velky-test-dvd-rom-souhrnne-vysledky
Úložná zařízení Článek Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky

Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

10. 3. 2003 00:00 73

Seznam kapitol

1. Testované mechaniky a rozsah testů 2. Teoretické testy 3. Praktické testy 4. Závěrečné hodnocení

Pokud se rozhodnete koupit DVD-ROM mechaniku, asi se vám stane to, co většině lidem před vámi. Po otázce kterou je nejlépe koupit, vám prodavač řekne: "Všechny jsou stejné, vyberte si tu, která se vám nejvíc líbí". Sami určitě tušíte, že toto kritérium nebude ve skutečnosti to nejdůležitější. Tento prakticky zaměřený test se vám tušení pokusí potvrdit.

Reklama

Vlastní testy jsem rozdělil do dvou částí. Na testy teoretické, kde se testují systémové vlastnosti jednotlivých mechanik, a praktické, kde se mechaniky testují v praktickém nasazení.

Teoretická část:

Nero CD Speed 1.02, Nero DVD Speed 0.53
  CD - data, CD - audio, CDR - data, CDR - audio
DVD-Video - 1 vrstvé, DVD-Video - 2 vrstvé, DVD-Datové
DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW

Praktická část:

EAC, DVD Decrypter, Smart Ripper
  CD - nové, CD - poničené, CDR - nové, CDR - poničené
DVD - 1 vrstvé bez ochrany, DVD - 2 vrstvé chráněné

Pro CD Speed jsem použil 74 min. instalační CD pro vypalovačku Plextor a 80 min., CDR Gigamaster s jedním 799 MB AVI souborem, CD-DA Barry White a konečně jeho kopii na CDR Verbatim.

Program EAC graboval audio v nejrychlejším Burst módu. Testoval jsem originální lisované CD Barry White. Jako CDR jsem použil jeho již zmiňovanou kopii na médium Verbatim 48x, vypálené na PlexWriter 40/12/40A rychlostí 16x. Druhou kopii jsem udělal na médium Gigamaster 40x rychlostí 24x.

Gigamaster, stejně jako druhé lisované CD, jsem odřel o zeď a tím napodobil hodně zničené CD. Poškrábané CDR jsem podrobil také surface scanu v programu CD Speed. Ten ukáže, jak si daná mechanika poradí s poškozeným CD.

Programem DVD Decrypter a Smart Ripper jsem ripoval na HDD vždy jen samotný film. Jednalo se o 1 vrstvé DVD bez ochrany - Divadlo Járy Cimrmana - Záskok a 2 vrstvé chráněné DVD - Sex Opera. Jiný 2 vrstvý disk jsem potom, co jsem omylem půjčil asi 3 jednovrstvé nesehnal :-). Dbal jsem vždy na to, aby nedošlo k zaplnění RAM. Výsledek tedy nebyl ovlivněn rychlostí (či právě "pomalostí" HDD.

Oba disky + datové DVD Collins Cobuild Dictionary, DVD+R Imation, DVD-R Panasonic, DVD-RW Bell a DVD+RW Memorex jsem testoval také programem DVD Speed.

Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz
Velký test DVD-ROM - souhrnné výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Upozornění: kompatibilita změřená v testu platí pouze pro konkrétní mechaniky a konkrétní značky medii.

Pokud během testu v CD (DVD) Speedu došlo k chybě ve čtení, zkusil jsem test opakovat. U některých mechanik ale docházelo k chybám i při třetím pokusu. U některých průběhů jsou i přesto viditelné skoky v rychlosti čtení. (Media byla naprosto nepoškozená). U některých testů (namátkově TEAC a grabování poškrábaného CD, LG a poškrábané CD-DA) přesáhla doba testování rozumnou hranici 2h. Testy tedy povazuji za nedokončené (přece jen jsem nechtěl mechaniky vrátit zničené). Hodnota Načtení CD je součet času zasunutí disku + rozpoznání obsahu. U mechaniky Pioneer není tento test díky konstrukci objektivně měřitelný. Subjektivně ale mohu říci, že média načítá téměř tak rychle jako Toshiba.

Testované mechaniky:

  • AOPEN - DVD 16/48 LKY
  • ASUS - E616
  • LG - GDR 8161B
  • LITEON - 165 H
  • MSI - D16
  • NEC - DV 5800B
  • PIONEER - 106S
  • SONY - DDU 1612
  • TEAC - DV 516E
  • TOSHIBA - SD M1712

Pro popis, detailní výsledky a grafy jednotlivých testů klikněte na jednotlivý typ DVD-ROM mechaniky.   (tato část bude doplněna co nejdříve).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama