Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy

Tomáš Hort

Tomáš Hort

13. 11. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejde o výkon, ale o budoucí cenu 2. Specifikace a vlastnosti řadiče SandForce SF-2281 3. Představení Intel SSD 335 4. Update firmware, Intel SSD Toolbox 5. Testovací metodika a sestava 6. Výsledky testů 7. Testy malých souborů I. (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů II. (důležité)
9. Sekvenční testy (málo důležité) 10. Počet operací za sekundu (IOPS) 11. Přístupová doba 12. Bodové hodnocení a syntetické testy 13. Praktické testy 14. Životnost 20nm NAND čipů 15. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Přichází přelom na poli moderních datových úložišť. Na trhu se objevil Intel 335 – první sériový SSD disk s paměťovými NAND flash čipy vyrobenými 20nm technologií. Standardní pokrok ve zmenšení výroby, řekl by si někdo. Omyl! Velká změna pro celý trh – můžeme se těšit na nižší spotřebu a hlavně dostupnější cenu.

Reklama

Na trh přichází nový SSD disk známého výrobce a běžný uživatel se ptá: „O kolik je výkonnější než předchozí model?“ V tomto případě se však nejedná o správnou otázku, protože odpovědí je, že o nic. „A proč je nový model stejně výkonný jako ten předchozí?“ musí následovat. Pokud pomineme to, že je aktuálně i stejně drahý jako ten starší, což se časem změní, jedná se o otázku, která se neznalému nelehko vysvětlí.

Jsme prostě zvyklí na to, že nová grafická karta nebo procesor přináší spolu s nižší spotřebou díky novému výrobnímu procesu i vyšší výkon. Odpověď na předchozí otázku je ale celkem prostá. Intel potřebuje své nové NAND flash čipy otestovat v reálném provozu zákazníků a nejjistějším řešením je jejich osazení do již ozkoušeného základu. Aktuálně tak opravdu nejde o nic jiného než o stávající Intel 330 s novou technologií NAND flash čipů.  Z vylepšení proto zatím přichází na řadu pouze lehké snížení spotřeby, které je ovlivněno přímo novými paměťmi.

Z předchozích řádků by málokdo řekl, že s Intelem 335 přichází největší milník v oblasti SSD disků od doby, kdy byly v prvních verzích uvedeny do běžného prodeje. Možná se vám zdají ceny v poslední době hodně zlevněných SSD disků výborné, jedná se však o maximum, které si na marži mohou výrobci dovolit vzhledem k tomu, že po vydání Intelu 335 začnou přicházet nové modely SSD se stále levnějšími 20nm NAND flash čipy.

Nemusím přitom moc zmiňovat, že cena paměťových NAND flash čipů je aktuálně tou největší složkou celkové ceny SSD disku. Právě proto je rozdíl mezi 25nm a 20nm NAND tak velký.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz

Z názorného obrázku vývoje výrobní technologie NAND flash čipů vidíme, že mezi přechodem z 25nm na 20nm výrobu není takový rozdíl jako v případě předchozího přechodu z 34nm na 25nm. Proč by tedy měla být 20nm technologie takovým milníkem? Je to proto, že 25nm sice SSD disky výrazně zlevnilo, ale pořád ne na takovou hodnotu, aby si většina zákazníků řekla ano, taková cena má vzhledem k výkonu opravdu smysl. To se stane až po rozšíření 20nm, tím jsem si jist. Přelomem je totiž hranice kolem deseti korun za gigabajt, kterou tato technologie bude časem u nejlevnějších modelů atakovat. Pro představu u Intelu 335 240 GB jsme aktuálně na nějakých 17,50 korunách za GB velikosti (cca 4200 Kč s DPH / 240 GB).

Dnešní recenze je alternativou za test SSD Intel 330, který jsem vám samostatně nepřinesl. Přednost dostala lepší verze Intel 520, která se oproti Intelu 330 liší pouze firmwarem a méně kvalitními NAND flash čipy. Přináší tak o něco vyšší výkon a také záruku, která je 5 let oproti tříleté u nižšího modelu. I z prvních recenzí Intelu 335 na zahraničních webech (Anandtech, Tomshardware) je jasné, že se výkon oproti starší verzi Intel 330 nezměnil, rozdíly jsou jen v rámci chyby měření. I proto vybral Intel označení 335 a ne třeba 340. To by se prostě nehodilo, protože až na nové NAND flash čipy se nezměnilo v podstatě nic.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz


Intel SSD 335

A tím se dostáváme k tomu, co očekává většina zákazníků. Vyšší výkon a pokud ne ten, tak alespoň nižší cenu, kterou u předchozího modelu výrobce nemohl nabídnout. Pokud by záleželo na tom, jak produkt ovlivní celý trh SSD, nebylo by problémem použít i označení Intel 350. Při situaci, kdy je výkon i aktuální cena verzí 330 a 335 stejná, je adekvátní nynější označení.

Na světlo světa už mezitím prosakují informace o nástupci Intelu 520, stejně jako o nové řadě řadičů SandForce 3000. Nic z toho však zatím není přednější než to, že Intel 335 je prvním SSD diskem, který používá 20nm NAND flash čipy.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz


Porovnání základních specifikací SSD Intel 330 a Intel 335, zdroj: intel.com

Předchozí odstavce o podobnosti SSD Intel 330 a Intel 335 se potvrzují i v tabulce ze stránek výrobce. Parametry jsou až na použité paměti a s tím i nižší specifikační spotřebu stejné. O tom, proč je i nového modelu uvedena pouze velikost 240 GB se rozepíšu v kapitole s představením SSD.

Co se dá čekat od 20nm NAND flash čipů navíc oproti 25nm?

Až se výroba 20nm NAND flash pamětí rozroste a vyladí, začne IMFT (Intel/Micron Flash Technology) produkovat i pokročilejší čipy. Na řadu přijde vyšší hustota NAND čipů (die), dále pak i jejich větší množství v pouzdře (package). Intel 335 240 GB má aktuálně dva 8GB čipy v jednom pouzdře, ale v testovací výrobě jsou už i 16GB (128Gbit) čipy. Ty umožní mimo jiné i osazení čtyř čipů do jednoho pouzdra a tím i vznik SSD disků o velikosti 1TB pouze s 16 NAND flash čipy (pouzdry).

Aktuálně se už pohybujeme v odbornější části textu, proto pro jistotu uvádím odkazy na dva technologické články, které srozumitelně vysvětlují, o co v předchozích i dalších řádcích jde.

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků I

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků II

16GB čipy (die) zároveň přinesou novou velikost bloku (page size) 16 kB oproti aktuálním 8 kB. Parametry čipů a jejich využití zůstane podobné jako teď. S vyšší hustotou výroby by mohlo dojít k mírnému zhoršení odezvy (stejně jako u operačních pamětí RAM při přechodu z 25 na 20nm technologii). Intel na toto téma neposkytl žádná přesná čísla, nicméně by mělo dojít i k lehce pomalejšímu vymazávání buněk. To by však nemělo mít větší vliv na rychlost, protože k samotnému přepisu nedochází tak často.

Základní 8GB čipy (die) nově podporují ONFI 2.3. U 16GB čipů (die) dojde už také i na specifikaci ONFI 3.0, která je také popisována v prvním technologickém článku.  Ač je u vyšší verze rozhraní posunutá maximální rychlost přenosu dat z 200 MB/s na 400 MB/s mezi řadičem a NAND pamětí na kanál, nedojde reálně k výraznému posunu rychlosti celých SSD.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz


Normální NAND paměť vs. EZ-NAND paměť (napravo)

Od rozhraní ONFI 2.3 je také podporován protokol EZ-NAND. Ten umožňuje oddělení ECC (technologie kontroly a opravy chyb) od hlavního řadiče SSD do separátního, který může být integrován například v samotných paměťových NAND čipech. Výhodou takového rozdělení je to, že pro aktualizaci ECC (např. update s novými algoritmy) nepotřebujeme měnit centrální řadič, ale stačí použít nové paměťové NAND flash čipy. Intel však tento protokol ve svých NAND flash s ONFI 2.3 zatím nepoužil.

Obecně se počítá s tím, že časem bude vzhledem ke snižujícímu se výrobnímu procesu docházet k častější chybovosti a tedy i zapojení ECC než teď a pak by bylo potřeba tuto technologii aktualizovat pravidelně a ne jen při vydání nového modelu SSD řadiče. Při zakomponování EZ-NAND stačí jen nasadit do výroby nové revize paměťových čipů, které už budou nový update mít a zachovat tím původní verzi řadiče.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama