lite-on-ldw-401s-dalsi-plus-mezi-nami
Úložná zařízení Článek LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!

Dedek Jan

Dedek Jan

28. 11. 2003 00:00 34

Jako několikanásobný uživatel mechanik LITE-ON, jsem se těšil až se konečně objeví také jejich DVD vypalovačka. Na internetových stránkách už se o ní psalo, v zahraničních obchodech jí bylo možné koupit, ale v našich obchodech stále nic. Až jednoho dne jsem na ní narazil na stránkách jednoho internetového obchodu. Zaváděcí cena byla slušná a hádejte jak to dopadlo - odpoledne už jsem jí měl v bedně. Mechaniku používám už dva měsíce a rozhodl jsem proto podělit se o zkušenosti.

Reklama

Poznámka redakce: Tento článek je prvním od Jana Dedka. Pojednává o vypalovačce DVD+R LDW-401S která je dnes nahrazena novějšími "obojetnými" modely 411S a 811S (pokusíme se mu je zajistit k testům) - přesto má tato recenze stále svůj význam. Recenzovanou mechaniku lze totiž sehnat za cenu která dnes nepřekračuje 4000Kč včetně DPH, a to je už zajímavá nabídka. A že umí jen media DVD+R? Kompatibilita s formáty +/- je jistě příjemná, na druhou stranu je omezení pouze na straně výběru medii k vypalování - čtení "plusek" dnes totiž není žádným problémem (podle našich poznatků jsou tyto media, narozdíl od obecného povědomí, akceptována dokonce častěji než DVD-R).

Poznámka k firmě Lite-On: povídá se, že právě tato firma vyrábí "optiky" pro Sony...

Poznámka redakce: Starý známý server www.cdr.cz uvedl včera postup jak z této mechaniky udělat duální model. Flashnutí firmware je relativně jednoduchá záležitost, je třeba si ale uvědomit, že nejde o zaručenou metodu. Někdy se to nepovede. A ztráta záruky je samozřejmá. Přesný postup najdete zde.

Co si přinesete domů

Po otevření krabice která se svými rozměry řadí k menším na Vás vykoukne:

  • samotná mechanika Lite-On LDW- 401S DVD+R/+RW
  • příručka pro rychlou instalaci, bohužel není v češtině
  • CD Sonic Software
  • CD CyberLink PowerDVD
  • jeden 4x DVD+R disk
  • jeden 4x DVD+RW disk
  • audio kabel
  • montážní šroubky

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz


Takhle všechno vypadá po vybalení.

Design

Po rozbalení mechaniky Vás překvapí její... nestandardní rozměry ( šířka x výška x hloubka - 145 x 41 x 170 mm). Šířka a výška zůstaly stejné jako u ostatních mechanik, ale změnila se hloubka a pokud máte skříň s menší hloubkou a desku formátu plného ATX potom by Vás mohl trápit problém s osazením dolních šachet ve skříni a přesah mechaniky do desky. Díky menší hloubce mechaniky na tenhle problém nenarazíte a lze ji osadit do jakékoli šachty.

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz


Odstín čelního panelu je v klasickém krémovém podání.

Design čelního panelu pokračuje v trendu posledních mechanik Lite-On, nachází se zde tlačítko pro vysunutí a zasunutí plotny, výstup na sluchátka s regulací hlasitosti a konečně také indikační dioda, která při čtení svítí zeleně a při pálení červeně.

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz


Při pohledu y boku Vás zaujme zejména hloubka mechaniky.

Zadní panel je osazen konektory napájení, IDE konektor, propojky sloužící k nastavení MASTER, SLAVE a CS, analogové a digitální audio.
Plotna při zasouvání bez použití tlačítka reaguje na lehký dotek, ale její konstrukce je dostatečně pevná aby vydržela při slušném zacházení sloužit dlouho.

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz


Z výrobního štítku se prakticky nedovíte nic, pouze datum výroby.

Specifikace:

Rychlost zápisu CD 40x (CAV), 32x, 24x (P-CAV), 16x, 8x (CLV)
Rychlost přepisu CD 24x (P-CAV), 16x, 10x, 4x (CLV)
Rychlost zápisu DVD 4x, 2.4x
Rychlost přepisu DVD 4x, 2.4x
Rychlost čtení CD 40x Max
Rychlost čtení DVD 12x Max (DVD-ROM jednovrstvé)
8x Max (DVD-ROM dvouvrstvé)
6x Max (DVD-R/RW)
6x Max (DVD+R/RW)
Rychlost DAE 40x Max
Velikost bufferu 2 MB
Přístupová doba 140 ms (CD)
160 ms (DVD)
Podporované formáty CD CD-DA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-R, CD-RW
Photo CD, Video CD, Karaoke CD
Multisession
CD-I/FMV, CD Extra, CD Plus
Podporované formáty DVD DVD-Video
DVD-R/RW
DVD+R/RW
Metody zápisu CD Track at Once
Session at Once
Fixed and Variable Packet Writing
Raw Mode
Metody zápisu DVD DVD Recording Modes Disc at Once
Sequential Write
Random Access Write

Technologie

SMART-BURN
Smart Monitoring & Adapting Recording Technology-for-BURNing, optimalizuje zápis. S využitím inteligentního systému kontroly média a s ohledem na momentální podmínky je rychlost zápisu variabilní. OPC zabrání podtečení bufferu.

SMART-X
Smart Monitoring & Adjusting Read-speed Technology-for-eXtraction, přizpůsobí rychlost čtení dat z CD-DA a Video-CD v závislosti na požadavcích systému. Rychlost je při přehrávání nižší, při kopírování vyšší. Na rychlost čtení mají vliv i další faktory, např. kvalita média, prostředí, konfigurace, a v případě externích zařízení také přenosová rychlost použitého USB rozhraní.

VAS mechanismus
Vibration Absorber System, technologie eliminující vibrace a hluk.

Dodaný software a média na vypalování

Na prvním CD-ROM je program k přehrávání DVD filmů od společnosti CyberLink - PowerDVD XP v. 4.0. Manuál i program je v češtině. CD-ROM obsahuje také manuály ke všem mechanikám LiteOn, DOS ovladač a Acrobat Reader.

Druhý CD-ROM je od společnosti ArcSoft Inc. Obsahuje balík software ArcSoft ShowBiz pro zachytávání a editaci videa. Druhým balíkem je vypalovací software Sonic. Obsahuje Sonic DLA, Sonic MyDVD, Sonic RecordNow DX a Sonic Simple Backup. Ke všem programům je rozsáhlý PDF manuál v mnoha jazycích a tak nepotěší absence češtiny.

Obě dodaná vypalovací média jsou značky Ricoh a jsou bez potisku. Takto vypadá jejich identifikace programem DVD Identifier

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz


 

LITE-ON LDW- 401S, další plus mezi námi!
i Zdroj: PCTuning.cz

Testy čtení

Svými výkony mechanika nepřekvapila, ale ani nezklamala. Specifikacím udávaným výrobcem lze skutečně věřit.

CDR 99 min.

Jak je vidět mechanika nemá problémy ani s médii nestandardních délek.

CDR audio

CDR lisované Battle of Britain

Proti čtení CD-ROM nelze mít sebemenší námitky a rychlost čtení 40x byla dokonce překročena. Průbeh křivky čtení je totožný jak pro lisovaná tak pro vypálená média.

DVD+R

Také rychlost čtení DVD+R a přístupová doba je veskutečnosti lepší než udávaná výrobcem.

Testy zápisu

CDR 80 min.

Při zápisu na CD-R používá mechanika metodu CAV (konstantní úhlové rychlosti), 80 minutové CD se vypálí za 3 minuty. Dle specifikací umožnuje mechanika vypalovat CD-RW média rychlostí 24x, bohužel zrovna není žádné pro otestování k dispozici.

DVD+RW

Při zápisu na DVD+R/RW používá mechanika metodu CLV (konstantní lineární rychlost) a vypálit DVD při rychlosti 4x trvá přibližně 14 minut.

Jak to vidí další programy

Ještě se pojďme podívat co nám o mechanice prozradí Nero, Nero InfoTool a Alcohol 120%

Alcohol 120% nevidí digitální výstup, který mechanika ve skutečnosti obsahuje. Programy ukazují, že formát DVD-RAM není podporován.

Závěr

Na první pohled Vás mechanika zaujme decentním vzhledem a svými rozměry. Od mechaniky můžete očekávat přesně to co výrobce udává na obalu a prezentuje v médiích. Mechanika funguje spolehlivě, čte a vypaluje přesně tak jak jí to specifikace velí. Vypálené disky DVD video byly vyzkoušeny na stolním přehrávači CyberHome CH-DVD 505 a s jejich funkčností a kompatibilitou nebyly žádné problémy.

Mechanika si zaslouží chválu, především za to, že plní to co od ní uživatel očekává při jejím pořízení. Zde musím upozornit, že mechanika umí CD-R vypálit 40-ti rychlostně a zvládá 24 rychlostní přepis.

Ve všech případech je mírně rychlejší než udává specifikace a to bez vlivu na kvalitu vypálených dat. Kvalita čtení a zápisu je zřejmá z výše uvedených skutečností, také jí šlechtí rychlá extrakce audio CD. A nakonec musím vyzdvihnout vlastnost overburningu 99 minutových CD, jako jedné z mála jí nečiní problémy zápis ani čtení.

Jediné k čemu mám výhrady je cena médií DVD+R, konkrétně Verbatim Data Life Plus Advanced AZO 4x za cenu 63 Kč bez DPH, mimochodem vynikající médium, mohu vřele doporučit. Ale nebude to dlouho trvat a cena se srovná s médii DVD-R.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama