aam-pane-je-libo-tichy-nebo-rychly-disk
Úložná zařízení Článek AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?

Jírů Marek

Jírů Marek

25. 6. 2003 00:00 36

Seznam kapitol

1. Co je to AAM? Testy 2. Nastavení AAM - Seagate 3. Nastavení AAM - Hitachi (IBM) 4. Nastavení AAM - Samsung 5. Nastavení AAM - Maxtor, WD, Závěr

AAM (Automatic Acoustic Management) je technologie, díky které je možné regulovat hlučnost a z toho odvozený výkon pevných disků. Pokud chcete snížit hlučnost nebo naopak poněkud zvýšit výkon vašeho pevného disku (a nevadí vám trochu hlasitější projev), určitě si přečtěte tento článek.

Reklama

Úvod

Jak již bylo zmíněno v anotaci, Automatic Acoustic Management (dále AAM) je technologie (je součástí specifikace ATA standardu), pomocí které lze řídit hladinu hluku a výkon pevných disků. AAM ovlivňuje rychlost pohybu hlaviček pevného disku - tím je přímo ovlivněna přístupová doba pevného disku. AAM nemá vliv na přenosovou rychlost pevného disku.

Co se týče hluku, AAM ovlivňuje pouze intenzitu zvuku vydávaného při pohybu ("seek") hlaviček pevného disku - zvuk známý jako "chroustání" či "cvakání". Je třeba si uvědomit, že AAM neovlivní hladinu permanentního hluku, který vydávají rotující plotny pevného disku - ta je ovlivněna především použitými ložisky (klasická vs. fluidní) a rychlostí rotace ploten (5400 RPM vs. 7200 RPM).

Jak jste již určitě pochopili z předchozích odstavců, nelze jednoduše dosáhnout nízké hladiny hluku a vysoké rychlosti přístupu najednou - vždy je třeba zvolit určitý kompromis. Díky technologii AAM nechávají výrobci pevných disků toto dilema na vás, uživatelích. Existují totiž různé utility, pomocí kterých je možné AAM zapnout a nastavit.

AAM v praxi

Nejdříve než se vám pokusím vysvětlit jak AAM u pevných disků nastavit, podíváme se co vám vlastně AAM přinese. Provedl jsem několik testů na této konfiguraci:

  • HDD0: Seagate Barracuda IV 40GB (ST340016A)
  • HDD1: Seagate U5 40GB (ST340823A)
  • Základní deska Abit BD7-RAID - Intel 845D čipset
  • Oba disky připojeny jako master na integrovaném řadiči HighPoint HPT372
  • Windows XP SP1
  • HD Tach 2.61

Při testech jsem se zaměřil především na přístupovou dobu a na hlučnost seeku pevných disků. Testoval jsem disky s nastavením AAM na vysoký výkon ("Performance"), na nízkou hladinu hluku ("Quiet") a s vypnutým AAM ("Disabled"). Testy byly provedeny v programu HD Tach 2.61 (naleznete ho zde), byly 4x opakovány a z výsledných hodnot byl spočítán průměr. Jak dopadly testy výkonu ukazuje následující graf (přístupové doby v ms):

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázalo se, že neexistuje výkonový rozdíl mezi nastavením "Performance" a "Disabled" (rozdíl se vejde do chyby měření). Nastavení "Quiet" však přineslo již znatelné prodloužení přístupové doby - v případě disku Barracuda IV (7200 RPM) jde o 10% nárůst přístupové doby, u disku U5 (5400 RPM) byl nárůst dokonce 14%. Přenosová rychlost disků se nezměnila, proto ji neuvádím...

Chtěl bych podotknout, že nastavení Barracudy IV na "Disabled" (z výroby je nastavena na "Quiet") přineslo podle mého (subjektivního) názoru nárůst výkonu, který je pozorovatelný i při běžné práci.

Všechno má své "ale", takže se podívejme jaký vliv má změna nastavení AAM na intenzitu hluku pevného disku. Provedl jsem tedy měření hlučnosti pevných disků. Zvuk byl nahrán mikrofonem digitálního fotoaparátu. Podobně jako v případě testů přístupové doby neexistuje rozdíl mezi hlukem disků při nastavení "Performance" nebo "Disabled" - proto jsem vytvořil pro tato nastavení pouze jeden WAVe soubor. Výsledné WAVe soubory si můžete poslechnout zde (velikost 20 až 60kB, doporučuji zvýšit hlasitost reproduktorů):

Pevný disk / Nastavení AAM Performance
nebo Disabled
Quiet Srovnání

Seagate U5 40GB (ST340823A)

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz
AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz
AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Seagate Barracuda IV 40GB (ST340016A)

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz
AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz
AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

WAVe soubory obsahují několik sekund provozu pevného disku bez pohybu hlaviček, poté následuje několik sekund testu přístupové doby pomocí HD Tach. Soubory v sloupku "Srovnání" obsahují několik sekund pohybu hlaviček s AAM "Disabled" (neboli "Performance" - není mezi tím rozdílu), poté následuje několik sekund s AAM nastaveným na "Quiet".

Pokud jste si poslechli WAVe soubory, určitě jste zjistili, že rozdíl je především u Barracudy propastný - z disku, u kterého je seek skoro neslyšitelný, je najednou řádný "drtič". Rozdíl je jasně rozeznatelný i u disku U5.

Protože nemám přístup k diskům Maxtor a Hitachi (IBM), ale přesto jsem vás nechtěl ochudit o testy AAM u těchto disků, přináším vám výsledky testů přístupové doby, které provedl server Tecchannel.de. Předem bych chtěl upozornit, že Tecchannel.de netestoval pomocí HD Tach, tudíž nejsou výsledky srovnatelné s mým měřením. Zde jsou tedy výsledky testů (přístupová doba v ms):

AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tecchannel.de naměřil u disků Maxtor a IBM výrazně větší rozdíly mezi režimy "Performance" a "Quiet" - konkrétně u disku Maxtor to je 40%, u IBM dokonce 70%!!! To jsou opravdu hodně velké rozdíly (nezapomínejme však na jinou metodiku testování na serveru Tecchannel.de).

Pokračujte další kapitolou - dozvíte jak nastavit AAM u disků Seagate, Hitachi (IBM), Samsung a Maxtor - zde asi zklamu majitele disků Western Digital - podle mých informací neexistuje software, který by uměl nastavit AAM u těchto disků - podívejte se však na poslední kapitolu, něco málo o WD tam najdete.

Předem bych chtěl upozornit, že veškerá nastavení provádíte na vlastní nebezpečí a autor ani společnost, provozující magazín PCtuning, nemohou být odpovědní za případné škody...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama