Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2

Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2

Tomáš Hort

Tomáš Hort

20. 6. 2012 03:00 50

Seznam kapitol

1. Nový firmware ukazuje potenciál 2. Specifikace a vlastnosti řadiče Indilinx Everest 2 3. Představení OCZ Vertex 4 4. Update firmware – OCZ Toolbox 5. Testovací metodika a sestava 6. Výsledky testů 7. Testy malých souborů I. (nejdůležitější)
8. Testy malých souborů II. (důležité) 9. Sekvenční testy (málo důležité) 10. Počet operací za sekundu (IOPS) 11. Přístupová doba 12. Bodové hodnocení a syntetické testy 13. Praktické testy 14. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Vyšel o dva měsíce dříve než se čekalo, ale až nový firmware z něj udělal to, čemu se dá říkat nová vlajková loď OCZ. Nový Vertex 4 s řadičem Indilinx Everest 2 dosahuje stejných výsledků se všemi druhy dat a je aktuálně nejrychleji zapisujícím 2,5" SSD na trhu. Velmi přesvědčivým argumentem je navíc pětiletá záruka!

Reklama

Když společnost OCZ Technology koupila za více než třicet milionů dolarů upadajícího výrobce řadičů pro NAND flash paměti Indilinx, bylo jasné, že doba osazování v minulosti ne vždy spolehlivých řadičů SandForce do SSD OCZ pomalu končí. Předzvěstí bylo už v minulém roce vydání modelů Octane a Petrol, které řídily první řadiče vlastní výroby v podobě čipů Indilinx Everest.

Nemám v ruce přesná čísla, ale logicky i podle situace na trhu je jasné, že Octane ani Petrol nijak závratně v prodejích neuspěly. Ono také, kdo by si koupil 64GB Petrol se specifikací rychlosti pro čtení 185 MB/s a 75 MB/s pro zápis, když za podobnou cenu může mít Agility 3 s rychlostmi 525 / 475 MB/s. Ne, že by na sekvenčních rychlostech stál a padal výkon SSD, ale 75 MB/s je prostě na moderní SSD hodně málo i u low-endového řešení.

Druhým problémem pak bylo to, že nikdo netušil, co se dá od prvního OCZ / Indilinx pokusu čekat. První Everest nebyl špatný řadič, ale OCZ nemělo hned od uvedení lepší firmware 1.13. Ten vydalo až posléze, kdy už bylo první kolo recenzí na hlavních webech hotové. Navíc ani onen lepší firmware nepřinesl mnoho výkonu navíc, ač hlavně u menších souborů posun o pár MB/s nastal. Rozdíly mezi OCZ Octane s firmware 1.12 a 1.13 jsem přidal do grafů v testu Intel 520.

Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2
i Zdroj: PCTuning.cz

Je těžké odhadnout, zda OCZ počítalo, že tak rychle po vydání prvních SSD s novým řadičem Indilinx Everest přijde jeho nástupce, nebo je Indilinx Everest 2 reakcí na ne moc dobré výsledky a přijetí první verze. Octane totiž přišel na trh na konci listopadu minulého roku a OCZ Vertex 4 už na začátku dubna, tedy pět měsíců poté. Podle všeho se však jedná o spojení nutného, tedy vydání výkonnějšího řešení, a naplánovaného nového modelu Everestu 2, který OCZ představilo už v lednu na CESu.

OCZ Vertex 4 měl být původně vydán až tento měsíc, tedy v červnu, ale došlo k posunutí o dva měsíce dříve. Předchozí odstavce se někomu možná mohly zdát zdlouhavé, ale neuváděl jsem je zbytečně. Je totiž zajímavé si připomenout minulost, abychom ji mohly porovnat s aktuálním děním. Věc se totiž má tak, že se OCZ nepoučilo a vydalo OCZ Vertex 4 s firmwarem verze 1.3. První desítky recenzí v dubnu vyšly, ale nedopadly určitě podle představ jak výrobce, tak zákazníků. Výkon nebyl špatný, ale žádná pecka se nekonala.

Od Everestu 2 a tedy i Vertexu 4 se prostě čekalo více. Navíc opakovaně měřené hodnoty se v testech často hodně lišily, což jsem si za téměř dva měsíce testování ověřil. A proto na začátku května vyšel nový firmware 1.4RC, který byl ihned OCZ tlačen v tom směru, že se jedná o verzi, která reaguje na výtky v prvních recenzí a výrazně zvyšuje výkon ve všech směrech. Ano, připomíná to situaci s před pár měsíců s OCZ Octane...

Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2
i Zdroj: PCTuning.cz


OCZ Vertex 4

Výsledek je tedy takový, že se na trh dostaly první tisíce OCZ Vertex 4 s firmwarem, který není špatný, ale rozhodně neukazuje to, čeho je OCZ Vertex 4 schopný. Podle toho už možná tušíte, že na rozdíl od relativně malého výkonnostního vylepšení firmwaru z verze 1.12 na 1.13 u Octanu je rozdíl mezi firmwary 1.3 a 1.4 u Vertex 4 mnohem vyšší.

A nejvíce se to týká dnes testované 128GB verze. Její původní specifikační sekvenční rychlosti totiž byly 535 MB/s pro čtení a „jen“ 200MB/s pro zápis. S firmwarem 1.4 je to už 550 MB/s pro čtení a 420 MB/s pro zápis, a to je hlavně v případě druhé hodnoty více než dvojnásobek. Navíc se nebavíme o rychlostech, které by SSD dokázal produkovat pouze na některých typech dat, jako je to v případě SSD s řadičem SandForce. Everestu 2 je jedno, zda jsou data komprimovatelná nebo ne, takže velmi pěkné. Ač víme, že o sekvenčních rychlostech to u SSD není, tak rozhodně impozantní navýšení. Jen škoda, že to tak nemohlo být od začátku.

Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2
i Zdroj: PCTuning.cz


Aktuální specifikace jednotlivých modelů OCZ Vertex 4 s novým firmware 1.4, zdroj: ocztechnology.com

Podrobněji se o otázce firmwaru Vertexu 4 rozepíšu v kapitole o updatu firmware. Před dalším čtením ještě jako vždy upozorním, že v recenzích SSD používám specifické pojmy, které je dobré pro pochopení textů znát. Proto doporučuji přečíst populárně naučné články o technologiích SSD, které jsem vytvořil v minulosti, a ve kterých srozumitelně objasňuji jak názvosloví v oblasti SSD disků, tak i další zajímavosti těchto nejdynamičtěji se rozvíjejících komponent.

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků I

Technologie a zajímavosti z oblasti SSD disků II

Co najdete v dnešní recenzi navíc?

V těchto pár řádcích pravidelně představuji něco, co je v testu daného SSD navíc a dělá článek zajímavější. Dnes nemůže být navíc nic jiného než to, proč recenze vychází později než původně měla. Tím faktorem je již zmiňovaný firmware 1.4RC, který OCZ na začátku května vydalo. Oficiální verze 1.4 pak vyšla asi dva týdny poté a právě s tou dnes najdete v grafech porovnání oproti původní verzi 1.3, se kterou SSD vyšel.

Nejvýkonnější SSD OCZ Vertex 4 – štika s Indilinx Everest 2
i Zdroj: PCTuning.cz


Čip řadiče Indilinx Everest 2

Naměřené mám jak všechny testy s firmware 1.3 a 1.4, ale také s Release Candidate verzí 1.4RC a také nejnovějším FW 1.4.1.3. Firmware 1.4RC a 1.4 je výkonnostně stejný, stejně jako jejich nejnovější nástupce 1.4.1.3, který jen opravuje pár vedlejších chyb bez vlivu na chod při běžném používání.

Věřím, že už teď máte ve firmwarech pro Vertex 4 guláš. A ano, bohužel je to tak, že pro SSD OCZ vychází nové verze možná častěji než u jiných SSD a výrobců. Zda to vzít z té strany, že je na nich stále co opravovat a na jiných asi méně, nebo že OCZ chce pro své zákazníky to nejlepší, a proto hned při nalezení chyby vydává nový firmware, přičemž ostatní slučují opravy více dohromady nebo je neřeší / nenajdou, to už nechám na vás.

Jedno je však jasné. SSD nejsou v oblasti technologií i správné funkčnosti rozhodně rozběhnuty ani z poloviny tak, jako další komponenty, které tu už máme v různých obměnách v počítačích desítky let, takže se s větším množstvím oprav v rámci firmware musí počítat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama