Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Intel SSD 750: Extremně rychlý disk s NVMe pro PCI-E

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 03:00 25

Seznam kapitol

1. Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC 2. Co znamená NVMe 3. Představení disku 4. Operační systém, bootování 5. Stará základní deska = problém 6. Testovací sestava a specifikace
7. Testy malých souborů (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů (důležité) 9. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 10. Syntetické testy – body 11. Start Windows, shrnutí výkonu 12. Závěr

V dnešním testu si představíme první NVMe SSD disk do běžných počítačů. Díky využití sběrnice PCI-E 3.0 a přímé komunikaci s řadičem v procesoru nabízí extrémně vysoký výkon. Na druhou stranu jej nelze použít všude, kvůli omezení čipsetů a operačních systémů. Pokud ale funguje, je to drtič, neskutečný drtič!

Reklama

Intel SSD 750 – Extrém i do „běžného“ PC

Mnoho uživatelů na fórech a diskusích si už dlouho dobu stěžovalo, že Intel jako lídr platforem pro domácí výkonné sestavy zcela zapomněl na segment opravdu slušných, zajímavých SSD disků. Dříve byla bomba řada X25. Modely z této legendární řady stále pracují v počítačích mnoha z nás, po ní už ale nepřišlo nic až tak zajímavého. Naopak si myslím, že další výrobci disků Intel v inovacích a výkonu předběhli. Intel dlouho vyvíjel svůj řadič pro SATA 6 Gb/s, až zcela zaspal dobu. Disky SSD zlevnily, přestaly být exkluzivním zbožím, dnes si je může dovolit každý. Na trhu jsou tisíce modelů s různými kapacitami a výkonem. Pro prémiového výrobce už to není nijak závratně lukrativní trh.

Dnes už jsme se dostali do fáze, kdy klasické porty SATA porty nestačí rychlosti čipů a SSD disků. Nejprve přišly disky do slotů PCI-E, které zvýšily přenosové rychlosti a dodnes patří k nejrychlejším SSD diskům vůbec. Dlouho tomu ale tak nebude. Místo klasického přístupu k diskům přes AHCI konečně přichází něco nového. Několik centimetrů velký disk do slotu M.2 SATA Express s technologií NVMe totiž strčí do kapsy všechny drtiče „consumer“ AHCI PCI-E.

Nejvýkonnější SSD na světě! (Samsung SM951 NVMe)
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejvýkonnější SSD na světě! (Samsung SM951 NVMe)

Samsung za v přepočtu deset tisíc nabízí totiž disk s kapacitou 512 GB a závratnými rychlostmi čtení a zápisu, a přitom se vejde do ultrabooků anebo jen tak do slotu M.2 na základní desce a skoro i do mobilu. Ani to není pro Intel zajímavá půda, v posledních letech se tedy zaměřil spíše na profesionální nasazení svých disků, které nabízí mnohem víc než jen výkon při čtení a zápisu. U nejvyšších „enterprise“ disků nabízí šifrování, a záruku stálého výkonu po celou životnost disku a spoustu dalších vychytávek. V profi SSD sféře je Intel stále jeden z lídrů. V roce 2013 Intel uvedl na trh první disk s řadičem NVMe, řadu SSD DC P3000. Výkon a možnosti disků způsobily poprask, i když cena byla vysoká, byl o ně mezi nadšenci a hráči velký zájem. Byl zde ale jeden problém...

PCI-E SSD disk Intel DC P3700
i Zdroj: PCTuning.cz
PCI-E SSD disk Intel DC P3700

Z disku nešlo bootovat a jeho řadič nebyl pro běžné užití v domácích počítačích zcela optimálně nastavený, některé operace a reálné výsledky byly horší než u výrazně levnějších, obyčejných SSD disků. Problém byl také v rozhraní NVMe a implementaci v BIOSech desek atd. Zkrátka použití těchto disků v klasickém highendovém desktopu nebylo snadné, spíše nemožné. Intelu trvalo rok, než tuto záležitost vyřešil. Řadič přeprogramoval, většina moderních desek se už dočkala BIOSu s podporou NVMe a tak konečně dozrál čas, uvést tento disk i pro „běžné“ počítače. Slovo běžné je v uvozovkách, jelikož při cenách těchto disků to nebude zcela běžný počítač, ale dělo opravdu bohatého nadšence.

PCI-E SSD disk Intel 750
i Zdroj: PCTuning.cz
PCI-E SSD disk Intel 750

V tuto chvíli by mělo být nasazení v počítačových sestavách doma hladké, bohužel jde jen o teorii. Smiřte se s tím, že na mnohých sestavách disk nepojede. Budeme tomu věnovat samostatnou kapitolu, stejně jako použití pod různými operačními systémy. Bootování na jiných systémech než Windows 8.1 také není snadné, o všem ale až později. Nová technologie zkrátka vždy trpí nějakými bolístkami, s moderní deskou ale problém žádný nebude. Snad jen ve výkonu, což jsme pro vás také změřili.

Co vás tedy čeká? Nejprve si řekneme, co vlastně NVMe je, v čem je nové a co přináší. To bude velmi důležité, jelikož se rozhraní NVMe stane brzy etalonem všech ultra výkonných SSD disků (PCI-E a SATA Express). Poté se podíváme na testovaný disk jako takový, popíšeme si jeho funkci a konfiguraci. Samostatné kapitoly jsem věnoval kompatibilitě s operačními systémy a základními deskami (čipsety). To je hodně důležité. Pak vás čeká výkon, kdy jsem měřil na dvou platformách, abych zkusil vliv na výkon dle použitého PCI-E rozhraní a čipsetu (procesoru).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama