asus-pundit-v-polovine-cesty-k-idealu
Hardware Článek ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

17. 6. 2003 00:00 31

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2600 2. Co umíš, Goleme? 3. Pod kapotou... 4. Vnitřní SiS-tém 5. Testy a závěr...

Miniaturní počítače mi přirostly k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, více se přibližují k ideálu moderního PC budoucnosti: jsou malé, tiché a stále lépe vybavené. A zatímco stále čekáme na SARS-em zpožděný projekt nabroušeného domácího Mega PC od MSI, podívali jsme se na ASUS Pundit, štíhlý minipočítač který míří do trochu jiné, poněkud pracovnější oblasti. Mezi své přednosti uvádí: kombinovanou čtečku paměťových karet (4-in-1), slot PCMCIA, výstup DVI, S-Video, optický SPDIF...

Reklama

ASUS Pundit je typickým představitelem počítačů kterým se říká barebone (čili berboun) Pod pojmem "barebone" (nepleťte si to s Barbone - obdobně znějící značkou českých počítačů) se obvykle skrývá polokompletní počítač integrovaný do zvláštní počítačové skříně. Druh a rozmístění komponent, vedení kabelů a chlazení celého systému je většinou předem vyřešenou záležitostí. Na uživateli většinou je, aby do systému osadil jen několik vitálních komponent (je to jakoby vkládal Golemovi do čela šém :) Pundita například k životu přivede procesor (Pentium 4 nebo Celeron), paměť a disk... zatím však klidně dřímá v krabici.

Vejdi a neuškoď

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabice ve které Pundit cestuje je velká asi jako klasická PC skříň. Uvnitř je manuál (ten je anglicky, ale je poměrně podrobně ilustrovaný pro montáž typu "krok za krokem"), CD s ovladači, jeden na IDE kabel, sada šroubků a stříbřité tělo našeho "golema".

Pundit vyloupnutý z kartónového lože (ouuups, je docela těžký!) nevypadá opravdu špatně!

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz


Pundity se dodávají v černé nebo stříbrné verzi (hádejte kterou jsme testovali :))

I když jeho konstrukce není hliníková (bohužel - dříve testovaný Shuttle SS51G byl díky tomu o dost lehčí), vypadá kabátek Punditu velmi exkluzivně (a co teprve, až sytém běží, tehdy se prostřední tmavá "škvírka" prozáří intenzivním modrým světlem).

Čistý a jednoduchý design čelního panelu je opravdu příkladný: většina ovládacích prvků a portů se nachází pod odklopným krytem umístěným vpravo (na něm se, jako malý klenot, leskne tlačítko ON/OFF). Šuplík CD mechaniky skrývají výklopná dvířka umístěné vlevo.

Maskování CD/DVD mechaniky - jen tak dále!

ASUS Pundit: v polovině cesty k ideálu...
i Zdroj: PCTuning.cz

Celý nápad spočívá ve speciálních dvířkách (už jsem je viděl dříve) které jsou vybavené malými páčkami / nájezdy pro samočinné zavírání a otevírání v závislosti na vysouvání šuplíku mechaniky. Druhou vychytávkou je prosvětlené tlačítko na čelním panelu s jednoduchým převodem tlačícím na původní "Eject" mechaniky.

Do sestavy jsem zkoušel instalovat několik mechanik s mírně odlišnými designy čelních panelů a šuplíků (včetně vypalovačky DVD NEC ND-1300A) a vše fungovalo (k mému překvapení) nečekaně dobře. Že by byl nalezen ten pravý způsob, jak integrovat CD mechaniku do skříně tak, aby vzhledově s ní zcela splynula? Pokud ano, tak i kdyby se celý Pundit propadl do prachu zapomnění, rád bych, aby se podobný nápad ujal v jiných PC skříních.

Začněme tedy s předstartovní prohlídkou...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama