Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

7. 5. 2009 00:00 23

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Seagate 7200_12 - klasika ze staré školy 3. Samsung EcoGreen a WD 2 TB - noví ekologové 4. Dva SSD od Kingstonu - nová doba přichází 5. Testovací metodika, dříve testované disky
6. Zpracování výsledků, testovací sestava 7. Testy - h2benchw, PCMark 05 8. Testy - PCMark Vantage, FC Test 9. Praktické zkušenosti s disky 10. Zhodnocení a závěr

Od našeho posledního klasického testu pevných disků uplynulo více jak půl roku, a tak je čas se podívat, jak se mezitím změnil trh. Objevil se první 2TB pevný disk od Western Digital, Seagate představil novou generaci 7200.12 a Samsung uvedl disky F2. Nakonec se ještě podíváme na dvě SSD, sice se značkou Kingston, ovšem z dílen Intelu.

Reklama

Úvod - klasické pevné disky

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

V poslední době lze na trhu pevných disků vysledovat několik trendů. U disků klasické konstrukce s elektromagnetickými plotnami je to zvyšování kapacity, pomalý pokles cen a rozvoj ekologických disků (mají pomalejší otáčení ploten, které má zaručit nižší spotřebu).

Krásným příkladem tohoto trendu je nejnovější disk od Western Digital s kapacitou 2 TB (největší pevné disky před rokem měly kapacitu poloviční). Zatímco v minulých letech by se výrobce okamžitě chlubil jeho vysokou rychlostí a ultimátním výkonem, dnes Western Digital představil disk ze své zelené série s pouhými 5400 otáčkami za minutu a chlubí se jeho nízkými energetickými nároky. Proč? Důvod je ten, že jen málokdo si bude kupovat tyto obrovské disky proto, aby na nich měl nainstalovaný operační systém. Naopak se tato zařízení přímo hodí jako úložiště hudby, filmů a podobně. A při práci s daty tohoto typu je přece úplně jedno, zda se budou kopírovat rychlostí 50 nebo 80 MB/s.

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlé systémové pevné disky jako je VelociRaptor také od Western Digital (více informací v naší recenzi) jako by se vypařily. Kdo potřebuje šetřit, ten si na operační systém koupí některý z menších dostupných 7200ot./min disků a ten, kdo má peníze, stejně po 300GB VelociRaptoru za šest tisíc nesáhne. Minulý rok jsem tento disk chválil a dal mu ocenění za nejvýkonnější dostupný disk klasické konstrukce, což stále platí. Nicméně pravdou zůstává, že mezi uživateli jich mnoho není.

Flashové pevné disky

Pevné disky v testu - tři klasické a dva flashové
i Zdroj: PCTuning.cz

Místo těch nejvýkonnějších úložišť dat na trhu si totiž rychle osvojily flashové disky. Jsou sice stále o kus dražší než zmiňovaný VelociRaptor, ale jejich kapacita stoupá a cena klesá. A hlavně výkon je i v porovnání s VelociRaptorem často až několikanásobně vyšší, což platí zejména při práci s operačním systémem. Dále je tu téměř nulová přístupová doba a spousta dalších výhod. To vše dohromady znamená, že flashové pevné disky pomalu vyřazují ze hry VelociRaptory a další jemu podobné. Je také jen otázkou času (řádově několik roků), než se kapacita a rychlost flashových disků přiblíží natolik těm klasickým, že začnou pomalu vytlačovat i je.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama