maly-faktor-od-asusu-terminator-t2-p
Hardware Článek Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P

Malý "faktor" od ASUSu: Terminator T2-P

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

26. 4. 2004 00:00 12

Seznam kapitol

1. ASUS Terminator T2-P 2. Terminator T2-P - design a I/O 3. Chlazení a hlučnost 4. Základní deska a výkon 5. Testy a závěr

Podnápisem tohoto článku by klidně mohlo být "Stíhání ztraceného času". Stíhačem je ASUS a před ním v závodě miniaturních počítačů šlapou do pedálů firmy jako MSI, Epox, Soltek, a především Shuttle. A jelikož je ve skupině malých čtvercových krychliček dost těsno, rozhodli se u ASUSu pro trochu jinou koncepci - pro rapidně zmenšený minitower. Nový Terminator T2 dává vale nudné šedé barvě a ve svých útrobách skrývá i radiopřijímač. Stane se hitem sezóny, nebo je jenom dlaždicí na cestě vedoucí k malému, tichému a výkonnému PC?

Reklama

Terminator T2-P pochází od největšího světového výrobce základních desek, od firmy ASUStek. Jak název trochu napovídá je pokračováním starší řady ASUS Terminator. První "Terminátory" vypadaly jako běžné, šedé počítače jakoby zmenšené v imaginární 3D kopírce na 70%. V následující záplavě hliníkových a průhledných skříní nebyly tyto malé šedé "myšky" tím, po čem by uživatelé zrovna toužili. Nápad však zcela nezapadl, "malé - téměř kompletní PC" se dočkalo druhého, inovovaného vydání nazvaného T2.

P.S. Na tomto místě je dlužno říci, že Terminator je tzv. barebone stavebnicí počítače - jedná se o přeinstalovanou sadu počítače - ke správné funkci chybí jenom procesor, paměť a pevný disk (případně optická mechanika). Použití grafické karty AGP je volitelné.

Testovaný typ je předmontovaným systémem postaveným na dvoukanálové čipové sadě Intel i865-G / ICH5 určeným pro procesory Intel Pentium 4.

Narozdíl od svých starších bratříčků je T2 na boj s konkurenci vybaven mnohem lépe. Jeho grafitová metalíza a stříbrné čelo vypadají na startovním roštu mezi ostatními "mini PC" už mnohem lépe, větší rozměry jsou příslibem dobré rozšiřitelnosti a zabudované rádio je poklonou směrem k multimediím.

První dojmy

Pokud budete "Terminatora T2-P" vybalovat s krabice zjistíte, že rozhodně nepatří mezi borce muší váhy (rozměry: 190mm x 300mm x 310mm). Nebudu chodit kolem horké kaše dlouho - T2 váží prakticky tolik jako běžný počítač. To může odradit ty, kteří počítač stále stěhují, ostatní to asi nechá v klidu. Když už ASUS použil klasickou plechovou konstrukci obrátil tuto zdánlivou nevýhodu ve svůj prospěch.

Bočnice T2-P je opatřena automobilovým "grafitovým" lakem - kéž by takovou povrchovou úpravu volilo více výrobců. Povrch je tvrdý, hladký a lesklý, dvě vrstvy laku jsou skutečně znát, povrch vypadá (ačkoliv to na fotografiích není znát) dokonce táměř jako smaltovaný.

Čelo počítače je sice plastové, i zde se však jedná o materiál spíše nadstandardní kvality. Černý tvrdý lesklý plast základny čela splývá s černou perleti laku, četná přední dvířka (viz. další fotografie) lícují na milimetry.

Výška T2-P je ve srovnání s "kubíky" téměř dvojnásobná. Dodatečný prostor skrývá větší zdroj, jiný chladící systém, a v neposlední řadě i prostor pro druhou 5.25" mechaniku. Klasická koncepce a použitý materiál má jednu podstatnou výhodu - je jí překvapivě příjemná cena. T2 je téměř o 2 tisíce levnější než obdobně vybavení hliníkoví konkurenti!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama