Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil

Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil

Radek Kejduš

Radek Kejduš

16. 5. 2011 03:00 51

Seznam kapitol

1. Metodika – protokoly 2. Metodika – bezpečnostní funkce 3. Metodika – rozšířené funkce 4. Metodika – výkon 5. QNAP TS-110 6. QNAP TS-110 – další funkce 7. QNAP TS-110 – další funkce   8. Synology DS110j
9. Synology DS110j – další funkce 10. Synology DS110j – další funkce 11. Zyxel NSA-210 12. Zyxel NSA-210 – další funkce  13. Seagate BlackArmor NAS 110 1TB 14. Seagate BlackArmor NAS 110 1TB – další funkce  15. Vyhodnocení naměřených parametrů 16. Hodnocení serverů

Jednodiskové NASy sice nenabízejí pole RAID1 pro zabezpečení dat, ani neohromí kapacitou, ale přesto mohou zastat funkci sdíleného úložiště i jednoduchého serveru. V dnešním druhém díle velkého testu NASů se konečně odpoutáme od teorie a pořádně si zatestujeme. Který jednodiskový NAS je ten nejlepší?

Reklama

Dnešní test pokrývá nejnižší cenovou hladinu NASů, kterou má ještě smysl si pořídit. Kupovat nejlevnější NASy znamená pořídit si jen externí disk s LAN portem. Jak uvidíte ze všech zjištěných parametrů, jednodiskové servery nejsou to nejlepší na trhu a určitě se vyplatí podívat se po dvou a více diskových variantách. Ty na vás čekají ve třetím (a posledním) pokračování.

V následujících kapitolách projdeme metodiku testování. Tentokrát to nebude jen nudný výčet postopů, jak jsme co měřili, ale spíše zajímavý pohled na principy fungování NASů a současné trendy. Pokud si chcete NAS pořídit, určitě doporučujeme tyto kapitoly nepřeskakovat. Informace se vám budou hodit i při čtení dalšího dílu.
 

Souborový server
 

Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil
i Zdroj: PCTuning.cz

Každý NAS v testu (i obecně) má možnost vytvářet uživatele, přiřazovat je do uživatelských skupin a spravovat sdílené složky. Toto jsou synonyma NASu, a pokud se nebudou něčím významným lišit, nebudu je znovu popisovat v každé recenzi. Všechny NASy běží na nějaké modifikaci Linuxu a jejich administrace je nejčastěji Javascriptová. Lepší kousky mají AJAX.

Pole RAID

Dvoudiskové verze NASu musí nabízet pole RAID1. Naproti tomu RAID0 je vyloženě škodlivé. Uživateli dává falešný pocit vyšší rychlosti, ale při poruše jednoho disku přijdete o data na obou. Vzhledem k nevysokým cenám disků je RAID1 nejlepším řešením – jinak byste si přece nepořizovali dvoudiskový NAS.

Pole RAID jsou bezpředmětná pro jednodiskové NASy. Některé sice umí vytvořit pole s druhým diskem připojeným přes eSATA, ale nedoporučoval bych to.

Síťové protokoly

Přistupovat ke sdíleným složkám lze několika způsoby, ale vždy jde o to je nějak připojit do počítače. Pro tento účel se využívá síťových protokolů, což je nejčastěji Samba. SMB, neboli CIFS, jak se také někdy označuje, je protokol pro sdílení ve Windows, ale NASy nabízí i linuxový NFS a pro počítače Apple je tu AFP. Přestože na některých NASech protokol AFP není, neznamená to, že by s Applem nefungovaly. I na nich lze využít Sambu, i když nativní protokol AFP je samozřejmě lepší.

Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes tyto protokoly se lze ke sdíleným složkám dostat třeba tak, že si je přidáte do Windows jako síťové disky. Co sdílená složka, to jeden síťový disk. Ke všem složkám současně se dá potom dostat přes Tento počítač | Síťová zařízení, kde uvidíte svůj NAS, a dostanete se tak k jeho kořenovému adresáři.

iSCSI

Některé NASy mají protokol iSCSI, přes který se složka z NASu tváří jako lokální disk. Pro jehož použití je potřeba na diskovém oddílu vytvořit tzv. iSCSI Target. To je něco jako sdílená složka, která ale není z NASu přímo dostupná. Má tvar například iqn.2004-04.com.qnap:ts-439:iscsi.složka.8cefbc, kde složka je název a zbytek slouží jako ukazatel.

Pro přidání do systému je potřeba spustit iSCSI Initiator a tento Target si přidat. Ve správci zařízení poté najdete nový „lokální“ disk, ze kterého jde třeba i bootovat. Protokol iSCSI je o něco rychlejší, než Samba, protože není tolik náročný na režii. K iSCSI targetu je přistupováno na nižší úrovni.

FTP

Přistupovat ke složkám se dá ještě přes protokol FTP, který je o dost rychlejší než Samba, ale pro běžnou práci na lokální síti je zbytečně komplikovaný. Je proto vhodný spíše jen pro vzdálený přístup.

Další síťové protokoly

Dalšími možnostmi, jak se připojit na NAS, může být SSH či Telnet. Někdy najdete i podporu Active Directory, webových adresářů WebDAV a protokolu pro sledování SNMP. Tyto protokoly lze v domácnostech, pro které jsou malé NASy určeny, oželet snad všechny

Protokoly pro multimédia

Standardně je podporováno UPnP (DLNA), tedy Universal Plug and Play. To slouží k automatickému vyhledání zařízení v síti, jejich propojení a nabídnutí multimediálního obsahu dalším zařízením v síti. V praxi musíte mít svoje multimediální soubory na NASu v předem určených složkách, kde dojde k jejich zaindexování a vytvoření knihovny.

Z počítače nebo síťového přehrávače se potom lze jednoduše k této knihovně dostat a multimédia přehrávat. Multimediální data jsou streamována pomocí HTTP, případně RTP (Realtime Transport Protocol).

Velký test NASů II – jednodiskové umí i streamovat na mobil
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevýhodou je prodleva při načítání knihovny ze sítě a hlavně omezená podpora formátů. S hudbou ve formátu MP3 problém není, ale FLAC si nepustíte a u videa a je situace ještě horší. Funguje víceméně jen obyčejné AVI, populární kontejner MKV s H.264 podporován není. Přestože některé NASy umí nepodporu formátů obejít, stejně nebudou fungovat externí titulky. DLNA nabízí to samé, ale je ještě více svázáno pravidly, například DRM.

Tak to je celé, čemu se u NASů pompézně říká Media Server. UPNP je pěkný koncept, ale za současné podpory je pořád lepší mít v HD přehrávači napřímo namapovanou síťovou složky s filmy.

Vedle UPnP podporuje také většina NASů také iTunes server. Idea je mít jednu hudební knihovnu pro více uživatelů s více přehrávači, ale podle ohlasů některých uživatelů Applu to žádná výhra není.

Souborové systémy

Ač to není vidět, NASy jsou postavené na Linuxových operačních systémech. Pevné disky proto nejsou formátovány na souborový systém NTFS, ale nejčastěji je zde EXT3. Některé nabízí už novější EXT4 a výjimečně NAS dovolí naformátovat i na jinak. EXT3 a EXT4 jsou pro NAS nativní a není důvod používat jiné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama