Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty?

Test kamer do auta DOD: Jakou vybrat na cesty?

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

8. 9. 2016 08:00 26

Seznam kapitol

1. Úvod 2. DOD LS460W 3. DOD LS470W 4. RX400W 5. Závěr

V posledních několika letech zažívá trh s autokamerami boom. Díky vzrůstající poptávce roste i pestrost nabízených produktů, a tak kamera do auta nemusí znamenat už jen krabičku za pár stovek, jejíž záznam připomíná mozaiku. Dnes se podíváme na tři špičkové modely autokamer DOD.

Reklama

Tak jako v jakémkoli jiném segmentu trhu i v třídě kamer do auta najdeme různé modely.  Ty méně kvalitní, kvalitní i naprostý šmejd, který nemá na palubní desce co dělat. Ono vzato kolem a kolem jsou věci, na kterých se asi ušetřit dá a kvalita například nahrávaného videa se dá překousnout. Mluvím třeba o mobilním telefonu, kde lze při nedostatku financí mávnout rukou a prostě se smířit s tím, že celovečerní film na svůj telefon nenatočím. U kamery, která nás má ochránit v případě sporu a posloužit jako důkazní materiál, už se má věc jinak. Asi bychom se jen těžko smiřovali s tím, že v inkriminovanou dobu incidentu kamera nestihla zaostřit, byla „oslepena“ protisvětlem nebo se prostě na chvíli rozhodla přestat natáčet.

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna dovelených. Pokud se na dovolenou chystáte rodinným vozem, pořízení autokamery před delší cestou nemusí být úplně špatný nápad. Na jednu stranu získáte pocit klidu, a v případě nějaké kolize důkazní materiál, díky kterému může být incident vyřešen spravedlivě. Úmyslně jsem zde použil slovo může, protože není úplně tak stoprocentní, že Police ČR, která na místě bude dopravní nehodu řešit záznam z autokamery jako podpůrný důkazní materiál uzná. Navíc, pokud se celá situace dostane před soud, záleží na posouzení soudce, jestli k materiálu přihlédne nebo ne. Problém je totiž Zákon o ochraně osobních údajů č. 101/2000 Sb., který povoluje pořizovat obrazový a zvukový záznam dalších účastníků provozu, ale za předpokladu, že se takový záznam nikam neukládá. Jediná výjimka je pokud máte písemný souhlas od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), a de facto souhlas natáčené osoby. Takže sakum prásk, stačí se předem registrovat na ÚOOÚ, že budete nahrávat účastníky provozu, zajistit náležitou archivaci a případné zničení těchto dat, a pokud se schyluje k dopravní nehodě, v rychlosti si sehnat písemné potvrzení vyníka nehody, že ho smíte natáčet, a toto video archivovat..

Před používání kamer do auta si prostudujte zákon
i Zdroj: PCTuning.cz
Před používání kamer do auta si prostudujte zákon

  

Naštěstí ÚOOÚ, jakožto instituce, která ze zmíněného zákona ochranu osobních údajů zajišťuje, a jejíž stanoviska jsou závazná, v poslední době zastává názor, že pořizovat záznam pro osobní potřebu s autokamerou můžete, přičemž pokud dojde k dopravní nehodě, tento záznam smíte poskytnou Polici ČR a pojišťovně. Nesmíte tento záznam ale jakkoli sdílet nebo zveřejňovat.

Dalším kamenem úrazu, může být omezení výhledu z vozidla. Podle dopravních předpisů vám ve výhledu z vozidla nesmí cokoli bránit. Je na tom kterém policistovi, jak bude posuzovat umístění autokamery. Pokud budete mít jen blbý den, můžete mít na záznamu co chcete, ale protože vám kamera zabránila v dostatečném výhledu, je možné, že budete mít nakonec popotahování vy.

Jakkoli jsou výše uvedené rady dobře míněné, jedná se poměrně o komplikovanou problematiku, která se navíc mění rychleji, než názory některých politiků. Přecejen jsme technologický magazín a ne právnické periodikum. Než se rozhodnete kameru v autě používat, důkladně si nastudujte všechny předpisy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama