, tak jen menší upozornění na začátek. Tento postup je pouze informativní a za případné problémy nenese PCTuning žádnou zodpovědnost a budete tak jednat jen podle svého vlastního uvážení (navíc tento firmware je ve stádiu Beta, což nemůže zaručit naprosto 100% spolehlivost - ale případný návrat k původnímu firmware by měl být bezproblémový).

Jako první si tedy vybereme verzi, kterou chceme použít. Osobně jsem si zvolil 2510rpc1.bin, jelikož navíc zruší rychlostní omezení grabování DVD a jedná se také o Region Free. Přímo v Dosu zadáme tak do příkazové řádky to, co je zobrazeno na následující fotce. Musíte si jen uvědomit, jak je mechanika zapojena. Pokud je na primárním kanálu, tak první parametr za pojmenováním souboru flashovací utility bude "-pri", v případě sekundárního kanálu se bude jednat o "-sec". Dále si musíte uvědomit, zda je zapojena jako Master (parametr "-mas") nebo jako Slave (parametr "Sla").

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz

Následující parametr může být dvou hodnot. Tou první je "-out", což zazálohuje stávající verzi firmware, kterou mechanika doposud používá. To před samotným flashováním vřele doporučuji, abyste se mohli v případě nějakých problému vrátit k původní verzi. Jelikož se jedná o zálohu, tak je nutné za tímto parametrem zadat název souboru do kterého bude firmware uložen. Druhým možným parametrem je "-flash", což spustí flashovací proces. Za ním samozřejmě musíte zadat přesný název souboru s novým firmwarem. Po odentrování se začnou "dít věci".

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz

Potrvá to pár sekund, během nichž budete informování o právě probíhajícím stavu a na samotném konci byste se měli dočkat hlášky "SUCCESS: Upload and burn completed", jak je viditelné na následující fotce.

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz

Lze si sehnat i jiné flashovací utilitky, které nevyžadují pro svůj chod Dosovské prostředí a lze tedy flashovat přímo z Windows, nicméně z DOSu to je bezpečnější.

Opouštíme DOS

Takže v DOSu jsme se "vyřádili" a můžeme se vrátit zpět do grafického prostředí dnešních operačních systémů. A pokud vše proběhlo podle plánu lze jednoduše zjistit spuštěním nějakého vypalovacího nebo informačního softíku, který má zahrnuto rozpoznávání možnosti zápisu na dvouvrstvá média (takže starší verze programů, které to neznají, vám nebudou moc platné).

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz


Stav před flashnutím - Pro zvětšení klikněte

Pro názornou ilustraci nově získané podpory zápisu n dvouvrstvá média přikládám screenshoty programu DVDINFOPro z doby před flashnutím a následně po flashnutí. Jak je vidět, tak jediné co se ze schopností mechaniky změnilo, je právě podpora zápisu do dvou vrstev, která je značena zkratkou DL (Dual Layer).

Jak "donutit" NEC ND-2500A vypalovat do dvou vrstev
i Zdroj: PCTuning.cz


Stav po flashnutí - Pro zvětšení klikněte

A pokud jde o nějakou změnu v "chování" mechaniky za běžného provozu? Opět vás odkáži na předešlé dvě recenze, z kterých můžete porovnávat. Jen uvedu největší zaznamenaný rozdíl mezi 2500A a 2510A (nebo flashnutou 2500A :-)), který se týká čtení poškozených DVD. V případě novějšího firmware je totiž výrazně lepší. Posuďte sami...

ND-2510A - Čtení poškozeného DVD
i Zdroj: PCTuning.cz
ND-2510A - Čtení poškozeného DVD


ND-2500A - Čtení poškozeného DVD

Takže to bychom měli k tématu jak změnit firmware u této vypalovací mechaniky, což má za následek podporu pro vypalování na dvouvrstvá média. Doufám že těm z vás, kterým problematika flashování není zcela jasná, tento postup aspoň trochu pomohl... a pokud se případně setkáte po flashnutí s nějakými problémy, tak se prosím o ně podělte do diskuze pod článkem, jelikož my jsme na žádné nenarazili... vše proběhlo tak, jak mělo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama