soltek-qbic-eq3702a-nforce2-v-hlinikove-kostce
Hardware Článek Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce

Dedek Jan

Dedek Jan

8. 3. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Představení Solteku Qbic 2. Hardware 3. Hardware, vnitřnosti 4. Specifikace
5. Co najdeme v BIOSu 6. Výkon hliníkového "Kubíka" 7. Výkon hliníkového "Kubíka" - početní testy 8. Závěr

V současnosti se velkým hitem stávají minipočítače, doslova se s nimi roztrhl pytel. Dříve jsme občas mohli natrefit na značku Shuttle, ten udával a stále udává směr v této třídě PC. Konkurence je tvrdá a tak se i mezi "barebonky" začaly objevovat jiné značky. Nejvýrazněji o sobě dává vědět Soltek, který se velmi snaží dohnat náskok firmy Shuttle a bez nadsázky lze říci, že se mu to daří. Není to tak dávno co Soltek pro platformu AMD a Intel představil modely s novým designem a my se dnes budeme jednomu z nich věnovat. ...a bude to Soltek Qbic EQ-3702A (A jako aluminium).

Reklama

Co si přinesete domů

Po otevření klasicky hnědé kartónové krabice se zelenými znaky Soltek budete mile překvapeni, co všechno se uvnitř všechno skrývá. Zpočátku narazíte pouze na:

  • Batoh
  • Velkou oranžovou krabici

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz


Pozor, Vaše balení může místo batohu obsahovat brašnu na rameno nebo pouze "Kubíka" samotného.

V oranžové krabici s velice povedeným designem, která má navíc držadlo na přenášení najdete:

  • Samotného "Kubíka" v hliníkovém provedení
  • Menší oranžovou krabičku s kabeláží a montážními doplňky
  • Malou fialovo-stříbrnou krabičku s měděným chladičem
  • Pošetku s CD (první obsahuje ovladače a druhé bundlovaný software)
  • Leták pro rychlou instalaci
  • Instalační příručku
  • Uživatelský manuál k desce
  • Informační leták k desce
  • Informační leták o technologii ABS
  • Manuál k bundlovaným programům

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro začátek se podíváme na všechny ty drobnosti, tedy příručky a CD-čka a nakonec se vrhneme na "barebonka" samotného, máte se opravdu na co těšit.

Příručky

Všechny příručky a dokumenty jsou v anglickém jazyce, čeština jako obvykle není prioritou výrobce. Na druhou stranu díky množství obrázů snad během instalace žádný problém nenastane, pokud ano použijete jako nástroj věci znalého přítele.

Quick Instalation Guide

Příručka pro rychlou instalaci je vlastně celobarevný oboustraný leták o velikosti A4, který Vás v sedmnácti bodech provede instalací od otevření skříně až po její uzavření. Zručnějším jedincům tento leták postačí pro zprovoznění "hliníkového broučka". Ostatním doporučuji zalistovat v "Průvodci instalací".

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Installation Guide

V průvodci instalací je vše podrobně popsáno a vysvětleno, příkladem budiž následující obrázek:

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedna taková perlička - na konci průvodce je příloha se síťovým napětím ve světě, u ČR je tam hodnota 110.22, nejspíše to bude překlep a mělo by tam být 110, 220.

Letáky

Na informačním letáku k desce je vyobrazeno rozložení prvků desky, mimo angličtiny, němčiny, jihoevropských a východoasijských jazyků jsou poznámky i v arabštině.

Druhý informační leták se věnuje technologii ABS II. (Anti-Burn Shield), úkolem této technologie je zabránit spálení procesoru. Nejdříve ABS povolíte na desce zasunutím "jumperu" do správné polohy a potom v BIOSu nastavíte při jaké vnitřní teplotě procesoru se má počítač vypnout, aby nedošlo k poškození CPU.
Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz
   

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

User´s Manual

Uživatelský manuál k desce je velmi podrobný, přehledně popisuje rozložení prvků na desce, instalaci ovladačů a nastavení BIOSu (probereme v dalších kapitolách).

   

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Powerful System Utilities

Vůbec nejvíce stránek obsahuje příručka k bundlovanému software, zde se na chvilku zastavíme a stručně si popíšeme programy dodávané k "barebonku".

V příručce jsou obsaženy stručné návody k programům PC-Cillin 2002, VirtualDrive7, RestoreIT! 3 Lite, PartitionMagic 6.0 SE a DriveImage 4.0.

Trend Micro PC-Cillin 2002, je devadesátidenní OEM verze antivirového programu. V programu je zabudován jednoduchý Firewall, obsahuje také podporu pro bezdrátová zařízení jako Palm, Pocket PC apod. Zajímavostí je kontrola zapakovaných souborů, lze u ní nastavit hloubku do které kontrola probíhá, mimo to je tato kontrola i extrémně rychlá. (operační systém - všechy Windows)

FarStone VirtualDrive7, slouží k fyzické emulaci mechaniky CD/DVD. Virtuální mechaniky se hlásí ve Windows jako fyzycké a stejně tak pracují. Můžete vytvořit neomezený počet mechanik. VirtualDrive je schopen emulovat chráněná CD jako Safedisk 1, 2, Securom, Laserlock, atd. (operační systém - všechy Windows)

FarStone RestoreIT! 3 Lite, je real-timeová utilita pro obnovení systému. Po instalaci program stále monitoruje HDD a udržuje kompletní záznam o všech operacích, které byly provedeny. Dovoluje obnovit stav systému, jaký byl před útokem viru, pádem systému, nechtěným smazáním souboru... (operační systém - všechy Windows)

PowerQuest PartitionMagic 6.0 SE, je disková utilita, která Vám pomůže s vytvářením, mazáním a modifikací diskových oddílů, změnou velikostí "clusterů", atd. Jeho součástí je také boot manager BootMagic. (operační systém - všechy Windows mimo XP)

PowerQuest DriveImage 4.0, je rychlé, levné a kompletní řešení pro vytváření obrazů HDD. DriveImage umožnuje vytvářet a obnovovat obrazy disků a diskových oddílů. Umožnuje také vytvářet bootovací média a při havárii disku obnovit celý systém za pár minut. Ekvivalentem tohoto softwaru je Norton Ghost. (operační systém - všechy Windows mimo XP)

CD-čka

Na prvním CD najdeme ovladače čipové sady nVidia nForce All in 1, ovladač pro integrovanou grafickou kartu GeForce 4MX a "Hardware Monitor Utility" ve kterám se zobrazují teploty systému, CPU, otáčky větráčků a napětí systému a jádra.

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhém CD se nachází software, který jsme si představili výše.

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Prokousali jsme se softwarem a papíry, poslední a nejzajímavější co nás ještě čeká po vybalení krabice je samotný hardware.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama