Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3

Tomáš Hort

Tomáš Hort

28. 11. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Situace na trhu SSD disků 2. Specifikace a vlastnosti řadičů SandForce SF-2200 3. Představení OCZ Agility 3 120 GB 4. Představení Corsair Force Series 3 120 GB 5. OCZ Toolbox a Corsair Firmware Update Tool 6. Testovací metodika a sestava 7. OCZ Agility 3 120 GB – výsledky testů 8. Corsair Force Series 3 120 GB – výsledky testů
9. Testy propustnosti 10. Sekvenční testy 11. Počet operací za sekundu (IOPS) 12. Přístupová doba 13. Bodové hodnocení a syntetické testy 14. Praktické testy s Windows 7 15. Cena, hodnocení, pro a proti

Příchod nového firmwaru řadičů SandForce SF-2281 konečně vyřešil většinu problémů stávajících SSD disků s rozhraním SATA 6Gbps. Dnes se proto můžeme podívat na souboj dvou levných 120GB modelů od výrobců OCZ a Corsair za cenu do čtyř tisíc korun. Jak je vůbec možné, že jsou oproti jiným SSD tak levné?

Reklama

OCZ Agility 3 a Corsair Force Series 3 na trhu

OCZ je aktuálně jedním z největších producentů SSD na českém trhu, alespoň co se prodaných kusů týče. U rozhraní SATA 6Gbps začíná portfolio firmy u nejlevnějších a nejméně výkonných modelů Solid 3 (OCZ ukončilo v listopadu jejich produkci, aktuálně se doprodávají), pokračuje přes o něco lepší Agility 3 (dnes v testu) a končí modely Vertex 3. V nabídce je pak ještě Vertex 3 Max IOPS, který jsme si otestovali minule

Novinkou je cache SSD disk OCZ Synapse Cache určený k již v počítači používanému plotnovému disku s operačním systémem pro urychlení. O tom ale až v některém z dalších článků. Všechny se vyrábí v různých velikostech od 60 do 480 GB a všechny mají zatím řadič SandForce SF-2281. Zatím proto, protože se do obchodů ještě před Vánoci chystá nový model OCZ Octane s novým řadičem Indilinx Everest, který už máme exkluzivně na testování a jeho recenze přijde brzy.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Corsair na trhu SSD se SATA 6Gbps nabízí sice jen tři řady, z nichž jedna obsahuje pouze jeden SSD disk, ale i tak má nabídku v počtu modelů srovnatelnou s OCZ. Dvěma hlavními řadami jsou levné Force Series 3 (dnes v testu) a dražší Force GT Series. Každá nabízí šest modelů o velikostech 60, 90, 120, 180, 240 a 480 GB. Jeden 120GB model obsahuje řada Performance 3 Series. Všechny SSD od Corsairu až na Performance 3 Series 120 GB, který má řadič Marvell, řídí řadič SandForce SF-2281. OCZ Agility 3 a Cosair Force Series 3 o velikosti 120 GB jsou u nás cenově v podstatě totožné modely a v obou případech se jedná o jedny z nejprodávanějších ve své kategorii.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Zamrzání, BSOD a další problémy SF-2281

Rozšíření SSD disků do počítačů uživatelů by bylo jistě ještě rychlejší, pokud by nedošlo k situaci, která zde byla už od prvního vydání SSD modelů s rozhraním SATA 6Gbps a řadičem SandForce SF-2281. Zamrzání a BSOD hlavně na platformě Intel Sandy Bridge či na starším čipsetu Intel X58 způsobilo, že se mnoho uživatelů rozhodlo pro prozatimní nezakoupení cenově již ne tak extrémního SSD řešení.

SandForce vydal okolo 20. října tohoto nový firmware 3.2.2 ke svým řadičům SF-2200, který by měl většinu zásadních chyb opravovat. Po dodání výrobcům SSD, kteří ho přepracovali pro své disky, došlo v několika dnech k vydání nových firmware přímo k daným modelům SSD. A výsledky jsou po přibližně měsíci velmi uspokojivé (mám chuť napsat konečně). Většina těch, kteří měli problém s předchozím firmware a počítač jim s SSD spíše nepracoval než pracoval hlásí vyřešení problému a bezproblémový chod již několik týdnů. Na reakce k novým firmware Corsairu a OCZ se můžete podívat na fórech zde a zde. Některé nedostatky jsou ještě prý mezi základními deskami Asus a řadičem SandForce a možná proto už před nějakou dobou začal Asus vydávat opravné BIOS a UEFI pro své základy.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Problém se zdá být vyřešen, avšak je potřeba updatovat firmware SSD a nejlépe i BIOS / UEFI na základní desce. Jak to udělat najdeme na stránkách výrobce svého SSD / základní desky. Jak Corsair, tak OCZ mají jednoduchou aplikaci, která to udělá přímo z prostředí Windows. Je však potřeba dodržet pokyny v návodu, jinak update neproběhne (ač se zdá, že je vše OK). Výrobci už samozřejmě nový firmware nahrávají do nových SSD ve výrobě, avšak těch se dočkáme v obchodech zřejmě až na začátku přístího roku. Záleží na tom, jak rychle budou od výrobce nakupovat distributoři, kolik SSD mají na skladech a kolik jich mají koncoví prodejci.

Řešení problému

Výše popsané problémy byly ve svém měřítku hodně extrémní. Důvodem bylo i to, že se vyskytovaly v 95 procentech případů na Intel Sandy Bridge platformě, která je mnohem rozšířenější než AMD platforma. Bylo také zjištěno, že se problémy nevyskytují u všech systémů, ač jsou si hardwarově podobné. Jednomu to běží bez problémů, druhému na skoro stejném stroji se objevuje BSOD několikrát denně.

Jako uživatel platformy AMD, na které SSD testuji, mohu říci, že osobně jsem nic takového při testování zatím nezažil. Avšak i někteří majitelé AMD platformy si stěžují na podobné problémy, ač minimálně.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Po 14 dnech od vydání nového firmware je vidět, že problémy řadiče SandForce SF-2281 by měly být historií

Nový firmware tedy je, stačí jen nahrát. Já před testováním vždy nahrávám na SSD nejnovější firmware, ač je zjištěno, že s různou verzí se dá dosáhnout o něco málo jiných výsledků. Zaměstnanci OCZ na fóru dokonce lehké snížení výkonu u firmware 2.15 přiznali s tím, že lepší výkon bude řešen v dalších verzích. OCZ Vertex 3 Max IOPS byl v minulém testu při zpracovávání větších souborů o něco pomalejší než Kingston HyperX, avšak nebylo to novějším a pomalejším firmware, ale použitými NAND flash paměťmi vzhledem k velikosti 240 GB. O tom však v některém z dalších teoreticko-praktických článků o SSD.

Vydáním nového firmware tak pro znalejší končí doba, kdy by přemýšleli o tom, zda bude mít jejich SSD řadič SandForce či Marvell, protože oba už by měly pracovat správně. Je otázka, co to udělá na trhu, protože je jasné, že SSD s Marvell řadičem (Crucial M4, Corsair Performance 3, Intel 510 Series atd.) na situaci s problémy SandForce vydělávaly. Pokud se podíváme do eshopů na statistiky prodeje, ani chyby se SandForce řadiči nepomohly zmíněným SSD s řadičem Marvell k posunu mezi nejprodávanější. Tam se stále objevují OCZ Agility 3 a Corsair Force Series 3, tedy SSD v dnešním testu. Avšak větší prodeje než by měly při plné funkčnosti SandForce SF-2281 zcela jistě zaznamenaly.

Souboj dvou SSD do 4000 Kč – OCZ Agility 3 vs. Corsair FS 3
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD disky Corsair Force Series 3 120 GB a OCZ Agility 3 120 GB

Kdo by uvažoval o SSD od Corsairu nebo ho již má a chce updatovat firmware, bude se mu hodit návod na fóru výrobce zde. Pokud neumíte anglicky, stačí odkaz na stránku zkopírovat do překladače třeba od Googlu na stránce translate.google.cz. Ve stručnosti je potřeba jako první stáhnout firmware do správného zařízení. Takže pokud máte 60GB verzi, nebudete stahovat firmware pro 120GB. Je potřeba mít nastaven diskový AHCI mód (ne IDE), je dobré také udělat defaultní nastavení BIOS na základní desce a je dobré, aby byl disk prázdný (není podmínka), tzn. aby update přes program proběhl z OS na jiném disku. Aplikace od Corsair podporuje Windows 7, ale je možné, že poběží i na Vista a XP. Je také dobré spouštět program jako administrátor.

Kdo by uvažoval o SSD od OCZ nebo ho již má a chce updatovat firmware, bude se mu hodit stránka na stažení firmware i návodu zde. Výhodou u OCZ je to, že nestahujeme přímo firmware, ale jen program, který si příslušný firmware stáhne přes internet sám. Nemůže tak nastat, že bychom instalovali firmware na jiný SSD než na ten správný. V návodu v PDF (druhý odkaz na stránce) najdeme, že aplikace Toolbox nepodporuje update firmware, pokud je disk bootovací. Zde je to na rozdíl od Corsairu jasně řečeno, OCZ disk tak musí být sekundární v systému. Je potřeba, aby byl v BIOSu zapnutý AHCI mód a je také nejlepší, aby AHCI ovladač byl základní msahci.sys, což doporučuje i Corsair. OCZ Toolbox nepodporuje OS Windows XP, ale Vista a 7 i ve verzi 64bit. Program je potřeba spustit jako administrátor a je potřeba být připojený k internetu, aby bylo možné stáhnout nový firmware.

Existují případy, kdy je potřeba update firmware přes bootovací USB, na které se nahraje .iso soubor Linuxu. Tak se dá udělat i Secure Erase u disků Corsair, protože aplikace z Windows to na rozdíl od OCZ Toolbox neumí. V tomto by měl ještě Corsair zapracovat. Radu je vždy nejlepší hledat na fóru výrobce a pokud máte problém, už ho měl určitě někdo před vámi. Chce to tedy hledat. Počítám, že firmware máme přehraný a aktuální (případné dotazy napiště do diskuze nebo na fóru PCT), pojďme tedy už na to, co oba dnes srovnávané SSD disky nabízí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama