historie-se-opakuje-asus-scb-2408
Úložná zařízení Článek Historie se opakuje! ASUS SCB-2408

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408

Hruška Tomáš

Hruška Tomáš

6. 10. 2003 00:00 11

Seznam kapitol

1. Najdi pět rozdílů! 2. Testy a závěr

Poznámka: Dnešní vydáni by se mohlo jmenovat "Jsme na INVEXu", přesto jsme pro Vás připravili malou recenzi externí mechaniky která se uplatní všude tam, kde původní mechanika (ať už u notebooku nebo desktopu) je u konce svých sil. Klasik by řekl "nikdy nevstoupíš do stejné řeky" ale já bych k tomu jen doplnil "a vstoupíš-li, nebude to tatáž řeka". Když jsem poprvé uviděl krabici obsahující tuto combo mechaniku, nechápal jsem proč dostávám podruhé stejný výrobek. Po rozbalení vše vypadalo že tvrzení o "stejné řece" není pravdivé nebýt jiného názvu a číslovky 24 na obalu. tato mechanika je totiž přímým pokračovatelem řady započaté externím DVD/CD-R "kombem" ASUS SCB-1608 kterou jsem již před časem recenzoval.

Reklama

Touto hrou známou z dětských časopisů si můžete krátit volné chvíle pokud si vedle sebe položíte zmiňované mechaniky (SCB-2408 a SCB-1608). V textu se často budu odkazovat na model SCB-1608 a pokud si starší recenzi nepamatujete a nebude vám něco jasné, zde je na ní odkaz.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale k věci: Začneme jako obvykle údaji, které o mechanice prozradil výrobce v přiložené dokumentaci:

  • Rychlost zápisu na CD-R: 24x (P-CAV), 20x, 16x, 8x, 4x (CLV)
  • Rychlost přepisu CD-RW: 12x, 10x, 4x, 2x (CLV)
  • Rychlost čtení DVD-ROM: 8x
  • Rychlost čtení CD: 24x (CAV)
  • Přístupová doba  DVD - 120ms, CD - 100ms
  • Interní buffer: 2 MB
  • Připojení na  USB2.0, IEEE1394
  • Ochrana před podtečením bufferu: FlextraLink
  • Podpora 8cm médií,
  • Rozměry: 129 x 16 x 142 mm
  • Hmotnost: 250g

Podporované formáty
DVD: DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-ROM, DVD-Video
CD: CD-R, CD-RW, CD-Audio, CD-ROM, CD-ROM/XA, CD-I, PhotoCD,
Mixed Mode CD-ROM, CD-Extra, VideoCD, CD-Text, DVCD

Testovaná mechanika je svou malou a kompaktní konstrukci předurčena pro jiný způsob použití než klasické mechaniky a podle toho na ní musíme nahlížet. Rozměry a váha z ní činí ideální prostředek pro mobilní čtení (CD i DVD) a zápis dat (jen CD-R/RW). Mechanika se může uplatnit nejen na cestách ale překvapivě i jako... náhrada jednotky pro zálohování dat i k instalaci programů (vyzkoušeno k redakci, kde jsme ji chvíli používali jako velkokapacitní "solid-state disk" pro přenášení digitálních fotografii).

Většina výrobců tvoří své externí mechaniky pouhým "vmontováním" interní mechaniky do externího boxu, což sice přináší výhodu v podobě možnosti zabudovat tu nejnovější a tím pádem také nejvýkonnější mechaniku, kterou zrovna firma nabízí, ale tyto výhody jsou vykoupeny obřími rozměry a hlavně hmotností hodně přes jeden kilogram. ASUS na to šel jinak - prostě použil jedno z ověřených CD-R/DVD komb které jsou dnes obvyklé u notebooků.

Co je uvnitř

Balení obsahuje kromě samotné mechaniky dvě instalační CD z nichž na prvním ve nalézá Nero Express ve verzi 5.5.10.14 a na druhém SW přehrávač DVD-Video disků ASUSDVD. Přítomny jsou také prázdná média schopná zápisu na maximální možnou rychlostí mechaniky. Balení dále obsahuje kabely jak USB2.0 tak IEEE1394 neboli FireWire a napájecí adapter s redukcemi který lze vložit do čtyřech typů zásuvek což jistě ocení všichni světoběžníci.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední součástí je kožený cestovní obal na mechaniku.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz

Pak už z krabice vypadnou pouze návody neobsahující češtinu. Pokud se vám to zdá povědomé tak máte pravdu protože to samé příslušenství obsahovalo i balení "1608".

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz


podoba s "poněkud větším stříbrným obalem na CD" je evidentní

Pojďme se tedy podívat na to podstatné čím se tyto dva výrobky liší. Je to samozřejmě samotná mechanika ale i ta je ve stejném "balení" stříbrné barvy velikosti obalu na CD a proto vás opět odkážu na recenzi modelu SCB-1608 kde je vše podrobně popsáno.

Samozřejmě že to podstatné se nalézá uvnitř - tam proběhlo víc změn než je na první pohled patrné (co však zůstalo je schopnost na počítači nezávislého přehrávání audio CD).

Samozřejmě byla, jak už samotné pojmenování napovídá, zvýšena rychlost zápisu a to na 24x u CD-R a 12x u CD-RW oproti 12x a 10x u starého typu.

Historie se opakuje! ASUS SCB-2408
i Zdroj: PCTuning.cz


Geneze mechaniky je jasná: tak nějak vypadá uvnitř typická mechanika CD-R/DVD u notebooků...

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama