asus-pundit-ab-p2800-druhe-podani
Hardware Článek ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 5. 2004 00:00 15

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2800 2. Co umíš, Punďo? 3. Pundit - co je uvnitř? 4. Chipset: s Radeonem na palubě 5. Testy a závěr

Miniaturní "book size" počítače přirostou mnohým lidem hned k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, vypadají tak, jak by mohlo vypadat budoucí ideální PC: jsou malé, tiché a čím dál lépe vybavené. My se dnes znovu zaměříme na ASUS Pundit (rozměry 9 x 35 x 27cm), počítač který po "upgradu" základní desky na ATi Radeon 9100 IGP postoupil na stupnici výkonu o třídu výše než jeho starší bratříček. Inovovaný typ výkonem 3D akcelerace asi neomráčí, přesto s necelými 6000 body v 3D Marku 2001 se už dá něco podnikat - nemluvě o integrovaným TV výstupu, DVI, kvalitní zvukovce 5.1 a čtečce paměťových karet...

Reklama

V této recenzi budeme vycházet z popisu předchozího Pundita AB-P 2600 - až na základní desku jsou oba modely prakticky shodné. Původní ASUS Pundit byl postavený na bázi čipové sady SiS 651. Tento "podvozek" by dnes nikoho neoslnil proto nová 2800-vka využívá o třídu vyspělejší čipovou sadu ATi Radeon 9100 IGP - ta podporuje FSB 800, HyperThreading, řadič paměti je dvoukanálový s podporou pamětí DDR400, navíc integrovaný akcelerátor je teď docela "jiné kafe" - jedná se o integrovanou verzi známého Radeonu 9200.

Bare-co?

ASUS Pundit je typickým představitelem počítačů kterým se říká barebone (čili "berboun"). Pod pojmem "barebone" (neplést s Barbone - obdobně znějící značkou českých počítačů) se obvykle skrývá téměř_kompletní počítač vestavěný do počítačové skříně. Druh a rozmístění komponent, vedení kabelů a chlazení celého systému je většinou předem danou záležitostí. Na uživateli většinou je, aby do systému osadil jen několik vitálních komponent (je to jakoby vkládal Golemovi do čela šém :) Pundita například k životu přivede: procesor (Pentium 4 nebo Celeron), paměť a harddisk (popřípadě optická CD/DVD mechanika) ...pssst, zatím však klidně dřímá v krabici:

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice ve které Pundit cestuje je sotva větší než ty, v nichž se dodávají notebooky. Uvnitř je manuál (ten je anglicky, ale je poměrně podrobně ilustrovaný pro montáž typu "krok za krokem"), CD s ovladači, jeden IDE kabel, SerialATA kabel, sada šroubků a stříbřité tělo našeho "golema".

Pundit vyloupnutý z kartónového lože (ouuups, je docela těžký) nevypadá věru vůbec zle:

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


Pundity se dodávají v černé nebo stříbrné verzi (hádejte kterou jsme testovali :)

I když konstrukce Pundita není hliníková (dříve testovaný Soltek Qbic byl díky tomu o dost lehčí), jeho stříbrný kabátek vypadá docela exkluzivně (a co teprve, až sytém běží, tehdy se prostřední tmavá "škvírka" prozáří intenzivním modrým světlem).

Čistý a jednoduchý design čelního panelu je opravdu příkladný: většina ovládacích prvků a portů se nachází pod odklopným krytem umístěným vpravo (v něm se jako malý klenot leskne leštěné tlačítko ON/OFF), šuplík CD mechaniky skrývají výklopná dvířka umístěná vlevo.

Začněme tedy s předstartovní prohlídkou...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama