Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB

Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

23. 1. 2013 04:00 36

Seznam kapitol

1. Ceny disků, reálné kapacity a omezení MBR 2. Seagate Barracuda 7200.14 3. Western Digital Caviar Black 4. Western Digital Caviar Green 5. Western Digital VelociRaptor 6. Crucial M4 128 GB 7. Testovací metodika a sestava
8. AS SSD Benchmark 9. PCMark Vantage 10. PCMark 7 11. FC Test, h2benchw, HD Tune 12. Teploty, hluk, vibrace a spotřeba 13. Vyhodnocení a závěr

Ceny disků během posledních měsíců klesly na korunu za gigabyte. Nejvýhodněji vycházejí 2–3TB modely. Přinášíme srovnávací test tří disků s kapacitou 3-4 TB. Jejich výkon jsme porovnali i s disky SSD a VelociRaptor. Papírově nejrychlejší je Seagate Barracuda 7200.14 s 1TB plotnami a 7200 ot./min. Potvrdila to i měření?

Reklama
Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravděpodobně každý, kdo pravidelně sleduje dění ve světě počítačového hardwaru, si živě pamatuje velké záplavy v Asii na konci roku 2011. Vyplaveny byly mimo jiné i výrobní kapacity obou velkých výrobců pevných disků klasické konstrukce Western Digital a Seagate. Ceny disků v reakci na tyto události vystoupaly v průměru na dvojnásobek původních cen. Už od samého vypuknutí záplav řada odborníků předpokládala, že ceny disků vzrostou na velmi dlouhou dobu. To se ostatně i stalo. Zatímco v březnu 2011 jme vám přinesli srovnání 2TB disků s cenou nejlevnějších modelů jen těsně přes dva tisíc, v červenci 2012 (tj. osm měsíců po záplavách) jsme testovali podobné 2TB disky. Cena nejlevnějších modelů se pohybovala okolo 2800 Kč s daní. Už to byl přitom velký úspěch. Na konci roku 2011 se cena těch samých disků pohybovala okolo čtyř tisíc korun!

Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz

O další půlrok později se cena disků konečně reálně vrací na úroveň před ničivými povodněmi. Graf nad odstavcem je sestaven z aktuálních cen disků a je z něj dobře patrné, že nejvýhodněji v dnešní době vycházejí pevné disky s kapacitou 2 a 3 TB, u kterých jeden gigabyte kapacity stojí lehce přes korunu. Pro srovnání uvádím ze zmiňovaného testu disků v březnu 2011. Průběh křivky je podobný a je dobře patrné, že nejvýhodněji tehdy vycházely disky s kapacitou 1,5 a 2 TB. U nich se cena pohybovala na hranici koruny za gigabyte. Původních cen tedy disky ještě ani téměř rok a půl po povodních nedosáhly, mělo by se tak ale stát během nejbližších týdnů. Lze navíc předpokládat, že ceny disků budou i nadále klesat a ke konci roku by 3TB úložiště mohla stát klidně i kolem 2500 Kč s daní.

Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz


že se na 3TB disk nevejdou 3 TB vašich dat by vás nemělo překvapit, kouzlo se ukrývá v předponách

Disky s kapacitou 3 a 4 TB testujeme na PCTuningu vůbec poprvé. Je proto na místě upozornit na několik skutečností. Jednak je to fakt, že disky nemají přesně takovou binární kapacitu, jakou jejich výrovce udává. Je to dané tím, že výrobci disků počítají s předponami soustavy SI, kdy platí 1 KB = 1000 bajtů, 1 MB = 1000 KB apod. Počítače ale pracují v binární soustavě, kde by se správně měly používat binární předpony. Dle nich platí, že 1 KiB = 1024 bajtů, 1 MiB = 1024 KiB atd. Je zřejmé, že s rostoucími řády poměrně malá odchylka výrazně roste. Disk s kapacitou 3 TB (3× 1012 bajtů) tak má reálnou kapacitu 2,72 TiB, 4TB disk pak dokonce jen 3,63 TiB. V obou případech rozdíl kapacity činí okolo deseti procent neboli 300-400 GiB v neprospěch zákazníka, což není nijak zanedbatelné množství.

 nahoře 4TB disk členěný systémem MBR, dole stejný disk členěný pomocí GPT
i Zdroj: PCTuning.cz
nahoře 4TB disk členěný systémem MBR, dole stejný disk členěný pomocí GPT

Druhou skutečností, na kterou chci upozornit, je omezení dosud nejrozšířenějšího systému členění pevných disků MBR. Pokud si koupíte nový disk a zapojíte jej do svého počítače, je nejprve nutné zvolit systém jeho členění. Teprve až v něm se vytváří jednotlivé diskové oddíly (formátované dnes nejrozšířenějším souborovým systémem NTFS, dříve FAT32). Dnes nejrozšířenějším systémem členění je Master Boot Record, zkráceně MBR. Ten ale začíná pomalu dosluhovat, dokáže totiž pracovat s nejvýše 2TiB disky (2× 10244). Jeho nástupcem je standard GPT neboli GUID Partition Table. Jeho hlavní předností je možnost pracovat až s 8ZiB disky (8× 10247), rozdílů je ale více (případným zájemcům doporučuji anglickou wikipedii). Pro korektní používání disků větších než 2 TiB je nutné u nich použít systém členění GPT.

Srovnávací test tří pevných disků s kapacitou 3–4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: Wikipedia.org

Podpora GPT a především možnost bootování z pevného disku se systémem členění GPT je poněkud komplikovaná. Pokusím se vše postupně vysvětlit. Pokud chcete velký 2,5TB a větší disk používat jen jako sekundární úložiště dat (tj. mít operační systém uložen na jiném fyzickém disku), postačí vám jakákoliv verze systému Windows s výjimkou 32bitových verzí Windows XP a Server 2003. Tyto systémy disky se systémem členění GPT nepodporují vůbec.

Pokud chcete z velkého disku se členěním GPT bootovat, je nutností mít 64bitovou verzi operačního systému Windows Server 2003, Vista a novější. Předpokladem také je, že vaše základní deska je vybavena firmware typu EFI. Ten je náhradou za starší firmware typu BIOS. V dnešní době by jím ale měla být vybavena drtivá většina moderních počítačů, s případné bootování z velkých disků by tak mělo být problematické jen na letitých strojích.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama